Ένας κόσμος που χάνεται : Παλιά,παραδοσιακά καφεπαντοπωλεία

ΑΠΟ: Νομικού Ραφαέλλα - Φεβ• 27•20
Ένας κόσμος που χάνεται : Παλιά,παραδοσιακά καφεπαντοπωλεία

Καφεπαντοπωλείο . Σας λέει κάτι η λέξη αυτή? Πιθανότητα όχι .Τα πλέον σπάνια να συναντήσει κάνεις καφεπαντοπωλειο ακόμα δίνουν ένα άρωμα παράδοσης, ζεστασιάς και οικειότητας όταν τα επισκέπτεται κάνει  μνήμες από τα παλιά τα χρονιά, τότε που στα χωριά ήταν κάτι το συνηθισμένο να πηγαίνει ο κόσμος στα καφεντοπαντωπωλεία  της γειτονιάς ,για να πιει το καφεδάκι του συνδεόμενο από κάποιον μεζέ και ίσως κάτι τι οποίο θα αγόραζε .  Αυτή η μαγική εικόνα φιλοξενίας και γεύσης είναι πια δύσκολα να αντικρίσει με τα καφεντοπωλεια που όλο  λιγοστεύουν .

Η φιλοσοφία τον καφεπαντοπωλειον ξεκινά από την ονομασία του Καφενείου και παντοπωλείο το οποίο συμβολίζει τον μεικτό χαρακτήρα του καταστήματος. Τα μικρά αυτά καταστήματα διαθέτουν προϊόντα προς πώληση στο παντοπωλείο, τα ποια συνήθως χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή όσων προσφέρονται στο καφενείο. Επίσης, τα καφεπαντοπωλεια συμβολίζουν τη σχέση του «χθες» με το «τώρα» ακολουθώντας την εξέλιξη χωρίς όμως να χάνουν την ταυτότητα τους.Σε αυτά τα καταστήματα οι άνθρωποι ξεκουράζονταν ,επικοινωνούσαν μεταξύ τους, συζητούσαν,κάτι που κάποιες φόρες δεν γίνεται στις μέρες μας “η φαίνεται να έχει χάσει την αξία του για τους ανθρώπους.Μαζί με την πλατεία του χωριού ή της πόλης,  τα καφεπαντοπωλεια σχολείο και την εκκλησία , τα καφεπαντοπωλεια ήταν η καρδία του κάθε χωριού  ή και πόλεως.

Στις  μέρες μας , τα καφεπαντωπωλεία ολοένα και λιγοστεύουν ,γίνονται κομμάτι ενός κόσμου που χάνεται , μέσα στη ζούγκλα του σύγχρονου κόσμου και της εξέλιξης. Οι γνωστές και μοντέρνες καφετέριες είναι πλέον στέκι για τον κόσμο , ο οποίος στην βιασύνη του να πάει δουλεία ή σχολείο ή ψάχνοντας τρόπο να ξεφύγει λίγο , καταλήγει στις καφετέριες. Τα γλυκά παραδοσιακά καφεπαντοπωλεια είναι χαμένα στους δρόμους των λίγων χωριών στα οποία ακόμα υπάρχουν.Ακόμα και αν υπήρχαν περισσότερα θα θεωρούνταν παλιομοδίτικα και βαρετά για τους ανθρώπους που προσκολλούνται όλο και περισσότερο στο μοδάτο , το εξελιγμένο και την τεχνολογία .Ξεχνιούνται έτσι , τα καφεπαντωπωλεία, η φιλοξενία και το  άρωμα παράδοσης που αυτά μπορούν να προσφέρουν.

Τα παλιά και παραδοσιακά καφεπαντωπωλεία , θα έπρεπε να είναι ένα κομμάτι της παράδοσης που θυμόμαστε και τιμούμε και όχι κάτι που λησμονούμε επειδή είναι παλιομοδίτικο η όχι τόσο συχνό. Αυτά είναι που μας θυμίζουν το αίσθημα της ζεστασιάς και το πως περνούσαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας όταν ήταν νέοι . Αυτά αποτελούν κομμάτι του πως εξελίχθηκε ο κοσμος από τότε στο σήμερα και αυτό είναι το πιο υπέροχο και ωραίο, να γνωρίζουμε από που ξεκινήσαμε και πόσο μακριά φτάσαμε.Τα μικρά μας,παραδοσιακά καφεπαντωπωλεία.

Σχολιάστε

Top