Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων

ΑΠΟ: Χρύσανθος Διακανθός - Μαρ• 05•20
Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Στις 27/1/2020 ,ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες αφιέρωμα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από την πρωτοβουλία της Κυρίας Τσέκου  η οποία διάλεξε την ταινία »Η αποστολή από την Ρόδο στο Άουσβιτς» Συνέντευξη εμπειρίας του Σάμι Μοντιάνο.

Ράγισε τις καρδίες των μαθητών στο Λύκειο η προβολή της αυτοβιογραφίας του Σάμι Μοντιάνο παραγωγής της «Cine Chevalier» καθώς μιλούσε  στον φακό για την πορεία του από την Ρόδο ως ένα μικρό παιδί προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Ταινία που σκηνοθετήθηκε από την Δέσποινα Μαζαράκη, τον Γιώργο Τζεδάκη και τον Δημήτρης Κόκκινο

Περίληψη της ταινίας :

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγράψουν αυτά που έζησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο κ. Σάμυ Μοντιάνο, που γνώρισε από πολύ νωρίς στη ζωή του τον παραλογισμό των πολιτικών του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, έμελλε, παιδί ακόμα, να ταξιδέψει μέρες ατέλειωτες για να συναντήσει τον τρόμο, την φρίκη και τον όλεθρο μαζί με χιλιάδες ομόφυλούς του, να ζήσει τον χαμό του πατέρα και της αδελφής του, και να αντιμετωπίσει καθημερινά τον θάνατο στο Άουσβιτς Μπιρκενάου. Στο μεταίχμιο εκείνο που η ζώσα εμπειρία σμίγει την τοπική και την προσωπική ιστορία με την παγκόσμια, η ταινία καταγράφει την μαρτυρία ενός από τους τελευταίους επιζώντες Ροδεσλί (Εβραίους της Ρόδου) και πραγματεύεται το καθήκον της άσβεστης μνήμης και την προάσπιση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας όχι πια μονάχα για όσους επέζησαν αλλά ιδίως για τις επερχόμενες γενιές ενός κλυδωνιζόμενου κόσμου.

Σχολιάστε

Top