Το νόημα των Χριστουγέννων

Της  Καλλιόπης Μουσκεφτάρα


   Καθώς πλησιάζουν οι πολυπόθητες γιορτές των Χριστουγέννων που όλοι αναμένουμε με λαχτάρα και ανυπομονησία,  αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο σχετικό με το νόημα των Χριστουγέννων.

   Σίγουρα, η πλειοψηφία των ανθρώπων απολαμβάνει το γιορτινό κλίμα σε μεγάλο βαθμό, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριμένα, αν ρωτήσουμε άτομα διαφορετικής ηλικιακής ομάδας τους λόγους για τους οποίους χαίρονται αυτές τις ευλογημένες ημέρες, οι απαντήσεις που θα εισπράξουμε θα ειναι ποικίλες. Τα παιδιά και οι έφηβοι χαίρονται περισσότερο τη λήξη του σχολείου, το στόλισμα, τα γλυκά, τα παιχνίδια, το γιορτινό τράπεζι και τις χριστουγεννιάτικες εξόδους. Οι ενήλικες,  αντιθέτως, βρίσκουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν από το άγχος των σπουδών ή της εργασίας τους και, τέλος, οι ηλικιωμένοι περνούν στιγμές χαράς με την αγαπημένη τους οικογένεια.

   Ωστόσο, παρατηρούμε πως τα περισσότερα άτομα θα παραλείψουν να αναφέρουν τον πρωταρχικό και σημαντικότερο στόχο των Χριστουγέννων: την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, τη βοήθεια και γενικότερα την αγάπη, την οποία μπορεί να στερήθηκε για πολυάριθμους λόγους. Σαφώς, επιβάλλεται να τονιστεί πως η ανθρωπιά δεν είναι μκα αρετή που την κατέχει το άτομο για δύο εβδομάδες και έπειτα τη χάνει. Είναι τρόπος ζωής και αυτές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων αξίζει να επιχειρήσουμε να ευαισθητοποιηθούμε και να συνηθίσουμε σε αυτόν τον τρόπο, αρνούμενοι λίγο τον εαυτό μας και προσφέροντας στους άλλους. Επιπροσθέτως, ο τρόπος που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα , βασισμένος σε έθιμα και παραδόσεις, αποβλέπει στην παρασκευή γλυκών, το στόλισμα και τη διανομή των δώρων. Όμως για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να περιμένουμε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, για να χαρίσουμε από ένα δώρο στα παιδιά μας ή να φάμε όλοι μαζί οικογενειακώς; Γιατί να μην αφιερώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, για να προσφέρουμε από την καρδιά μας, αν όχι πάντα, τουλάχιστον αυτές τις μέρες;

   Συμπερασματικά, παρόλο που θεωρούμε τα Χριστούγεννα μια καλή ευκαιρία για ανάπαυση και ευχάριστες στιγμές, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στον κόσμο γύρω μας και να συνειδητοποιήσουμε τη σκληρότητα που επικρατεί. Σκληρότητα και θλίψη πέρα από κάθε φαντασία. Να αντιληφθούμε πως, ενώ εμείς μοιραζόμαστε στιγμές χαράς, άνθρωποι δίπλα μας υποφέρουν. Ας ελπίσουμε λοιπόν το 2015 να βελτιωθεί ο κόσμος,  αλλά πρωτίστως εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι. Ας ευχηθούμε ο νέος χρόνος να φέρει υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους!

2 comments on “Το νόημα των Χριστουγέννων

  1. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Μπραβο Ποπη.Ακριβως, Χριστούγεννα δεν είναι μονο η χρυσοσκονη και τα υλικα δωρα-και αυτά είναι στο πρόγραμμα-αλλα πανω απ όλα είναι η αγαπη,η ανθρωπια,η συμφιλιωση ,το εμπρακτο ενδιαφερον για να ομορφηνουμε ο,τι ασχημιζει τον κοσμο μας!

  2. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Σκέψεις και ανησυχίες ειπωμένες με πολύ άμεσο και γλαφυρό τρόπο! Μπράβο Πόπη.

Σχολιάστε

Top