Η εξάρτηση των εφήβων από τα κινητά τηλέφωνα. Η άποψή μας….

Γράφουν οι μαθήτριες,  Στεργία Μάρτου, Βασιλική Ματοπούλου, Κατερίνα Μαργαρίτη.

    Tkinitoα τελευταία χρόνια καθώς η τεχνολογία και τα κινητά τηλέφωνα έχουν μπει στις ζωές των ανθρώπων και κυρίως  των εφήβων παρατηρείτε ότι πολλοί από μας  εξαρτόμαστε από αυτά. Αυτό έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές των εφήβων για διάφορους λόγους.

    Αρχικά, κατά την άποψη μας, μια από τις συνέπειες  της εξάρτησης των εφήβων από τα κινητά τηλέφωνα, είναι ότι θεωρούν την εικονική πραγματικότητα που τους προσφέρει το τηλέφωνο σημαντικότερη από την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Με την πολύωρη ασχολία στα κινητά τηλέφωνα και την απομάκρυνση τους από την πραγματικότητα οι έφηβοι έχουν μια τάση εσωστρέφειας που τους οδηγεί στο να γίνονται αντικοινωνικοί. Οι έφηβοι  αρνούνται να συνυπάρξουν με τους συνομήλικους ακόμη και με τους οικιούς τους, με αποτέλεσμα να μένουν μόνοι και αυτό μπορεί να τους βλάψει ψυχολογικά. Σε περίπτωση κάποιου προσωπικού προβλήματος ή όταν τους απασχολεί κάτι , λόγω της εξάρτηση τους θα προτιμήσουν να αναζητήσουν βοήθεια στο διαδίκτυο παρότι να  συμβουλευτούν έναν δικό τους άνθρωπο.

   Επιπρόσθετα, μια ακόμη αρνητική συνέπεια που προκαλεί η εξάρτηση των εφήβων από τα κινητά τηλέφωνα είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να βλάψει την υγεία τους. Η εξάρτηση τους από τα τηλέφωνα τους  παραπέμπει στο να μην θέλουν ή να μην έχουν την διάθεση να συμμετέχουν σε κάποια αθλητική ομάδα η έστω σε ένα ατομικό άθλημα. Η έλλειψη σωματικής άσκησης τους δημιουργεί προβλήματα όπως η παχυσαρκία όπου έχει παρατηρηθεί πολύ η αύξηση της τα τελευταία χρόνια.  Ακόμη ένα πρόβλημα που προκαλεί η συνεχής απασχόληση με το κινητό είναι προβλήματα όρασης. Λόγω του κινητού οι έφηβοι πολλές φορές βλάπτουν τα μάτια τους καθώς κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φορέσουν γυαλιά για να αντιμετωπιστούν το πρόβλημα τους.

   Συνοψίζοντας, η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να εκφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ζωή των εφήβων και καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται όσο το δυνατό λιγότερο. Η απαραίτητη μόνο χρήση του διαδικτύου θα κρατάει σε ισορροπία την κοινωνική αλλά και την διαδυκτιακή τους ζωή.

One comment on “Η εξάρτηση των εφήβων από τα κινητά τηλέφωνα. Η άποψή μας….

  1. Ο/Η Βελουδη Ματινα λέει:

    Συγχαρητήρια Στεργια, Βασιλική και Κατερίνα για το άρθρο σας. Η αλήθεια είναι ότι μικροί, μεγάλοι, κάνουμε κατάχρηση του κινητου και καλο θα ήταν να το περιορίσουμε ώστε να απολαυσουμε κι άλλες χαρές!!!!!

Σχολιάστε

Top