Η αξία του Όχι

Γράφει η μαθήτρια  της Γ τάξης,  Χαντζοπούλου Δέσποινα

oxi   Σε πολλές περιπτώσεις της ζωής μας δεχόμαστε καταστάσεις που δεν επιθυμούμε, λέγοντας «ναι», πιστεύοντας πως αν αρνηθούμε θα γίνουμε σκληροί και αγενείς.  Στην πραγματικότητα όμως, η σημασία του όχι έχει περισσότερο να κάνει με την φροντίδα και την  υπεράσπιση του εαυτού μας. Με την λέξη αυτή βάζουμε όρια όχι μόνο στους άλλους αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Απομακρύνουμε περισπασμούς, ξεκουραζόμαστε, απελευθερώνουμε τον χρόνο μας. Μαθαίνουμε στους άλλους να μας σέβονται και να μην μας θεωρούν αντικείμενα εκμετάλλευσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να απορρίπτουμε καταστάσεις που δεν μας εκφράζουν και δεν μας ωφελούν.

   Αρχικά όμως πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο γύρω από την λέξη αυτή. Λέγοντας την δεν σημαίνει πως δεν θέλουμε να προσφέρουμε ή να βοηθήσουμε αλλά ούτε πως είμαστε εγωιστές. Πιστεύοντας κάτι τέτοιο, και πάντα έχοντας την ανάγκη να ικανοποιήσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα, συνεχώς επιβάλλουμε στον εαυτό μας συνήθειες που καταναλώνουν τον χρόνο μας, την διάθεση αλλά και την δύναμη μας. Αυτή η κίνηση ενώ έχει θετική κινητήρια δύναμη, για εμάς τους ίδιους είναι βλαβερή.

Εν κατακλείδι, ας προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την άποψη πως φερόμαστε εγωιστικά λέγοντας «“όχι» σε θάρρος. Να δεχτούμε πως το να δείχνουμε εκτίμηση στον χρόνο μας και στην δύναμη μας δεν μας κάνει εγωιστές αλλά μας μαθαίνει να μας αγαπάμε.

One comment on “Η αξία του Όχι

  1. Ο/Η Βελουδη Ματινα λέει:

    Να λέτε σθεναρά το Όχι σας και μην φοβάστε, υπάρχουν παντα άτομα που θα σταθουν δίπλα σας για να σας βοηθήσουν…. Μπράβο Δέσποινα!!!

Σχολιάστε

Top