3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΑΠΟ: Δήμητρα Κιούση - Μαρ• 20•18

Τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (3η Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Παιδείας,  δράσεις και εκδηλώσεις των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Ιαλυσού.

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα, και μάλιστα, στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Κύριος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και η ανάπτυξη προοπτικών για την επιτυχή κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Οι αριθμοί των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη τρομάζουν. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισ. άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία, ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Στο πλαίσιο των δράσεων για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παρουσιάστηκαν δύο ταινίες μικρού μήκους:

και

Η εικαστική ομάδα του σχολείου φιλοτέχνησε με την υπεύθυνη καθηγήτρια των εικαστικών, κ. Λίτινα Αουρόρα, συνθέσεις κολάζ με θέμα τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Δέσποινα Γκογκόση κάλυψε φωτογραφικά το γεγονός.

DSC_0603 DSC_0604 DSC_0605 DSC_0606 DSC_0608 DSC_0613

Ομάδα μαθητριών της Γ” Λυκείου παρουσίασαν ξανά στην ελληνική νοηματική γλώσσα το τραγούδι των Τζ. Πανούση και Αλκίνοου Ιωαννίδη «Εγώ κι εσύ μαζί». Τη γλώσσα διδάχτηκαν στο πλαίσιο project της Α΄ Λυκείου με υπεύθυνη καθηγήτρια τότε την κ. Κατερίνα Μαυρίδου.

σάρωση0001

 

Ζωγραφική: Κατερίνα Τσουκάλη, Αουρέλα Τόσκα, Ελένη Χατζηλαζάρου (2013-2014)

Στίχοι: Τζίμης Πανούσης Μουσική: Randy Newman

Οι μαθήτριες που συμμετείχαν:

Γκογκόση Δέσποινα, Δουλαβέρη Δέσποινα, Ζαχαρίου Ελευθερία, Θεολόγου Σέβη, Καρπαθάκη Μαριλένα,  Μουσάδη Δέσποινα, Πίρρα Λάουρα, Χίλια Ανδριάνα.

DSC_0650DSC_0623

DSC_0685DSC_0668

 

 

Υπεύθυνη Δράσης: Δήμητρα Κιούση, Φιλόλογος

 

 

Σχολιάστε

Top