Social media: κίνδυνος ή επανάσταση

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” τάξης,  Νερκίζογλου Χριστίνα , Νοτοπούλου Μαριλένα , Σάρρα Ριγκέλντα.

  social-media-iconsΣήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων επιλέγουν να ασχοληθούν περισσότερο με το κινητό τους από το να κοινωνικοποιηθούν διαφορετικά. Μια ηλεκτρονική συσκευή όπως το κινητό ή ο υπολογιστής έχει γίνει η μεγαλύτερη συντροφιά τους. Αναμφίβολα τα social media αποτελούν ένα βασικό μέσο επικοινωνίας μας, και πλέον ίσως ακόμα και πιο βασικό από το τηλέφωνο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα σόσιαλ είναι το μέλλον, άλλοι τα κατακρίνουν και τα περιφρονούν. Είναι τελικά όμως κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε; Είναι γνωστό πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν την προσοχή των παιδιών σπαταλώντας ώρες κατά τη χρήση τους και ο εθισμός δεν είναι κάτι το απίστευτο σε τέτοιες περιπτώσεις. Με βάση έρευνες παιδιά που εκτέθηκαν στα social media σε μικρή ηλικία γρήγορα ανέπτυξαν θέματα αυτοεκτίμησης και απόσπαση προσοχής.

    Οι έφηβοι που τα χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές δε διαθέτουν την απαιτούμενη κριτική σκέψη που χρειάζεται για να καταλάβουν αν οι δημοσιεύσεις και τα βίντεο που τους προβάλλονται παρουσιάζουν ανθρώπους όντως ευτυχισμένους. Αυτό βάζει τα παιδιά σε έναν φαύλο κύκλο. Μια μανιώδη σύγκριση που κάνουν με την ψεύτικη πραγματικότητα των σόσιαλ και τον εαυτό τους, την ζωή τους ακόμα και τις συναναστροφές τους με άλλους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκληθούν ψυχικές ασθένειες και να βάλουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των εφήβων. Συγκεκριμένα εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το Snapchat, το Tik Tok κ.α. έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην ευημερία τους. Μα πόσο μεγάλο κακό θα μπορούσε πια να προκαλέσει ο εθισμός σε τέτοιου είδους πλατφόρμες; Τους επιδεινώνουν το άγχος, τους προκαλούν κατάθλιψη, τους κοστίζουν χρόνο από την ξεκούραση και τον ύπνο τους, τους δημιουργούν φοβίες, ανησυχία για την εξωτερική τους εικόνα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως είναι δύσκολο πλέον για έναν έφηβο που χρησιμοποιεί τα socials και είναι εθισμένος να αποφύγει αυτές τις επιπτώσεις.

   Αν και όλοι αυτοί είναι εμφανείς λόγοι για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και τοξικά εάν δε χρησιμοποιηθούν σωστά, έχουν αλλάξει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε προς το καλύτερο από πολλές απόψεις. Ποιος να φανταζόταν ότι με το πάτημα ενός κουμπιού στο διάστημα ελάχιστων δευτερολέπτων θα μπορούσες να επικοινωνήσεις με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου; Είναι τρελό και δείχνει πως ο άνθρωπος είναι ικανός να υλοποιήσει ιδέες που αρχικά ακούγονται γελοίες. Τα social media, εκτός από την επικοινωνία έχουν εκατοντάδες άλλες χρήσεις. Ψυχαγωγείσαι, απαθανατίζεις στιγμές, τις μοιράζεσαι. Εμπνέεσαι, μαθαίνεις πράγματα, δημιουργείς. Πλέον έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε και διευκολύνουν τις ζωές μας με το πόσο εύχρηστα είναι .Ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος ώστε να κρατάνε το ενδιαφέρον σου και να δίνουν στον εγκέφαλο σου μικρές δόσεις ντοπαμίνης συνεχώς. Αρχικές σελίδες και αλγόριθμοι προσαρμοσμένοι ακριβώς στα μέτρα σου με βάση τις προτιμήσεις σου βρίσκονται εκεί και σε περιμένουν, στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου σου, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Φαντάζει ιδανικό, και χωρίς προσοχή ο καθένας θα μπορούσε να εθιστεί. Τα social media έχουν ήδη «κατακτήσει» τον κόσμο, προχωράμε και αλλάζουμε με ταχύτητες που δεν έχουν ξανακαταγραφεί στην ιστορία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον προσφέρουν ευκαιρίες, επαγγελματικές ή μη, σε όλους. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τον λογαριασμό τους στα σόσιαλ ένα εργαλείο ώστε να βγάλουν χρήματα, είτε αυτό είναι μέσω δημιουργώντας υλικό ειδικά για εκεί είτε προωθώντας την ήδη υπάρχουσα επιχείρηση τους μέσω αυτού. Social media managers, content creators, online επιχειρηματίες είναι όλα επαγγέλματα στα οποία θα δούμε μεγάλη αύξηση μέσα στα επόμενα χρόνια , και ειλικρινά ανυπομονούμε!

Καλό θα ήταν να υπενθυμίζουμε στους εφήβους ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κρίνουν τον άνθρωπο που είναι και αποτελούν μία από τις πολλές πλεύρες της πραγματικότητας. Ας εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρουν και ας μην αφήνουμε την τοξική πλευρά τους να μας κατακλύζει. Για τους εφήβους συγκεκριμένα, η ισορροπημένη χρήση τους και η φυσική συναναστροφή με παιδιά της ηλικίας τους είναι το ιδανικό. Όπως λέγαν και οι αρχαίοι, παν μέτρον άριστον!

One comment on “Social media: κίνδυνος ή επανάσταση

  1. Ο/Η Βελουδη Ματινα λέει:

    Συγχαρητήρια κοριτσια μου για το άρθρο σας. Λέμε ναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά με προσοχη , όπως πολυ σωστά επισημαίνετε, γιατί κρυβουν και κινδύνους!!!!!

Σχολιάστε

Top