της Ιόλης Στεφανίδου
Σχολικός εκφοβισμός
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο γίνεται επαναλαμβανόμενα χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, με στόχο, εκτός από την πρόκληση πόνου στο θύμα, την αυτοπροβολή, αλλά και την κατάκτηση «εξουσίας» του θύτη πάνω σε ένα ή περισσότερα άτομα.Ο σχολικός εκφοβισμός διαπιστώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι μορφές που μπορεί να πάρει είναι, κυρίως, η λεκτική και η σωματική.
Οι συνέπειες που επιφέρει είναι αρκετά «καταστροφικές» για το θύμα, καθώς ο θύτης το κάνει να αισθάνεται κατώτερο και ότι η ζωή του είναι ανούσια. Ἐτσι, λοιπόν, το θύμα πολλές φορές φτάνει στο σημείο να αρνηθεί την ίδια του την ζωή, διότι, όσο και αν προσπαθεί, δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο αυτής της κακής συμπεριφοράς προς το μέρος του.
Αυτήν την ενέργεια θα μπορούσαν να την αποτρέψουν κυρίως οι γονείς του θύματος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, εάν πληροφορηθούν έγκαιρα την κατάσταση που βιώνει το παιδί. Η πληροφόρηση αυτή μπορεί να δοθεί από τους «παρατηρητές» περιστατικών εκφοβισμού, δηλαδή από συμμαθητές και άλλους καθηγητές ή και από κάποιον άλλο από τον περίγυρο του θύματος. Σπανιότερα πάντως το θύμα θα εκφραστεί στους γονείς του, καθώς δεν συνηθίζει ή φοβάται να μιλά για τέτοιου είδους καταστάσεις. Κάποιες φορές οι ίδιοι οι γονείς επιδιώκουν να μάθουν τί συμβαίνει, επειδή ενδιαφέρονται πολύ για το παιδί τους, ώστε να θέλουν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για τη ζωή του.
Κατά την άποψή μας, το φαινόμενο του bullying, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές (λεκτική ή σωματική βία, κακή χρήση των social media, κ.λπ.) έχει πολλές φορές τις ρίζες του στο οικογενειακό περιβάλλον. Παιδιά που βιώνουν περιστατικά βίας μέσα στην ίδια την οικογένειά τους , απαξιωτικές συμπεριφορές, ή παραμέληση ή εγκατάλειψη είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα bullying στο σχολείο ή σε κάποιο άλλο χώρο. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται η συμμετοχή, ενημέρωση & εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων, παιδιών, γονιών και δασκάλων.