Γιατί οι έφηβοι προτιμούν να παρακολουθούν ταινίες θρίλερ

Γράφει η μαθήτρια Δημητρίου Γεωργία της Β τάξης Γυμνασίου

 

Στις μέρες μας η τηλεόραση αποτελεί αδιαμφισβήτητα διέξοδο στις ζωές των εφήβων. Μετά από μια κοπιαστική μέρα στο σχολείο και τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες το να παρακολουθήσει ο έφηβος την αγαπημένη του εκπομπή αποτελεί αποφόρτιση από τη καθημερινότητα. Τι συμβαίνει όμως όταν οι νέοι συγκεντρώνονται ως παρέα για να παρακολουθήσουν μια ταινία και τι είδους ταινίες προτιμούν;

 

Όπως έχει διαπιστωθεί οι νέοι στις μέρες μας επιλέγουν να παρακολουθούν ταινίες τρόμου – θρίλερ  ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν.  Γιατί; Μία θεωρία υποστηρίζει ότι οι νέοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τους φόβους τους. Η τηλεόραση έχει τη δυνατότητα να οπτικοποιεί τους φόβους έτσι οι έφηβοι μπορούν να ελέγχουν αν μπορούν και σε τι βαθμό να αντιμετωπίσουν το φόβο τους. Από την άλλη πλευρά το περιβάλλον της παρέας χαλαρώνει την ένταση των εικόνων και λειτουργεί καθησυχαστικά. Έτσι σε πολλές εκ των περιπτώσεων ο νέος νιώθει ότι μπορεί να διαχειριστεί τον φόβο του και αυτό λειτουργεί λυτρωτικά για αυτόν.

 

Δεν είναι όμως όλοι οι έφηβοι έτοιμοι για αυτή την διαδικασία και ούτε αποτελεί απόδειξη επιτεύγματος η παρακολούθηση ταινιών θρίλερ. Άλλωστε στο πίσω μέρος του μυαλού μας οφείλουμε να κρατάμε τη σκέψη ότι όλες οι ταινίες είναι προϊόν σεναριογραφίας και μυθοπλασίας.

Σχολιάστε

Top