Η ιστορική εξέλιξη του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ»

 Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη, Γεωργία Ρακοπούλου, Ευαγγελία Μπράβου

  Στη σημερινή βιομηχανική εποχή, ο αριθμός των εργοστασίων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Με την πάροδο των χρόνων, πολλά από αυτά εξελίσσονται τόσο, που γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες είναι ο όμιλος ΤΙΤΑΝ που αναπτύσσει σήμερα καθετοποιημένη δραστηριότητα, παραγωγική και εμπορική , σε 13 χώρες.

   Αρχικά, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1902  με την ανέγερση του πρώτου “τσιμεντοποιείου” στην πόλη της Ελευσίνας. Το 1911 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία “Α.Ε Τσιμέντων, Ο ΤΙΤΑΝ” και το 1912 εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Το 1933 οι πρώτες εξαγωγές τσιμέντου είναι γεγονός. Το 1937 έγινε γενική ανακαίνιση του εργοστασίου Ελευσίνας. Μεταξύ των ετών 1951-1957 η παραγωγή του εργοστασίου αυξήθηκε κατακόρυφα, με συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών. Έτσι ,άρχισε να παράγεται και να διατίθεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και λευκό τσιμέντο. Το 1962 ξεκίνησε να λειτουργεί δεύτερο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη ,το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

   Η βιομηχανία ΤΙΤΑΝ εξάγει διάφορα προϊόντα. Το κυριότερο είναι το τσιμέντο το οποίο αποτελείται από κλακέρ, γύψο και άλλα αλεσμένα προϊόντα. Επίσης, παράγει έτοιμο σκυρόδεμα το οποίο παρασκευάζεται από τσιμέντο, αδρανή υλικά και νερό. Επιπρόσθετα, διεξάγει ακατέργαστα υλικά όπως η άμμος, το χαλίκι, η άθραυστη πέτρα και το ανακυκλωμένο σκυρόδεμα, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου ,αλλά και ως ενισχυτικά στοιχεία. Τελευταία αλλά εξίσου σημαντικά, είναι τα άλλα δομικά υλικά, όπως τα ξηρά κονιάματα, οι τσιμεντόλιθοι και άλλα προϊόντα σκυροδέματος, καθώς και η ιπτάμενη τέφρα, που είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται τόσο από τον κατασκευαστικό, όσο και από άλλους κλάδους.

   Όσον αφορά το περιβάλλον, η εταιρία δεν το επιβαρύνει με τις εργασίες της και φροντίζει να το κρατάει καθαρό. Τηρεί τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες ,αλλά και τις δεσμεύσεις του Διεθνούς και Επιχειρηματικού συμβουλίου. Φυσικά, ελέγχει τα μέσα παραγωγής και τις αντίστοιχες διαδικασίες. Τέλος, προσαρμόζει τις παραγωγικές διαδικασίες και προχωρά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος αξιοποιώντας τη νέα παραγωγική διαδικασία.

   Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανία ΤΙΤΑΝ έχει λαμπρή ιστορική εξέλιξη, τόσο με τα προϊόντα της όσο με την εξαιρετική στάση της απέναντι στο  φυσικό περιβάλλον.

One comment on “Η ιστορική εξέλιξη του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ»

Σχολιάστε

Top