Τα νέα του σχολείου μας

των Μαρίας Γάρου, Φαίης Γκακούδη, Φρόσως Γκασνάκη, Άννας Γκαβαρδίνα, Ευαγγελίας Δαμιανίδου, μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου

Ενώ τα Χριστούγεννα πέρασαν και σιγά-σιγά ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε την Άνοιξη, σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα νέα από το σχολείο μας. Από την αρχή της χρονιάς πλήθος μαθητών, συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις και προγράμματα. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών έχουν σχηματίσει ομάδες έχουν οργανώσει πολλές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα:

stolismos

Η περιβαλλοντική ομάδα, στα πλαίσια ενός αειφόρου σχολείου,  δημιούργησε «Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρά» στο σχολείο μας. Χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα υλικά για να κατασκευάσει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Οι μαθητές ακολουθώντας τις οδηγίες των καθηγητριών, κ. Κούλα Πουρτσίδου και κ. Παναγιώτα Κατσίκα και με ιδέες από την ιστοσελίδα DIY του youtube κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ρολά χαρτιού υγείας, διάφορα αστέρια και χιονονιφάδες, ομορφαίνοντας έτσι το χώρο της εισόδου του κτηρίου. Μέσα από τη δράση αυτή εκφράστηκαν η ανεξάντλητη εφευρετικότητα και δημιουργικότητα των παιδιών

Φέτος στο σχολείο μας, όπως και κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο bazaar, με τη βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Για τις ανάγκες του bazaar τα παιδιά κατασκεύασαν Χριστουγεννιάτικα στολίδια τα οποία και εκθέσαμε  στην κεντρική πλατεία της Αλεξάνδρειας,  μπροστά από το πνευματικό κέντρο από τις 18 έως 22 Δεκεμβρίου. Ορισμένα από τα παιδιά του σχολείου μας σε συνεργασία με τα παιδιά του κέντρου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. οργάνωσαν τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε την περσινή χρονιά και συνεχίστηκε με επιτυχία και φέτος. Σκοπός της είναι η συνύπαρξη και η επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους. Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα «Οδοιπορικό στην Ελλάδα του δωδεκαημέρου» και πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015 δίπλα στο πνευματικό κέντρο της πόλης μας, στην οποία παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και έθιμα όλης της Ελλάδας.Την επίβλεψη της γιορτής αυτής την είχαν οι καθηγήτριες, κ. Γρηγοριάδου Θωμαή και η κ. Κοκόση Σπυριδούλα.

Η ομάδα της Ρομποτικής  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει τη δράση της.  Δημιουργήθηκε τη σχολική περίοδο 2014-2015 με επικεφαλής τον κύριο Γ. Καρκαμάνη και αποτελείται περίπου από 15 μαθητές. Είναι μια δημιουργική ομάδα που ασχολείται με την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ από τουβλάκια LEGO. Μετά την επιτυχή περσινή παρουσίαση της σε διάφορα συνέδρια, φέτος ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον 1ο διαγωνισμό ρομποτικής Γυμνασίου με θέμα «Ταξίδι στην αρχαιότητα».

Η ομάδα πειραμάτων είναι μια ομάδα μαθητών και καθηγητών που ασχολείται με θέματα που αφορούν κυρίως την φυσική, την χημεία και την βιολογία. Τα παιδιά αποκτούν διάφορες γνώσεις που τους χρησιμεύουν στην καθημερινή ζωή και όχι μόνο. Σε συνεργασία με την κυρία Κατσίκα, την κυρία Πουρτσίδου και τον κύριο Ζουπίδη πραγματοποιούνται διάφορα πειράματα με στόχο τη δημιουργική διδασκαλία, δύσκολων για την ηλικία τους φαινομένων. Μάλιστα, η ομάδα πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική εκδρομή στο κέντρο διάδοσης  επιστημών ΝΟΗΣΙΣ. Οι μαθητές είδαν πολλά τεχνολογικά εκθέματα και επιτεύγματα από το παρελθόν μέχρι και σήμερα.

