2021: 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821!

Γράφει η μαθήτρια της Β” Γυμνασίου, Τσόλη Μαρία

2Timi_215 Μαρτίου 2021: 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, όταν ξεκίνησαν μια σειρά από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας των Ελλήνων. Τι συνέβη όμως τότε;

Οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την σκλαβιά των Τούρκων για 400 χρόνια και η καθημερινότητά τους ήταν δύσκολη, αφού ζούσαν διάφορες απαγορεύσεις, υπέμεναν πολλά βασανιστήρια, πλήρωναν βαρύτατους φόρους, κινδύνευε και χανόταν η ζωή των ίδιων, των συγγενών και των φίλων τους. Μην αντέχοντας άλλο τη σκλαβιά, προετοιμάστηκαν, για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Κλέφτες, αρματολοί, Φιλική Εταιρεία, Φιλέλληνες όλοι μαζί ενωμένοι υπηρέτησαν τον σκοπό της Λευτεριάς της πατρίδας μας!

   Ένα πρωινό του Μαρτίου, του 1821, ο δεσπότης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Τότε οι Έλληνες προσκύνησαν και ορκίστηκαν «Ελευθερία ή Θάνατο». Αμέτρητα τα πρόσωπα των αγωνιστών. Μερικά απ’ αυτά είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι πολλοί. Αιματηρές οι μάχες που δόθηκαν στο Χάνι της Γραβιάς, στα Δερβενάκια, στο Μεσολόγγι, στην Τριπολιτσά και σε πολλά άλλα μέρη. Απερίγραπτη η ψυχική δύναμη, το θάρρος, η γενναιότητα, η αγωνιστικότητα των προγόνων μας, που πολέμησαν μέχρι θανάτου για μια ανεξάρτητη πατρίδα.

   Αξίζει να μην ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη μέρα, όταν χάρη στις θυσίες αυτών των ηρώων, ζούμε «αναπνέοντας ελεύθερα». Αξίζει να τους τιμούμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις ακολουθώντας το παράδειγμα των πράξεών τους ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας. Η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης είναι η παιδεία, η αρετή, η αξιοπρέπεια και η θέληση για ελεύθερη ζωή, σύμφωνα και με τους στίχους του Ρήγα Φεραίου στον Θούριό του: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!».

Φέτος, μάλιστα, που γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε ότι και στο παρόν, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν διάφορα είδη σκλαβιάς. Είμαστε άραγε διατεθειμένοι σαν λαός να αντισταθούμε σε αυτές τις σύγχρονες μορφές δουλείας έχοντας ως πρότυπο του ένδοξους προγόνους μας;

Σχολιάστε

Top