Το άγχος στη ζωή των εφήβων

Γράφουν οι μαθήτριες της Β”  τάξης Κατρανίτσα Μαρία, Λακασά Ανδρονίκη

Τα προβληματα των εφηβωνΈνα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα στις μέρες μας είναι το άγχος στη ζωή των εφήβων. Προέρχεται από διάφορους παράγοντες, καθώς αυτή η περίοδος της ζωής χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το άγχος μπορεί να είναι φυσιολογικό έως ένα βαθμό και ίσως δημιουργικό κάποιες φορές, αλλά όταν γίνεται υπερβολικό ή αφορά μεγάλο χρονικό  διάστημα, τότε συνήθως επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία.

Τα αίτια του άγχους για τους εφήβους μπορούν να δημιουργηθούν από το σχολείο, δηλαδή από τις πολλές εργασίες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, από τα  διαγωνίσματα που υπάρχουν συνεχώς αλλά και από τις έντονες σκέψεις για την καλύτερη επίδοση που  επηρεάζουν αρνητικά τους εφήβους. Επίσης, οι κοινωνικές σχέσεις   όπως οι φιλίες, αλλά  και η διάθεση για ρομαντικές σχέσεις μπορούν να αποτελέσουν πηγή άγχους. Έπειτα, η συνεχής επαφή με το διαδίκτυο δημιουργεί μια αίσθηση σύγκρισης, πράγμα το οποίο  φέρνει περισσότερη πίεση. Πολλές φορές και  οι γονείς απαιτούν εξωφρενικά πράγματα από τα παιδιά τους, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ακόμα, υπάρχει και η αβεβαιότητα για το μέλλον, δηλαδή σκέψεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις, για τις σπουδές και για την επαγγελματική αποκατάσταση οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ανασφάλειες. Τέλος, ας μην  ξεχνάμε, και  το πιο σύνηθες σ” αυτή την ηλικία, τις ορμονικές αλλαγές οι οποίες είναι διαφορετικές σε κάθε σώμα και σε κάθε έφηβο.

Οι συνέπειες όλων των παραπάνω είναι πολλές. Πρώτα πρώτα, προβλήματα ύπνου, καθώς ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για έναν έφηβο. Έπειτα, ακολουθούν οι συναισθηματικές μεταπτώσεις και η δυσκολία συγκέντρωσης, που έχουν ως αποτέλεσμα την χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Επίσης, δημιουργούνται σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σημάδια κατάθλιψης.

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι αντιμετωπίσεις του άγχους. Τέτοιοι είναι η καλύτερη οργάνωση του χρόνου σε καθημερινή βάση, η συζήτηση με φίλους και την οικογένεια που βοηθά στην εκτόνωση και στη σκέψη. Σημαντικό, επίσης, είναι και η υγιεινή διατροφή που βοηθά σωματικά αλλά και ψυχολογικά, καθώς και η μείωση της επαφής με το διαδίκτυο. Βέβαια,  στην περίπτωση  μιας έντονης  κατάστασης άγχους, ίσως χρειαστεί η συμβολή ενός επαγγελματία ψυχολόγου.

 

Σχολιάστε