της Εβελίνας Παπαδοπούλου
Στις μέρες μας οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον είναι καταστρεπτικές, τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για το ίδιο το φυσικό περιβάλλον . Τα οικοσυστήματα και οι τροφικές αλυσίδες διαταράσσονται σε τεράστιο βαθμό. Ενα τέτοιο διαταραγμένο οικοσύστημα είναι και του όρους Βερμίου.
Το Βέρμιο βρίσκεται στη Μακεδονία και καταλαμβάνει ένα τμήμα του νομού Κοζάνης, του νομού Πέλλας και του νομού Ημαθίας. Αποτελείται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τα δέντρα που μπορεί κανείς να συναντήσει σε αυτό το βουνό είναι οξιές, έλατα, πουρνάρια , καστανιές, πεύκα. Ο λύκος, η αλεπού, το πανέμορφο ζαρκάδι, το ελάφι, ο λαγός , η βερβερίτσα, καθώς και τα ορτύκια, οι φασιανοί, οι τσαλαπετεινοί, ο περήφανος αετός και το γεράκι είναι μερικά από τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν τη πανίδα του τόπου. Το κλίμα είναι ορεινό με ήπιο χειμώνα και ξηρά καλοκαίρια.
Δυστυχώς, ποικίλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η παράνομη υλοτομία και τα λατομεία, η άναρχη ίδρυση ξενοδοχείων και οικισμών, οι πυρκαγιές και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έχουν φέρει το οικοσύστημα του Βερμίου σε οριακό σημείο. Καταρχάς, οι τοξικές ουσίες που προέρχονται από τα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι φαινομενικά ακίνδυνες, όμως η συσσώρευση των ρύπων αποβαίνει συχνά θανατηφόρα για τους οργανισμούς που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Παραδείγματος χάρη, εάν το γεράκι εξαφανιστεί από τη συσσώρευση των ρύπων, τότε τα ποντίκια και τα φίδια θα πολλαπλασιαστούν, με αποτελέσματα τη βαθμιαία αυξομείωση άλλων ζωικών ειδών, τη διατάραξη της τροφικής αλυσίδας, άρα και την υποβάθμιση της φυσικής ισορροπίας. Επίσης, οι πυρκαγιές και η παράνομη υλοτομία επιφέρουν καταστροφή και επηρεάζουν αρνητικά τα δασικά οικοσυστήματα.
Εκτός αυτών, διάφορες τεχνικές εταιρείες που κατασκευάζουν έργα στην περιοχή, σκάβουν στο βουνό, για να κόψουν βράχους ή να εξασφαλίσουν χαλίκια. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν το έδαφος του βουνού. Τέλος, περπατώντας κανείς στο Βέρμιο μπορεί να συναντήσει ξενοδοχεία, ο τρόπος ίδρυσης των οποίων μαρτυρεί την απουσία οικολογικής συνείδησης των ιδιοκτητών τους. Για το κτίσιμο των ξενοδοχείων χρειάζεται να ξεριζωθούν δέντρα και φυτά και αυτό, βέβαια, αλλοιώνει σοβαρά το συγκεκριμένο οικοσύστημα.
Καταλήγοντας, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον με σκοπό το κέρδος επιφέρουν επικίνδυνα αποτελέσματα στην ισορροπία της φύσης. Για τον λόγο αυτό, ο άνθρωπος πρέπει να ειναι περισσότερο προσεκτικός, φιλικός και προστατευτικός προς το περιβάλλον και να αξιοποιεί τον φυσικό αυτόν πλούτο με μέτρο. Με το να σέβεται το περιβάλλον, συμβάλλει στο να ζει μια ποιοτικότερη ζωή, καθώς η φύση είναι το σπίτι του.