 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, με τη βοήθεια της κ. Γρηγοριάδου, της κ. Κοκόση και της κ. Χατζηαθανασιάδου, θα σας εκπλήξει με το εξαιρετικό θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδυσσέα γύρισε σπίτι». Με αυτό το έργο θα ταξιδέψουμε στο νησί της Κίρκης. Εκεί, ύστερα από ένα ναυάγιο, θα συναντήσουμε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Ένα ναυάγιο που εκτός από τον ίδιο, έχει παρασύρει και το θρύλο του. Για να τον διασώσει, μηχανεύεται να γίνει έμπορος του ίδιου του μύθου. Γίνεται ένας επαγγελματίας-ήρωας, για χάρη της πολιτικής αναγκαιότητας η οποία κατευθύνει τις μάζες και δημιουργεί κάλπικες καταστάσεις. Μια κωμικοτραγική περιπλάνηση με συμβολικές αναφορές στη σημερινή εποχή. …και όπως αναφέρει ο Μπρεχτ: «Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες» και εμείς θα προσθέσουμε αλίμονο στην ύπαρξη βραχείας ή ρηχής μνήμης.

Στις δραστηριότητες του σχολείου μας από τα τέλη Οκτωβρίου εντάσσεται και η ομάδα Επιχειρηματολογίας. Μαθητές από τη Β” και Γ” τάξη ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στο κάλεσμα της κ. Κουτόβα να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την τέχνη αλλά και επιστήμη της συγκροτημένης και ευπρεπούς ανταλλαγής απόψεων, της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, της σφαιρικότερης αντιμετώπισης και κατανόησης ενός ζητήματος. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας τα μέλη της ομάδας διαπραγματεύονται διάφορα θέματα με δίλημματική διατύπωση και προσπαθούν να καταθέσουν όσα περισσότερα και εγκυρότερα επιχειρήματα μπορούν. Συχνά, οι «λεκτικοί διαξιφισμοί» μας αποκτούν ιδιαίτερη ένταση αλλά ποτέ δεν υπερβαίνουμε τα όρια του αλληλοσεβασμού και της γόνιμης αντιπαράθεσης! Αλλωστε, υπάρχει πάντα και το αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου, όπου χαλαρώνουμε και απελευθερώνουμε τη φαντασία και το χιούμορ μας! Μολονότι η ομάδα μας είναι σχετικά «νέα», ήδη άρχισαν να διαφαίνονται οι θετικές επιδράσεις στην ορθή διατύπωση των απόψεών μας και την όξυνση της κριτικής μας σκέψης. Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου θα συμμετάσχουμε στους Ε΄ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στην Ελληνική Γλώσσα για μαθητές Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη!

Σίγουρα θα είναι μία σπουδαία εμπειρία!

Καλή μας επιτυχία λοιπόν!

4 comments on “Τα νέα του σχολείου μας

 1. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

  Καλη επιτυχια κι εμεις να σας καμαρωνουμε!

 2. Ο/Η Κουτόβα Χαρά λέει:

  Ένα υπέροχο σχολείο με πολύ αξιόλογους εκπαιδευτικούς και μαθητές, γεμάτους ζήλο και δημιουργικότητα! Εγώ πάντως χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας!

 3. Ο/Η Χ"Αθανασιάδου Νατάσα λέει:

  Όταν έχεις τόσους πολλούς ικανούς και ορεξάτους μαθητές, καθώς και αξιόλογους και συνεργάσιμους συναδέλφους,το αποτέλεσμα γίνεται ενδιαφέρον… Καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις!

 4. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

  Η περιγραφή αντικατοπτρίζει ένα σχολείο ζωντανό και δυναμικό. Με πολλούς μικρούς πυρήνες δημιουργίας σε τομείς όπως είναι η τέχνη, η επιστήμη, το περιβάλλον, η τεχνολογία και ο λόγος. Καλή συνέχεια και καλά να περνάτε σε αυτά που κάνετε!

Σχολιάστε

Top