Χριστούγεννα στη Γαλλία και τη Δανία

Της Καλλιόπης Μουσκεφτάρα

   Σε κάθε γωνιά του κόσμου τα Χριστούγεννα είναι μία από τις σπουδαιότερες γιορτές του έτους και τα χριστουγεννιάτικα έθιμα ποικίλουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας, στολίζουμε το δέντρο ή το καράβι, κάνουμε παραδοσιακά γλυκά, όπως τη βασιλόπιτα, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και την παραμονή της πρωτοχρονιάς κάθε οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Ας ρίξουμε και μια ματιά στις γιορτινές συνήθειες άλλων δυο χωρών της Ευρώπης.

  Στη Γαλλία, τα Χριστούγεννα αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους, αλλά η εποχή προ Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική σε σχέση με την προεόρτια περίοδο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη μέρα. Το βράδυ, όμως, της παραμονής η οικογένεια συγκεντρώνεται για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Άγιος Βασίλης των Γάλλων φέρνει τα δώρα κατά το πέρασμα της 24ης προς 25η  Δεκεμβρίου. Τέλος, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τα αλεξανδριανά λουλούδια για τη διακόσμιση εσωτερικών χώρων, αλλά και ως δώρο σε όλην τη διάρκεια του έτους.

   Στη Δανία, την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση. Οι οικογένειες κατασκευάζουν το δικό τους αλεξανδριανό στεφάνι με τέσσερα κεριά, τα οποία συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι τα Χριστούγεννα. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το έθιμο του κεριού που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται, κι εκεί, με ένα δείπνο μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο Δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα βρει το αμύγδαλο ανταμείβεται με το λεγόμενο «Δώρο του Αμυγδάλου».

   Πάντως, απ” όλα αυτά συμπεραίνουμε πως, παρά τα διαφορετικά εορταστικά έθιμα, τα Χριστούγεννα, παντού σχεδόν,  γιορτάζονται με χαρούμενη λαμπρότητα και με βασικότερο προσφερόμενο δώρο την αγάπη στον συνάνθρωπο..

2 comments on “Χριστούγεννα στη Γαλλία και τη Δανία

  1. Ο/Η ματινα βελουδη λέει:

    ετοιμη η εργασια που σας εβαλα για μετα τις γιορτες Ποπη μου…

  2. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Κείμενο με αρχή μέση και τέλος. Συγκροτημένο και ενημερωτικό. Μπράβο Πόπη!

Σχολιάστε

Top