ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σκίτσο: Αναστάσης Σταμάτης

Ποδόσφαιρο και Πόλεμος

Σκίτσο: Αναστάσης Σταμάτης

Σκίτσο: Αναστάσης Σταμάτης

Πώς συνδυάζονται και τα δύο μαζί;

Θα ταξιδέψουμε πίσω στο 1914, τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και συγκεκριμένα στα Χριστούγεννα 1914. Η Αγγλία και η Γερμανία βρισκόταν σε πόλεμο από τις 4 Αυγούστου του 1914 στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, Άγγλοι και Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να ανταλλάσσουν γιορτινές ευχές και τραγούδια ανάμεσα στα χαρακώματά τους. Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων στρατιώτες και από τις δύο πλευρές επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία να βρεθούν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ τους και να ανταλλάξουν  τρόφιμα και ενθύμια.

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η λεγόμενη «Ανακωχή των Χριστουγέννων» όπου το πρώτο πράγμα που έγινε όταν συναντήθηκαν οι στρατιώτες στην αρχή της ανακωχής ήταν να πάρουν μία μπάλα, να φτιάξουν τέρματα  με τα μπουφάν τους και να παίξουν ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα έγιναν κοινές κηδείες ενώ αρκετοί στρατιώτες τραγουδούσαν μαζί τα κάλαντα.

Το γεγονός ότι ο πόλεμος μεταξύ δύο αντίπαλων χωρών σταμάτησε (έστω και για τα Χριστούγεννα) για να παίξουν ποδόσφαιρο  αντίπαλοι στρατιώτες μεταξύ τους, δηλαδή, να ενωθούν από μία μπάλα, αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, καθώς μπορεί να ενώσει χώρες μεταξύ τους.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα 13 χώρες Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Αμερική, Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού και Βολιβία θα πολεμήσουν για να κατακτήσουν το τρόπαιο του εναρκτήριου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που έγινε στην Ουρουγουάη στις 13 Ιουλίου 1930 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA (Federation Internationale de Football Association) που αποφάσισε την δημιουργία της διοργάνωσης του αποκαλούμενου Μουντιάλ (Mudial) στις 28 Μαΐου 1928 μετά την επιτυχία που είχε το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ιστορία, η Ουρουγουάη νίκησε στον τελικό του 1ου  Μουντιάλ με 4 -2 την Αργεντινή στο Estadio Centenario του Μοντεβιδέο στις 30 Ιουλίου 1930.

Το Μουντιάλ αποτελεί μέχρι και σήμερα μια γιορτή του Παγκόσμιου Αθλητισμού ενώνοντας ολόκληρες χώρες μεταξύ τους. Η χώρα που μετράει τις περισσότερες  κατακτήσεις είναι η Βραζιλία γνωστή ως selecao με 5 τρόπαια (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), ενώ ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στο Μουντιάλ είναι ο Γερμανο –πολωνός Miroslav Klose με 16 γκολ. Το Μουντιάλ γίνεται κάθε 4 χρόνια με 32 χώρες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου και εννοείται πως διεξάγεται πάντα καλοκαίρι εκτός από το φετινό που γίνεται στο Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Μέση Ανατολή.

Φέτος στις πρώτες αγωνιστικές είχαμε αρκετές εκπλήξεις και έτσι θέλουμε να συνεχιστεί η φετινή διοργάνωση, με εκπλήξεις και θέαμα. Αν πρέπει να κάνω μία πρόβλεψη, πιστεύω πως οι Furia Roja δηλαδή η Ισπανία θα βάλει στην φανέλα της το δεύτερο αστέρι για να συμβολίσει το 2ο τρόπαιο της ιστορίας της, 12 χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και τη νίκη της στον τελικό εναντίον της Ολλανδίας με 1 – 0 με το γκολ του Andres Iniesta στο 116ο λεπτό του αγώνα, που έγινε στις 11 Ιουλίου του 2010 στο Soccer City του Γιοχάνεσμπουργκ.

ΚΑΛΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ!

                                    Νικόλαος Κατσάτσος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης