Archive for: Απριλίου 8th, 2025

Επίσκεψη του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ ¨Αιγές Βεργίνα¨ στο Σχολείο μας!

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου Ζεϊμπέκη Άννα Μαρία, Ζεϊμπέκη Κωνσταντίνα


images
Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κυρία Έφη Καραγιάννη από το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Αιγές Βεργίνα»  μαζί με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο σκι μεγάλων αποστάσεων αλλά και στον στίβο Νίκο Τουλίκα. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Απασχόλησαν το τμήμα Β1 για 4 διδακτικές ώρες, του οποίου οι μαθητές/τριες  είναι μέλη του σχολικού ομίλου «Πρωταθλητές Έτσι Και Αλλιώς No 2 «.

Η κυρία Έφη ξεκίνησε την παρουσίαση στους/τριες  μαθητές/τριες με ένα Power Point, προβάλλοντας εικόνες από τα μέλη του σωματείου, ενώ παράλληλα αφηγούνταν και την ιστορία του, για το πώς ξεκίνησε αυτό το σωματείο και πως εξελίχθηκε με τα χρόνια. Έπειτα  παρουσίασε τον Νίκο Τουλίκα, που τυχαίνει να είναι και ο γιος της, αναφέροντας τις επιτυχίες του στον πρωταθλητισμό, αλλά και  τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, από όταν ο Νίκος ήταν μικρός. Στη συνέχεια υπέβαλαν  τα παιδιά τις ερωτήσεις τους και πήραν  απαντήσεις, όπου χρειαζόταν. Ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την προσβασιμότητα και τέλος βγήκαν όλοι μαζί στο προαύλιο για να συμμετάσχουν σε ένα παραολυμπιακό άθλημα, το οποίο λέγεται Μπότσια.

Αυτή η δράση άρεσε πολύ στους μαθητές/τριες, διότι έμαθαν τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία αλλά και γιατί συνεργάστηκαν μεταξύ τους παίζοντας Μπότσια.

(Εγ)κλιματική αλλαγή

Γράφουν οι μαθητές τις Γ΄Γυμνασίου: Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, Γιώργος Γκυρίνης, Δημήτρης Μηνόπουλος

(Εγ)κλιματική αλλαγή

hmera-perivallontosΤο καλοκαίρι η χώρα βίωσε μερικές από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές, με το νησί της Ρόδου να καίγεται για μέρες και να καταστρέφεται ο δασικός πλούτος, κόσμημα του νησιού. Ο Έβρος, επίσης, παραδόθηκε στις φλόγες με τη φωτιά να καίει για μέρες συνεχόμενα, καταστρέφοντας το δάσος της Δαδιάς, πραγματικό στολίδι. Η καταστροφή δεν σταμάτησε μόνο εκεί, αφού σχεδόν από άκρη σε άκρη της χώρας η πύρινη λαίλαπα έκαιγε τα πάντα με αμέτρητα στρέμματα να παραδίδονται στις φλόγες, ζώα να καίγονται και άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους.

 Πριν προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από το δύσκολο καλοκαίρι, ήρθε ο Σεπτέμβριος και η πρώτη μεγάλη βροχή – καταιγίδα έπληξε τον Θεσσαλικό Κάμπο. Τον Σεπτέμβριο, η Θεσσαλία βίωσε καταστροφικές πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η άνευ προηγουμένου κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις υποδομές και επηρέασε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι είδαν σπίτια, περιουσίες, χωράφια και ζώα να καταστρέφονται και να χάνονται κάτω από τα λασπόνερα. Αρκετές πια μέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας τα νεκρά ζώα παραμένουν στις πλημμυρισμένες περιοχές αποτελώντας υγειονομική βόμβα και απειλούν τη δημόσια υγεία με κίνδυνο να υπάρξει εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Ας παραμείνουμε, όμως,  στο υγρό στοιχείο και συγκεκριμένα στο πώς αυτό «συμπεριφέρεται» σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

