Γράφουν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου: Ευθυμιόπουλος Δημήτρης, Γκυρίνης Γιώργος, Μηνόπουλος Δημήτρης
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες στη σύγχρονη εποχή. Είναι επίσης μία από τις πιο γρήγορες τεχνολογικές επαναστάσεις που έχουν γίνει ποτέ. Αλλά τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πραγματικά και τι κάνει για τις επιχειρήσεις;
Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε το 1956 σε ένα επιστημονικό συνέδριο στο Κολέγιο Ντάρτμουθ. Ένας από τους ιδρυτές της τεχνητής νοημοσύνης, ο Marvin Minsky, την περιέγραψε ως «την επιστήμη της κατασκευής μηχανών που κάνουν πράγματα που θα απαιτούσαν ευφυΐα αν γινόταν από άνδρες».
Ενώ ο πυρήνας αυτού του ορισμού ισχύει σήμερα, τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εξελιχθεί για να επιδείξουν δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων για εργασίες όπως η οπτική αντίληψη, η αναγνώριση ομιλίας, ο σχεδιασμός, η λήψη αποφάσεων και η μετάφραση μεταξύ των γλωσσών. Μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα και τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αποδεικνύοντας ότι είναι ευέλικτες, ανταποκρινόμενες τεχνολογίες που αυξάνουν τις ικανότητες των ανθρώπινων χρηστών και αυξάνουν την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση στον χώρο εργασίας.
Η αρχική αναζήτηση της ΑΙ ήταν να δημιουργηθούν μηχανές που θα μπορούσαν να εμφανίσουν το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης με τον άνθρωπο. Αυτό σήμερα αναφέρεται ως Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη ή «ισχυρή ΑΙ»- strong AI.
Η ισχυρή AI σημαίνει ότι τα μηχανήματα θα εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα και όχι μόνο τα προκαθορισμένα, θα δείχνουν σημάδια κοινής λογικής, δημιουργικότητα, ενδεχομένως συναισθήματα ή ακόμα και συνείδηση. Πολύ πιθανό να θέσουν και τους δικούς τους στόχους. Μια προέκταση του μέλλοντος της ΑΙ θα δώσει τη δυνατότητα στη μηχανή να αυτοβελτιώνεται, οδηγώντας σε μια εκθετική αύξηση της ευφυΐας της.
Υπεροψία εκ μέρους των μηχανών και υπερβολή θα πει κανείς. Μια τέτοια υπερβολή, που θα ξεπερνούσε θεωρητικά την ανθρώπινη νοημοσύνη, θα οδηγούσε σε αυτό που ονομάζεται «τεχνολογική ιδιαιτερότητα» – singularity. Το δυστοπικό σενάριο του «Εξολοθρευτή» να βρεθούν, δηλαδή, οι άνθρωποι στο έλεος των μηχανών.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη διαθέτει ένα δεδομένο σημείο πέρα από το οποίο είναι δυνατή η υπερίσχυση μόνο της «νοημοσύνης» των μηχανών. Η εμφάνιση ενός υψηλότερου επιπέδου νοημοσύνης σημαίνει περισσότερα από το να σκέφτεσαι γρήγορα. Πολλά από τα σημερινά πολύπλοκα ζητήματα δεν θα επιλυθούν με μια εκθετική βελτίωση των υπολογιστικών ικανοτήτων των μηχανών, αλλά μόνο από τον άνθρωπο.