Γράφει η μαθήτρια της Γ τάξης Κιστογλιδη Ελένη
Στις μέρες μας όπως ήδη γνωρίζουμε οι περισσότεροι είτε από τις ειδήσεις είτε από άλλα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν πολλές ομάδες ανηλίκων που απειλούν και εκφοβίζουν (bullying) άλλα παιδιά κοντά στην ηλικία τους,
Το τελευταίο διάστημα υποθέσεις συμμοριών των ανηλίκων ολοένα και αυξάνονται. Ένας από τους λόγους που οι έφηβοι φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν τέτοιου είδους συμμορίες είναι ο θυμός που τους περιβάλει ανάλογα φυσικά και τις επιρροές που δέχονται από τα κοντινά τους άτομα. Ένα άλλο αίτιο είναι και οι οικογενειακές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά. Για παράδειγμα σε ορισμένες οικογένειες να υπάρχουν γονείς που να έχουν την πεποίθηση πως η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους πρέπει να βασίζεται στην βία.
Υπάρχουν διάφορων ειδών συμμορίες. Μερικές από αυτές είναι πιο ελαστικές και φτάνουν μόνο μέχρι το σημείο του εκφοβισμού. Αντίθετα άλλες ομάδες φτάνουν σε βαθμό κακουργήματος. Για παράδειγμα ορισμένοι φίλαθλοι δημιουργούν ομάδες με κοινό σκοπό να πράξουν επικίνδυνα. Αυτές οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα πραγματοποιούνται έκτος του σχολικού χώρου. Υπάρχουν όμως και ομάδες παιδιών που δρουν κυρίως μέσα στο σχολικό τους περιβάλλον. Οι ομάδες αυτές δημιουργούνται είτε από μαθητές που πιστεύουν πως είναι ανώτεροι από όλους είτε από υποβαθμισμένα παιδιά που απλώς θέλουν να νιώσουν σημαντικοί και να τους αποδεχτούν διάφορες παρέες. Έτσι λοιπόν δημιουργείτε μία παρέα εφήβων που συνήθως επιτίθονται σε παιδιά πιο αδύναμα από αυτούς.
Συνοψίζοντας όσα είπαμε παραπάνω, οι συμμορίες των ανηλίκων σήμερα είναι ποικίλες, καθώς αυτό το θέμα έχει απασχολήσει πολύ σχεδόν όλο τον κόσμο. Σκοπός είναι να βρεθεί μία κοινή λύση είτε από το οικογενειακό είτε από το σχολικό περιβάλλον.