Εντυπωσιάστηκα από την εικόνα και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας. Ο ρώσος κινηματογραφιστής ταινιών μικρού μήκους animation Alexander Petrov, δημιούργησε ένα πραγματικά έργο τέχνης εικονοποιώντας τη γνωστή νουβέλα του αμερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway, Ο γέρος και η θάλασσα. Ο Petrov έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων για τις δημιουργίες του. Κατέχει ιδιαίτερη και περίοπτη θέση στο ρωσικό animation. Η τεχνική που χρησιμοποιεί με εντυπωσιακό τρόπο είναι η ζωγραφική (κραγιόνια παστέλ και λάδι) πάνω σε επιφάνειες γυαλιού. Ο Πετρόφ υπήρξε μαθητής του Γιούρι Νόρσταϊν. Βλ. περισσότερα: (Γιάννης Βασιλειάδης, Animation, Εκδόσεις Αιγόκερως)
Η συγκεκριμένη ταινία βραβεύτηκε σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ του είδους, συμπεριλαμβανομένου του Academy Award for Animated Short Film.
Το φιλμ δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μόντρεαλ, διήρκεσε δυόμιση χρόνια και χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια Καναδικών, Ρωσικών και Ιαπωνικών εταιρειών.
Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ αφηγείται την ιστορία ενός γέρου ψαρά, που μόνος και αβοήθητος παλεύει απελπισμένα στον ωκεανό, στα ανοιχτά της Κούβας, με έναν τεράστιο ξιφία.
O Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway, 21 Ιουλίου 1899 – 2 Ιουλίου 1961) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, με ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη όσο αποτυπώνεται στα βιβλία του. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Αν και η ταινία υπάρχει και με ελληνικούς υπότιτλους, σας συνιστώ να δείτε αυτήν με τους αγγλικούς γιατί έχει καλύτερη ανάλυση η εικόνα.
Ελπίζω να την απολαύσετε! Είναι ένα αριστούργημα, είναι ένας ολοζώντανα κινούμενος πίνακας ζωγραφικής.