Ο εθισμός στο αλκοόλ και στο τσιγάρο

Γράφουν οι μαθητές της Β” τάξης, Νοτόπουλος Πρόδρομος, Μαββίδης Κωνσταντίνος, Μπίτσια Ραφήλ

Οι εθισμοί στις μέρες μας είναι πολύ συνηθισμένοι  με τους πιο γνωστούς να είναι το τσιγάρο και αλκοόλ. Γιατί όμως οι άνθρωποι εθίζονται σε αυτά; Αρχικά οι περισσότεροι που καπνίζουν είναι κάτω από την ηλικία των 40 και πλέον έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής ανάμεσα και σε πολλούς νέους, ακόμα και σε ανηλίκους. Ενώ το αλκοόλ ήταν πάντα ένας εθιστικός τρόπος καλοπέρασης.

Ο εθισμός στο αλκοόλ και το τσιγάρο αποτελούν ευρέως διαδεδομένες και επιβλαβείς συνήθειες που επηρεάζουν σημαντικά τη φυσική υγεία. Ο αλκοολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο συκώτι, αυξημένου κινδύνου καρκίνου και νευρολογικών διαταραχών. Εξίσου, ο εθισμός στο τσιγάρο συνδέεται με σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμονικών νόσων, καρδιακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Και οι δύο εθισμοί απαιτούν μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει επαγγελματική παρέμβαση, δίκτυα υποστήριξης και θεραπευτικές στρατηγικές για να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις και να βελτιωθούν τα συνολικά αποτελέσματα υγείας.

Καταρχήν ας δούμε τι περιέχουν μέσα τους και τι τα κάνουν τόσο εθιστικά. Πρώτα απ’ όλα το τσιγάρο περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες με κυριότερο την νικοτίνη όπου είναι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το σταματήσουν. Η κατανάλωση της νικοτίνης μέσω τσιγάρου ή ηλεκτρονικού τσιγάρου οδηγεί στην απελευθέρωσης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο οπότε η ντοπαμίνη μαθαίνει στον εγκέφαλο να επαναλαμβάνει την χρήση της.

Μέσω μιας ανώνυμης έρευνας που διεξάγαμε, ανακαλύψαμε ότι το 55%(11 στους 20) των μαθητών του τμήματος Β3 έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά είτε τσιγάρο είτε ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι κυριότεροι λόγοι που οι άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν είναι:

1.Άγχος: Οι καθημερινές υποχρεώσεις ωθούν στο άγχος και δημιουργούν στον άνθρωπο μια αίσθηση πως τους απαλλάσσει από το άγχος, όμως στην πραγματικότητα η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο εθίζει τους ανθρώπους παρά να τους απαλλάσσει.

2.Βάρος: Οι γυναίκες συνήθως ξεκινάνε το κάπνισμα για να μην καταναλώνουν τροφές για παράδειγμα σνακς διότι η ιδέα ότι θα παχύνουν τους φοβίζει.

3.Αποδοχή: Πολλοί άνθρωποι αλλά πιο συχνά οι έφηβοι ξεκινάνε το κάπνισμα σε μια προσπάθεια να γίνουν αποδεκτοί από την παρέα τους και να δείξουν πως δεν είναι βαρετοί.

4.Περιέργεια: Κάποιοι άνθρωποι απλά έχουν την περιέργεια πως είναι το τσιγάρο αλλά καταλήγει να είναι η συνήθεια τους.

5.Για ανακούφιση: Κάποιοι βρίσκονται σε ένα λυπητερό γεγονός όπως για παράδειγμα έναν χωρισμό κλπ. και βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή ευχαρίστηση(η λεγόμενη ντοπαμίνη).

6.δεν μπορει να αποφυγει τσιγαρο

Έπειτα ας δούμε τι επιπτώσεις έχει το αλκοόλ και σωματικά αλλά και ψυχικά. Αρχικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως τη νόσο του μυοκαρδίου καθώς και σε πολλές περιπτώσεις τον ξαφνικό θάνατο. Μεταξύ άλλων το αλκοόλ προκαλεί και κίρρωση του ήπατος. Επίσης έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, ο αλκοολισμός προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα, ενώ η οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μια από τις συχνότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Ο αλκοολισμός προκαλεί και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αφότου μιλήσαμε για τις σωματικές επιπτώσεις ας μιλήσουμε και για τις ψυχικές. Οι αλκοολικοί συχνά εμφανίζουν καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Στους αλκοολικούς παρατηρείται μείωση της σεξουαλικής απόδοσης και το άτομο συχνά παρουσιάζει παραισθήσεις.

pexels-chris-f-1283219

Συνοψίζοντας όσα προαναφέραμε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο είναι εθιστικά και βλαβερά προς την υγεία των ανθρώπων και κανένας δεν θα έπρεπε να τα δοκιμάσει ούτε για αστείο.

Σχολιάστε

Top