Η πορεία στην πυραμίδα του Maslow (Μάσλοου)

 

Maslow-Pyramid

Η πυραμίδα του Maslow (Μάσλοου) αποτελεί στην πραγματικότητα μια κλίμακα ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών και επινοήθηκε από τον ανθρωπιστή ψυχολόγο Abraham Maslow, κατά τον οποίο οι δράσεις κάθε ανθρώπου ωθούνται από κίνητρα με σκοπό να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανάγκες.

Η καθορισμένη ιεράρχηση, απεικονίζεται συνήθως με την μορφή πυραμίδας και υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι κινούνται πρωτίστως στην ικανοποίηση πλέον βασικών αναγκών, προτού προχωρήσουν στην ικανοποίηση άλλων πιο σύνθετων. Συγκεκριμένα στα κατώτερα επίπεδα της πυραμίδας εντοπίζονται οι βασικότερες ανάγκες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι φυσιολογικές ή βιολογικές ανάγκες, όπως η ανάγκη για νερό, τροφή, αέρα και ύπνο. Από την στιγμή που συγκεκριμένες ανάγκες ικανοποιηθούν, οι άνθρωποι κινούνται προς το επόμενο επίπεδο αναγκών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ανάγκες για ασφάλεια και προστασία, οι οποίες είναι κι αυτές σημαντικές για την επιβίωση και περιλαμβάνουν παράλληλα την επιθυμία για σταθερή απασχόληση, φροντίδα υγείας και ικανοποιητικό επίπεδο στέγης. Καθώς, οι άνθρωποι κατευθύνονται προς τα ανώτερα επίπεδα της πυραμίδας, οι ανάγκες καθίστανται ολοένα και περισσότερο ψυχολογικές και κοινωνικές. Η ανάγκη για αγάπη, φιλία, οικειότητα και στοργή, καθίσταται σημαντική, ενώ ανωτέρω η ανάγκη  για προσωπική και κοινωνική αποδοχή, καθώς και για αισθήματα επιτυχίας , αυτοεκτίμησης και προσωπικής αξίας αποκτούν προτεραιότητα. Τέλος, την κορυφή κατέχει η ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης, η οποία αποτελεί μια διαδικασία πλήρους ωρίμανσης και ανάπτυξης του ατόμου, με στόχο να αξιοποιηθούν οι πλήρεις δυνατότητές του. Η αυτοπραγμάτωση, άλλωστε, οδηγεί στην αυτοαντίληψη σχετικά με τις προσωπικές δυνατότητες, στην υψηλή προτεραιότητα που τίθεται για την πνευματική ανάπτυξη, καθώς και στο έντονο ενδιαφέρον για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων του ατόμου.

Η εμφάνισή της στη ζωή μας είναι υπαρκτή, έστω και αν εμείς δεν την αντιλαμβανόμαστε ως ένα βαθμό. Είναι αυτή που μας φέρνει πάντοτε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους που θέτουμε, καθώς το υψηλό φρόνημα και η στάση ζωής που καθένας μας διαθέτει συντελούν στην διεκπεραίωσή τους και τελικά, στην πολυπόθητη αυτοπραγμάτωση. Η ζωή, άλλωστε δεν είναι παρά ένα ταξίδι πολύπαθο και πολυτάραχο γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες, όπου σημασία δεν έχει μόνο ο τελικός προορισμός, -τέρμα-, αλλά η διαδρομή. Οι αυτοπραγματωμένοι άνθρωποι, άλλωστε, βλέπουν τα μέσα ως σκοπούς, καθώς αντλούν ιδιαίτερη δύναμη και ικανοποίηση από τις εμπειρίες που συνοδεύουν την πορεία τους προς την κατάκτηση του τελικού στόχου. Γι’ αυτό, λοιπόν, κανείς και για κανένα λόγο δεν πρέπει να μένει προσκολλημένος στο οικείο και ασφαλές, αλλά αντίθετα να εξερευνά με τόλμη το άγνωστο και να ζει το μυστήριο της ανακάλυψής του ως μια ευκαιρία ψυχικής διερεύνησης και μια πρόσκληση για μια όμορφη και διδακτική περιπέτεια.

 

maslow2

 

Νάσια Τσιτσιγάνη

 

Πηγή εικόνας:

Μηχανή του χρόνου

https://greekbusiness.wixsite.com

 

Πληροφορίες για την πυραμίδα του Maslow:

https://socialpolicy.gr

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Η πορεία στην πυραμίδα του Maslow (Μάσλοου)"

Σχολιάστε

Top