Αγριότητα εναντίον ζώων

της Δέπσποινας Μπίτζιου και Ευαγγελίας Ρότσικα

     Τα τελευταία χρόνια  στην Ελλάδα και στον κόσμο έχουν αυξηθεί ραγδαία τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Το φαινόμενο αυτό μας αφορά όλους, διότι αποδεικνύει την έλλειψη διαπαιδαγώγησης και πολιτισμού. Η βία κατά των ζώων εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως οι κυνομαχίες που είναι συχνό φαινόμενο και στη χώρα μας, και για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η απουσία αγωγής, αλλά και η οικονομική κρίση.

   Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κακοποίηση ζώων θεωρείται έγκλημα και διώκεται με διάφορες ποινές βάσει του συντάγματος. Συγκεκριμένα, η εγκατάλειψη ζώου διώκεται ποινικά με έξι μήνες φυλάκισης  και χρηματικό πρόστιμο. Η θανάτωση ζώου είτε με φωτιά είτε με πυροβολισμό διώκεται επίσης ποινικά. Εκτός αυτών, όταν ένα όχημα παρασύρει ένα αδέσποτο, με πιθανότερο αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή και το θάνατό του, ο οδηγός διώκεται από τον νόμο με ενός χρόνου φυλάκιση χωρίς αναστολή και με χρηματικό πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ. Ακόμη, η παραμέληση ζώων τιμωρείται με 6 μήνες φυλάκισης και πρόστιμο 1.000 ευρώ. Τέλος, εάν το ζώο θανατωθεί με ξυλοδαρμό, επιβάλλονται 2 χρόνια φυλάκισης  και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ.

   Σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου βίας κατά των ζώων, αν βρεθεί κανείς μάρτυρας σε συμβάν κακοποίησης ή υποπέσει  κάτι στην αντιληψή του, υπάρχει δυνατότητα αναφοράς του περιστατικού στο αστυνομικό τμήμα, στον δήμο ή στη φιλοζωική εταιρεία της περιοχής  του. Εάν το ζώο που κακοποιείται είναι ιδιόκτητο, μπορεί κανείς να το φωτογραφίσει ή να να το καταγράψει σε βίντεο, ώστε να το  καταγγείλει στην αστυνομία διαθέτοντας  αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης, στον περιορισμό  του φαινομένου της κακοποίησης των ζώων μπορεί να συμβάλει και η ψήφιση νόμων με υψηλότερα πρόστιμα και φυλάκιση χωρίς αναστολή. Βέβαια, σημαντικότερο όλων είναι η αγωγή που πρέπει να προσφέρεται στα παιδιά σε σχέση με τη φιλοζωία από την οικογένεια, το σχολείο, τα Μ.Μ.Ε και την πολιτεία.

   Το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με τη βοήθεια και την ευαισθητοποίηση όλων μας . Ας θυμόμαστε πάντα πως ο αγώνας  αυτός θα δικαιωθεί, εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Αξίζει από κάθε άποψη να ζούμε αρμονικά με τα ζώα. Κι ας έχουμε υπόψη τη ρήση του Μαχάτμα  Γκάντι, ότι ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα ζώα.

Σχολιάστε

Top