 Ο ρόλος των ποταμών στις καταστροφικές πλημμύρες που οδήγησαν σε τραγωδία

 Οι ποταμοί αποτελούν συχνά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στα πλημμυρικά φαινόμενα. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, η περιοχή διασχίζεται από αρκετούς ποταμούς, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Πηνειού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος. Η λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού καλύπτει μια τεράστια έκταση, αποστραγγίζοντας νερό από τα γύρω βουνά και τις γεωργικές πεδιάδες. Κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, η χωρητικότητα του ποταμού μπορεί να υπερκεραστεί, οδηγώντας σε υπερχείλιση και επακόλουθες πλημμύρες.

 Ο ποταμός Πηνειός και οι παραπόταμοί του γνώρισαν σημαντική αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ο συνδυασμός των έντονων βροχοπτώσεων και της αδυναμίας του ποταμού να διαχειριστεί την περίσσεια νερού, είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη τη Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία 5 ποτάμια συναντιούνται και μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος, τι σημαίνει αυτό σε κακοκαιρίες, όπως ο Daniel που άφησε συντρίμμια στο πέρασμά του.

Κάρλα: Η αποξηραμένη λίμνη που κάνει come back

 Η Κάρλα απορροφούσε τους όγκους νερού που έρρεαν από τις πλαγιές της Όσσας και του Ολύμπου, καθώς και παραποτάμων του Πηνειού.  Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Η αποξήρανση άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 και 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης δόθηκαν στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της.

 Μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel” η λίμνη επέστρεψε στο αρχικό της μέγεθος, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση το 1962, μέσα σε 2,5 μόνο ημέρες, με τη στάθμη να συνεχίζει να ανεβαίνει, εξαιτίας των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται εκεί.

 

Η Τσικνοπέμπτη: Ένα Έθιμο Γεμάτο Γεύσεις και Παράδοση

Γράφουν οι μαθητές της Γ΄ τάξης Μαββίδης Κωνσταντίνος και Νοτόπουλος Πρόδρομος

 Η Τσικνοπέμπτη είναι μία από τις πιο αγαπητές γιορτές στην Ελλάδα, καθώς συνδυάζει τη χαρά, το φαγητό και την παράδοση. Είναι μέρος της Αποκριάς και γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, η οποία ονομάζεται Κρεατινή. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», που σημαίνει η μυρωδιά του ψητού κρέατος, και από την ημέρα της εβδομάδας, την Πέμπτη.

Η Τσικνοπέμπτη έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση. Από τα παλαιότερα χρόνια, οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε σπίτια και πλατείες για να ψήσουν κρέας, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την κορύφωση της κατανάλωσης κρέατος πριν από τη Σαρακοστή, την περίοδο της νηστείας που οδηγεί στο Πάσχα. Για αυτόν τον λόγο, το γλέντι είναι απαραίτητο και συνοδεύεται από χορούς, μουσική και γλέντια σε ταβέρνες και σπίτια.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της Τσικνοπέμπτης είναι η παρέα. Οικογένειες, φίλοι και συνάδελφοι συναντώνται για να γιορτάσουν, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα γεμάτη γέλια και κέφι. Οι δρόμοι γεμίζουν μυρωδιές από ψησταριές, ενώ παραδοσιακά εδέσματα όπως σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους.

Παράλληλα, η Τσικνοπέμπτη συνδέεται άμεσα με τις μεταμφιέσεις και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, διοργανώνονται παρελάσεις, δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις, που ενισχύουν τη γιορτινή διάθεση. Πόλεις όπως η Πάτρα, η Ξάνθη και το Ρέθυμνο έχουν ιδιαίτερα φημισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπου οι άνθρωποι γιορτάζουν με ενθουσιασμό.

Η σημασία της Τσικνοπέμπτης δεν περιορίζεται μόνο στη διασκέδαση και το φαγητό. Αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, να χαλαρώσουν από την καθημερινότητα και να αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα. Παρά τις σύγχρονες αλλαγές στον τρόπο ζωής, η γιορτή αυτή παραμένει αναλλοίωτη, υπενθυμίζοντας σε όλους τη χαρά της συντροφικότητας και της ελληνικής φιλοξενίας.

Με λίγα λόγια, η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή που συνδυάζει το γέλιο, τη μουσική, το καλό φαγητό και την παράδοση. Είναι μια ημέρα που μας θυμίζει τη σημασία της παρέας, της χαράς και της ανεμελιάς, προετοιμάζοντάς μας για την περίοδο της Σαρακοστής. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό και τη διασκέδαση, η Τσικνοπέμπτη θα συνεχίσει να είναι μια από τις πιο αγαπημένες και ζωντανές γιορτές στην Ελλάδα.

 

Επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στο Σχολείο μας!

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου Ζεϊμπέκη  Άννα Μαρία, Ζεϊμπέκη Κωνσταντίνα

unnamedΣτις 4 Φεβρουαρίου 2025, είχαμε την τιμή να επισκεφθεί το σχολείο μας η κυρία Γραμματικοπούλου Ελένη, Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος Ερυθρού Σταυρού Αλεξάνδρειας, για να εκπαιδεύσει στο πιστοποιημένο πρόγραμμα ΚΑΡΠΑ/ΑΠΙΝΙΔΩΣΗΣ,  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, και να απασχολήσει για 2 διδακτικές ώρες το τμήμα Β1,  του οποίου οι μαθητές/τριες είναι μέλη του σχολικού ομίλου «Πρωταθλητές Έτσι Και Αλλιώς No 2″ .

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη κυρία Ελένη να δείχνει στους μαθητές/τριες μία παρουσίαση και να τους/τις  μιλάει  για τη πρόληψη, τις πρώτες βοήθειες και για την ΚΑΡΠΑ. Τους/Τις ενημέρωσε πως αν ένας άνθρωπος γνωρίζει τις πρώτες βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ, τότε θα μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή. Έπειτα έδειξε στους/στις  μαθητές/τριες  έναν απινιδωτή, τον οποίο  είχε φέρει, αλλά και τον απινιδωτή του σχολείου μας, ο οποίος είναι δωρεά των συμπολιτών μας! Τέλος, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη τεχνική της ΚΑΡΠΑ , αλλά και της απινίδωσης.

Αυτή η δράση άρεσε σε όλους πάρα πολύ, γιατί ήταν διασκεδαστική και ταυτόχρονα ενημερωτική για πράγματα που μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και στον οποιονδήποτε άνθρωπο.

 

Το άγχος στη ζωή των εφήβων

Γράφουν οι μαθήτριες της Β”  τάξης Κατρανίτσα Μαρία, Λακασά Ανδρονίκη

Τα προβληματα των εφηβωνΈνα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα στις μέρες μας είναι το άγχος στη ζωή των εφήβων. Προέρχεται από διάφορους παράγοντες, καθώς αυτή η περίοδος της ζωής χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το άγχος μπορεί να είναι φυσιολογικό έως ένα βαθμό και ίσως δημιουργικό κάποιες φορές, αλλά όταν γίνεται υπερβολικό ή αφορά μεγάλο χρονικό  διάστημα, τότε συνήθως επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία.

Τα αίτια του άγχους για τους εφήβους μπορούν να δημιουργηθούν από το σχολείο, δηλαδή από τις πολλές εργασίες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, από τα  διαγωνίσματα που υπάρχουν συνεχώς αλλά και από τις έντονες σκέψεις για την καλύτερη επίδοση που  επηρεάζουν αρνητικά τους εφήβους. Επίσης, οι κοινωνικές σχέσεις   όπως οι φιλίες, αλλά  και η διάθεση για ρομαντικές σχέσεις μπορούν να αποτελέσουν πηγή άγχους. Έπειτα, η συνεχής επαφή με το διαδίκτυο δημιουργεί μια αίσθηση σύγκρισης, πράγμα το οποίο  φέρνει περισσότερη πίεση. Πολλές φορές και  οι γονείς απαιτούν εξωφρενικά πράγματα από τα παιδιά τους, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ακόμα, υπάρχει και η αβεβαιότητα για το μέλλον, δηλαδή σκέψεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις, για τις σπουδές και για την επαγγελματική αποκατάσταση οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ανασφάλειες. Τέλος, ας μην  ξεχνάμε, και  το πιο σύνηθες σ” αυτή την ηλικία, τις ορμονικές αλλαγές οι οποίες είναι διαφορετικές σε κάθε σώμα και σε κάθε έφηβο.

Οι συνέπειες όλων των παραπάνω είναι πολλές. Πρώτα πρώτα, προβλήματα ύπνου, καθώς ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για έναν έφηβο. Έπειτα, ακολουθούν οι συναισθηματικές μεταπτώσεις και η δυσκολία συγκέντρωσης, που έχουν ως αποτέλεσμα την χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Επίσης, δημιουργούνται σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σημάδια κατάθλιψης.

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι αντιμετωπίσεις του άγχους. Τέτοιοι είναι η καλύτερη οργάνωση του χρόνου σε καθημερινή βάση, η συζήτηση με φίλους και την οικογένεια που βοηθά στην εκτόνωση και στη σκέψη. Σημαντικό, επίσης, είναι και η υγιεινή διατροφή που βοηθά σωματικά αλλά και ψυχολογικά, καθώς και η μείωση της επαφής με το διαδίκτυο. Βέβαια,  στην περίπτωση  μιας έντονης  κατάστασης άγχους, ίσως χρειαστεί η συμβολή ενός επαγγελματία ψυχολόγου.

 

Ο συμβολισμός και η έννοια της καθαράς Δευτέρας

Γράφουν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου: Ρεσινιώτης Σπύρος, Μπίτσια Ραφαήλ

Η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τονίζει την έναρξη μιας περιόδου πνευματικής προετοιμασίας για την Ανάσταση του Χριστού, η οποία διαρκεί 40 ημέρες. Ονομάζεται «Καθαρά», γιατί οι πιστοί απομακρύνονται από τις καθημερινές απολαύσεις του φαγητού, ακολουθώντας μια νηστεία που περιλαμβάνει αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και το αλκοόλ. Είναι μια ημέρα προσευχής αλλά ταυτόχρονα και μετανοίας.

αρχείο λήψης

Συνεχίζοντας, η Καθαρά Δευτέρα αναφέρεται όχι μόνο στη νηστεία από τα φαγητά, αλλά και στην κάθαρση την πνευματική που στοχεύουν οι πιστοί μέσω της αποχής από τις αμαρτωλές συνήθειες. Έτσι, οι άνθρωποι ετοιμάζονται σωματικά κι ψυχικά, για να γιορτάσουν το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση του Χριστού, μια  σημαντική στιγμή για την Ορθοδοξία.

nisteia_1

 

 

 

 

 

Η ονομασία «Καθαρά Δευτέρα» αναφέρεται ακριβώς σε αυτήν την καθαρότητα, αφού οι πιστοί «απομακρύνουν» από τις ψυχές τους και την καθημερινότητά τους την αμαρτία. Η ημερομηνία αυτή διαλέγεται για να δώσει τη δυνατότητα στους πιστούς να αρχίσουν τη Σαρακοστή με ανανεωμένη διάθεση και πνευματική ετοιμότητα. Επιπρόσθετα, η ημέρα αυτή παραδοσιακά έχει συνδεθεί με οικογενειακές συγκεντρώσεις και δραστηριότητες εκτός σπιτιού, όπως το πέταγμα του χαρταετού, το οποίο συμβολίζει την ελευθερία και την ανύψωση ηθικού.

 

images

Αυτή η ημέρα επισημαίνει τη σημασία της προετοιμασίας και της «καθαρής ζωής», και αποτελεί πρόσκληση για τους ανθρώπους για να προβληματιστούν για την ζωή τους και να ενισχύσουν τη σχέση τους με το Θεό μέσω της μετάνοιας και εξομολόγησης.

metanoia-kai-exomologisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατάθλιψη και σύγχρονη εποχή

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης, Μαλιόγλου  Ιωάννα και Δημητρίου Δήμητρα

shutterstock_556754704Η Κατάθλιψη, κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις σύγχρονες νόσους, πλήττοντας ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Μιλώντας με αριθμούς, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν σήμερα από κατάθλιψη ενώ 800.000 αυτοκτονούν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτής της ψυχικής ασθένειας. Μπορεί όμως η κατάθλιψη να θεωρηθεί ως η μάστιγα της εποχής σήμερα; Μπορούμε να ορίσουμε  τι είναι κατάθλιψή; Tην αναγνωρίζουμε γύρω μας;

Ο όρος κατάθλιψη προέρχεται από το ρήμα «καταθλίβω» που σημαίνει πιέζω πολύ, προξενώ βαθύτατη θλίψη. Είναι τόσο παλιά νόσος που ο γνωστός σε όλους μας Ιπποκράτης «ο πατέρας της ιατρικής» την ονόμαζε μελαγχολία.

Ας μη βγάζουμε όμως βιαστικά συμπεράσματα, υπάρχει διαφορά μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης. Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που εκδηλώνεται μετά από κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Σε αντίθεση, η κατάθλιψη χωρίς απαραίτητα κανένα φανερό ερέθισμα κυριεύει το άτομο, του αφαιρεί την ενέργεια καθώς και το κίνητρο για κοινωνική επαφή και δραστηριότητα.

Ως επί το πλείστον τα άτομα που παρουσιάζουν καταθλιπτικά επεισόδια έχουν μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Καταθλιπτική, μελαγχολική διάθεση για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και για αρκετό χρονικό διάστημα.
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που το άτομο απολάμβανε παλιά.
  • Αδυναμία κίνησης ή ομιλίας.
  • Αίσθημα κόπωσης και απώλεια ενέργειας.
  • Διαταραχές ύπνου- αυπνίες ή υπνηλία.
  • Αλλαγές στη διάθεση για φαγητό- απώλεια ή αύξηση βάρους.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.
  • Εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς.
  • Απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο.
  • Έντονη και αυστηρή αυτοκριτική, αισθήματα ενοχής, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αναξιότητας.
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, αυτοκτονική διάθεση.
  • Συνεχής εστίαση σε παρελθόντα και πρόσφατα λάθη και αποτυχίες.
  • Αδυναμία ανταπόκρισης στις εργασιακές απαιτήσεις καθώς και στις οικογενειακές υποχρεώσεις.
  • Απαισιόδοξες σκέψεις όπως «τίποτα δεν έχει νόημα», «η ζωή δεν έχει καμία αξία», « τα πράγματα δε θα βελτιωθούν ποτέ».

Δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία που «γεννά» την κατάθλιψη, αλλά συνδυασμός παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, το περιβάλλον που μεγαλώνουμε, η προσωπικότητα, η ύπαρξη στρεσογόνων καταστάσεων, το φύλο, η ύπαρξη άλλων διαταραχών κ.ά.

 Έρευνες έχουν στοιχειοθετήσει ότι στη μετά covid εποχή που διανύουμε υπάρχει σημαντική αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων με κατάθλιψη ή και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κρίσης άγχους, κρίσης πανικού. Σε αυτό συνέβαλλαν ασφαλώς ο εγκλεισμός αλλά και ο φόβος καθώς και η ανασφάλεια σε κάθε επίπεδο, επακόλουθα της πανδημίας. Στην Ελλάδα, κατά δήλωση τους, ποσοστό 12% των ερωτηθέντων από το σύνολο του δείγματος (1 άτομο στα 3), βίωσε είτε άγχος, είτε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που έχει μετρηθεί από επιδημιολογικές μελέτες πριν από την πανδημία.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι δικαίως η κατάθλιψη θεωρείται σιωπηλή απειλή στην σύγχρονη εποχή υποσκάπτοντας τα θεμέλια της ψυχικής υγείας του πληθυσμού στο σύνολο του.

