Αθλητισμός

                                                                                                                                                         της Μυρτώς Μερτζανίδου

     Γεια σας και πάλι ! Μαζί για ακόμη μία χρονιά θα προβληματιστούμε, θα αναρωτηθούμε και θα αναλύσουμε επίκαιρα θέματα. Στο πρώτο μου άρθρο για τη νέα χρονιά επέλεξα να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό. Πηγή έμπνευσής μου γι” αυτό το άρθρο αποτέλεσαν οι αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στο σχολείο, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας αθλητισμού.

     Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο αθλητισμός σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας, αλλά και την ψυχολογία μας . Πρώτ” από όλα , η φυσική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από πολλές ασθένειες, όπως για παράδειγμα τα καρδιακά νοσήματα. Επιπλέον, με τη γυμναστική εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες ενισχύουν την καλή διάθεση. Τέλος, ένα υγιές και γυμνασμ

ένο σώμα αποτελεί  ιδανικό, καθώς έτσι συνδυάζονται η καλαισθησία και η καλή φυσική κατάσταση.

Η άθληση έχει και άλλες θετικές επιδράσεις σε όσους ασχολούνται με αυτόν. Αρχικά, μέσω των αθλημάτων καλλιεργούνται στους αθλητές, είτε ερασιτέχνες (σε διάφορους τοπικούς συλλόγους) είτε επαγγελματίες, αξίες όπως η ευγενής άμιλλα , η αποδοχή του διαφορετικού, αλλά και η ομαδικότητα , ιδίως εάν κάποιος ασχολείται με ομαδικά αθλήματα, για παράδειγμα με το βόλεϊ ή το ποδόσφαιρο.     Ακόμη, οι αθλούμενοι ασκούνται στην πειθαρχία , στη συνέπεια, καθώς και στον αυτοέλεγχο. Συμπερασματικά, ο αθλητισμός ψυχαγωγεί και, παράλληλα, οξύνει το πνεύμα των αθλητών.

     Εκτός αυτών, η ενασχόληση με τα αθλήματα αποτελεί  μέσο για να καταπολεμήσουμε δύο από τα χειρότερα φαινόμενα, την παχυσαρκία που σχετίζεται με την υγεία και τον ρατσισμό που αφορά στην κοινωνία. Γι” αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να αθλούνται από μικρά, ώστε να μην ζουν με  αδράνεια την καθημερινότητά τους, αλλά ενεργητικά. Έτσι θα υιοθετήσουν σωστές συνήθειες και, αφενός, θα βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, αφετέρου θα σχετίζονται με άλλους αθλητές, γνωρίζοντάς τους και απορρίπτοντας στερεότυπα και απάνθρωπες προκαταλήψεις.

   Ας μην ξεχνάμε πως οι αρχαίοι πρόγονοί μας συνήθιζαν να λένε «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Σύμφωνα με αυτό το σοφό ρητό, όταν αθλούμαστε, το σώμα μας είναι υγιές, κατά συνέπεια και το μυαλό μας θα είναι περισσότερο διαυγές. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο αναγκαίος είναι ο αθλητισμός για όλους μας , αρκεί να μη γίνεται αυτοσκοπός η διάκριση σε σχέση με τους άλλους, οπότε και η πίεση, ψυχολογική και σωματική, αυξάνει και συνεπάγεται πολλούς κινδύνους.

Εν κατακλείδι, ο αθλητισμός συμβάλλει στην εκγύμναση του σώματος και στην καλλιέργεια του πνεύματος. Ωστόσο, το κίνητρο δεν πρέπει να είναι οι κοιλιακοί ή το γραμμωμένο σώμα, διότι έτσι ίσως οδηγηθεί κανείς σε αναβολικά και άλλα φάρμακα ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία. Αντίθετα στόχο αποτελεί η εξάσκηση ενός αθλήματος της αρεσκείας και του ενδιαφέροντός σας!


Σχολιάστε

Top