2η συνάντηση με την ψυχολόγο του κέντρου «Δίοδος» στο σχολείο μας!

ΑΠΟ: Κορωναίου Φραγκούλα - Απρ• 01•16

Στις 21/03/2016 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 2η προγραμματισμένη επίσκεψη από την ψυχολόγο κ. Μαρία Φτάκα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συναισθηματική νοημοσύνη και παραβατική συμπεριφορά». Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες αλλά αυτή τη φορά εφαρμόστηκε ένα διαφορετικό πλάνο για την επίτευξη των στόχων των δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, οι βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:

  • Αρχικά προβλήθηκε η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Σάμουρε» του Θοδωρή Παπαδουλάκη και έγινε συζήτηση σχετικά με αυτήν.
  • Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Η πρώτη ομάδα παρουσίασε την φιγούρα του Μανούσου ο οποίος ήταν ο κακός της ιστορίας, η δεύτερη την Μάνας η οποία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση εφόσον δεν ήξερε πώς πραγματικά μπορούσε να βοηθήσει το παιδί της και η τρίτη του Θωμά, του κύριου πρωταγωνιστή ο οποίος ήταν ένας ενήλικας «παιδί»  λίγο διαφορετικός από τους υπόλοιπους και που αντιμετώπιζε δυσκολίες με τον Μανούσο.
  • Τα παιδιά ανάλογα με την ομάδα και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών που είχαν επιλέξει έπρεπε  να γράψουν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα έδειχναν πώς θα αισθάνονταν οι ίδιοι αν ήταν στη  θέση τους.
  • Έπειτα, η κάθε ομάδα σχολίαζε τις απόψεις της άλλης με σκοπό να γίνει ένας διάλογος.
  • Στη συνέχεια, έγιναν κάποιες στοχευμένες ερωτήσεις από την ψυχολόγο, που βασίζονταν στην ταινία, με τις οποίες προσπάθησε να φέρει στην επιφάνεια καταστάσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας σχολική ζωή.
  • Στο τέλος η κ. Φτάκα τοποθέτησε στο κέντρο ένα κουτί με διάφορα αντικείμενα (κορδέλα, χάρακα, μπάλα, νερό κτλ)  και όσα παιδιά ήθελαν μπορούσαν να επιλέξουν ένα αντικείμενο από αυτό και με βάση αυτό να εξηγήσουν το λόγο που το επέλεξαν. Αυτό βοήθησε στο να εκφράσουν ανοικτά ένα συναίσθημα, ένα πρόβλημα ή και ένα χαρακτηριστικό του εαυτού τους.

Γενικότερος στόχος αυτής της εκπαιδευτικής δράσης  ήταν η ενίσχυση της ενσυναίσθησης. Οι μαθητές έπρεπε μέσω της ταινίας να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μπαίνουν στην θέση του άλλου και να αξιοποιούν την διαφορετικότητά του, δεχόμενοι πως η διαφορετικότητα αποτελεί πλούτο και όχι κάποιο μειονέκτημα. Το πέτυχαν αυτό με βιωματικό τρόπο και ενθουσιάστηκαν τόσο που διαρκώς εκδηλώνουν την  αδημονία τους ως την επόμενη συνάντηση με την ψυχολόγο που θα είναι και η τελευταία από το σύνολο των τριών που προγραμματίστηκε αρχικά.

Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Θοδωρή Παπαδουλάκη, «Σάμουρε»

Σχολιάστε

Top