Επαγγελματισμός στο ποδοσφαίρο. Τι άλλαξε από την εποχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;

Γράφει ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου, Άγγελος Αρβανιτίδης

Οpiato-podosfairo πρωταθλητισμός στο ποδόσφαιρο σήμερα έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, με τις διαφορές να είναι εμφανείς τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας όσο και στη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Αντίθετα με την εποχή του ερασιτεχνισμού, όταν οι ποδοσφαιριστές συνήθως είχαν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και έπαιζαν για την αγάπη του αθλήματος, ο σύγχρονος αθλητισμός απαιτεί από τους παίκτες πλήρη αφοσίωση, επιστημονική προετοιμασία και εξειδίκευση.

Η εποχή του ερασιτεχνισμού
Πριν από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, το ποδόσφαιρο ήταν κυρίως ερασιτεχνικό. Οι παίκτες, αν και παθιασμένοι με το παιχνίδι, δεν είχαν την υποδομή και τις ευκαιρίες που έχουν σήμερα. Πολλοί ποδοσφαιριστές εργαζόντουσαν ταυτόχρονα σε άλλες δουλειές και οι προπονήσεις ήταν λιγότερο αυστηρές και συστηματικές. Το ποδόσφαιρο ήταν μια δραστηριότητα που συνέδεε την κοινότητα και οι αγώνες συχνά είχαν μια πιο ανεπίσημη ατμόσφαιρα, με την αγάπη για το παιχνίδι να υπερισχύει του οικονομικού και επαγγελματικού παράγοντα.

Ο σύγχρονος πρωταθλητισμός
Από την άλλη, ο σύγχρονος πρωταθλητισμός απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές να είναι πλήρως αφιερωμένοι στο άθλημα. Οι ομάδες διαθέτουν τεράστιους προϋπολογισμούς για να επενδύσουν σε υποδομές, τεχνικό επιτελείο και προηγμένη επιστημονική υποστήριξη. Η προπόνηση είναι αυστηρά οργανωμένη και οι παίκτες περνούν ώρες καθημερινά σε γυμναστήρια και προπονητικά κέντρα, ώστε να διατηρούνται σε άριστη φυσική κατάσταση. Επιπλέον, η τεχνολογία και οι αναλύσεις δεδομένων έχουν προκαλέσει πραγματική επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ποδόσφαιρο, ενώ οι φυσιοθεραπευτές και οι διατροφολόγοι διασφαλίζουν την αποκατάσταση και τη μακροχρόνια καριέρα των παικτών.

Σύγκριση και συμπεράσματα
Η βασική διαφορά μεταξύ του παλαιού και του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι η επαγγελματική προσέγγιση και η εμπορευματοποίηση του αθλήματος. Οι σημερινοί ποδοσφαιριστές, εκτός από την αθλητική τους ικανότητα, απαιτείται να έχουν και επιχειρηματική σκέψη, καθώς το ποδόσφαιρο είναι πλέον μια παγκόσμια βιομηχανία. Ενώ οι παλαιότεροι αθλητές αγωνίζονταν με σκοπό την ευχαρίστηση και την προσωπική τους εξέλιξη, οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται για την επιτυχία, τα συμβόλαια και την παγκόσμια αναγνώριση.

Παρά τις διαφορές αυτές, το πάθος για το ποδόσφαιρο παραμένει αναλλοίωτο και είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε νίκη και ήττα.

Αθλητισμός και Πρωταθλητισμός

Γράφει ο μαθητής της Β” Γυμνασίου, Φίλιππος Δελιόπουλος

EK_jump-1024x723Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός αποτελούν δύο έννοιες που, αν και μοιάζουν να συνδέονται, έχουν σημαντικές διαφορές στην ένταση, την επιμονή και τη φιλοδοξία που απαιτούν. Από τη μία πλευρά, ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που αφορά τη σωματική άσκηση, την ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίηση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ από την άλλη ο πρωταθλητισμός επικεντρώνεται σε υψηλές επιδόσεις και εξαιρετικές επιτυχίες, με σκοπό την κατάκτηση τίτλων και την αναγνώριση της υπεροχής σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αθλητισμός: Η Βασική Φυσική Δραστηριότητα

Ο αθλητισμός περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση και συνεισφέρουν στη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης των ατόμων. Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ερασιτεχνικές δραστηριότητες, ομάδα ή ατομικά σπορ, ο αθλητισμός προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και διασκέδαση. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ενισχύει την πειθαρχία, τη συνεργασία, την αντοχή και τη διαχείριση του άγχους, προσφέροντας παράλληλα κοινωνικά οφέλη.

Επιπλέον, η σωματική άσκηση που περιλαμβάνει ο αθλητισμός έχει αποδεδειγμένα θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος, τη θλίψη και βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων.

Ο Πρωταθλητισμός: Η Στρατηγική της Επιτυχίας

Ο πρωταθλητισμός, από την άλλη πλευρά, είναι ένα βήμα παραπάνω, όπου ο στόχος δεν είναι απλώς η συμμετοχή και η προσωπική βελτίωση, αλλά η κατάκτηση τίτλων, η υπεροχή και η αναγνώριση. Οι πρωταθλητές αφιερώνουν αμέτρητες ώρες προπόνησης, βελτιώνοντας συνεχώς τις ικανότητές τους, ενώ αντιμετωπίζουν το άγχος, τις πιέσεις και την ψυχολογική πίεση από την ανάγκη να διατηρήσουν την κορυφή.

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί όχι μόνο σωματική αφοσίωση, αλλά και ψυχική δύναμη. Η συνεχής αναμέτρηση με τον εαυτό σου, η αναγνώριση της σημασίας της στρατηγικής και η ικανότητα να αντιμετωπίζεις τα εμπόδια και την απογοήτευση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός αθλητή και ενός πρωταθλητή.

Η Διαφορά στην Προετοιμασία και τις Απαιτήσεις

Η διαφορά μεταξύ αθλητισμού και πρωταθλητισμού έγκειται κυρίως στην ένταση της προετοιμασίας και των απαιτήσεων. Ενώ στον αθλητισμό η συμμετοχή και η προσωπική βελτίωση είναι οι βασικοί στόχοι, στον πρωταθλητισμό το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην επίτευξη της τελειότητας και στην προετοιμασία για την ανταγωνιστική διάσταση του αθλήματος. Οι αθλητές του πρωταθλητισμού υποβάλλονται σε εξαιρετικά αυστηρά προγράμματα, με τεχνικές αναλύσεις, προπονητικά συστήματα και στρατηγικές που απαιτούν πλήρη αφοσίωση και συχνά θυσία της προσωπικής ζωής.

Ψυχολογική Διάσταση: Απόλαυση ή Πίεση;

Μια από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ αθλητισμού και πρωταθλητισμού είναι η ψυχολογική διάσταση. Ενώ η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι για πολλούς μια ευχάριστη δραστηριότητα που προάγει την ευημερία και τη διασκέδαση, ο πρωταθλητισμός συχνά συνοδεύεται από πίεση και το άγχος της συνεχούς επίδοσης. Η αναζήτηση του «απόλυτου» αποτελέσματος και η συνεχιζόμενη πίεση για νίκες μπορούν να προκαλέσουν άγχη και συναισθηματική εξάντληση στους αθλητές.

Ωστόσο, πολλοί πρωταθλητές βιώνουν μια αίσθηση επιτυχίας και πληρότητας όταν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια και να φτάσουν στην κορυφή. Οι επιτυχίες τους είναι καρπός πολλών χρόνων σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, γεγονός που τους προσφέρει μοναδική ικανοποίηση και αναγνώριση.

Συμπέρασμα

Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός είναι δύο πτυχές του ίδιου κόσμου του αθλητισμού, με διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοδοξίες. Ο αθλητισμός προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να συμμετέχουν, να διασκεδάσουν και να βελτιώσουν την υγεία τους, ενώ ο πρωταθλητισμός απαιτεί υψηλές επιδόσεις, αφοσίωση και θυσίες για την επίτευξη της απόλυτης νίκης. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι του καθενός, το σημαντικότερο είναι να θυμόμαστε ότι ο αθλητισμός – είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο – προάγει τη σωματική και ψυχική ευημερία και ενώνει τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τεχνητή νοημοσύνη

Γράφουν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου: Ευθυμιόπουλος Δημήτρης, Γκυρίνης Γιώργος, Μηνόπουλος Δημήτρης

 

AI-1280x720Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες στη σύγχρονη εποχή. Είναι επίσης μία από τις πιο γρήγορες τεχνολογικές επαναστάσεις που έχουν γίνει ποτέ. Αλλά τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πραγματικά και τι κάνει για τις επιχειρήσεις;

 Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε το 1956 σε ένα επιστημονικό συνέδριο στο Κολέγιο Ντάρτμουθ. Ένας από τους ιδρυτές της τεχνητής νοημοσύνης, ο Marvin Minsky, την περιέγραψε ως «την επιστήμη της κατασκευής μηχανών που κάνουν πράγματα που θα απαιτούσαν ευφυΐα αν γινόταν από άνδρες».

 Ενώ ο πυρήνας αυτού του ορισμού ισχύει σήμερα, τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εξελιχθεί για να επιδείξουν δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων για εργασίες όπως η οπτική αντίληψη, η αναγνώριση ομιλίας, ο σχεδιασμός, η λήψη αποφάσεων και η μετάφραση μεταξύ των γλωσσών. Μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα και τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αποδεικνύοντας ότι είναι ευέλικτες, ανταποκρινόμενες τεχνολογίες που αυξάνουν τις ικανότητες των ανθρώπινων χρηστών και αυξάνουν την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση στον χώρο εργασίας.

Η αρχική αναζήτηση της ΑΙ ήταν να δημιουργηθούν μηχανές που θα μπορούσαν να εμφανίσουν το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης με τον άνθρωπο. Αυτό σήμερα αναφέρεται ως Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη ή «ισχυρή ΑΙ»- strong AI.

 Η ισχυρή AI σημαίνει ότι τα μηχανήματα θα εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα και όχι μόνο τα προκαθορισμένα, θα δείχνουν σημάδια κοινής λογικής, δημιουργικότητα, ενδεχομένως συναισθήματα ή ακόμα και συνείδηση. Πολύ πιθανό να θέσουν και τους δικούς τους στόχους. Μια προέκταση του μέλλοντος της ΑΙ θα δώσει τη δυνατότητα στη μηχανή να αυτοβελτιώνεται, οδηγώντας σε μια εκθετική αύξηση της ευφυΐας της.

 Υπεροψία εκ μέρους των μηχανών και υπερβολή θα πει κανείς. Μια τέτοια υπερβολή, που θα ξεπερνούσε θεωρητικά την ανθρώπινη νοημοσύνη, θα οδηγούσε σε αυτό που ονομάζεται «τεχνολογική ιδιαιτερότητα» – singularity. Το δυστοπικό σενάριο του «Εξολοθρευτή» να βρεθούν, δηλαδή, οι άνθρωποι στο έλεος των μηχανών.

 Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη διαθέτει ένα δεδομένο σημείο πέρα από το οποίο είναι δυνατή η υπερίσχυση μόνο της «νοημοσύνης» των μηχανών. Η εμφάνιση ενός υψηλότερου επιπέδου νοημοσύνης σημαίνει περισσότερα από το να σκέφτεσαι γρήγορα. Πολλά από τα σημερινά πολύπλοκα ζητήματα δεν θα επιλυθούν με μια εκθετική βελτίωση των υπολογιστικών ικανοτήτων των μηχανών, αλλά μόνο από τον άνθρωπο.