Αντί Προλόγου

ΑΠΟ: ΓΑΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Μάι• 03•22
Ναταλία Μαυρίδου

Ναταλία Μαυρίδου

Δύο χρόνια σχεδόν από τη δημοσίευση του τελευταίου τεύχους της σχολικής εφημερίδας του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης επιχειρείται η συνέχιση μίας παράδοσης τουλάχιστον δεκαπενταετίας, καθώς στο σχολείο μας σε έντυπη μορφή κυκλοφόρησε σε αρκετά τεύχη η «Καλή Φάση» που έδωσε τη σειρά της τον Φεβρουάριο του 2018 στην «Εν-τύπωση».

Προφανής αιτία της δίχρονης διακοπής η πανδημία. Η αποκαλούμενη επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει όμως ουτοπική. Το παρόν τεύχος κυκλοφορεί στη σκιά του πολέμου, σε περίοδο υγειονομικής, περιβαλλοντικής, ενεργειακής κρίσης και δε μπορεί παρά να αναφέρεται σε αυτή. Οι μαθητές ορμώμενοι από την επικαιρότητα και προβληματισμένοι για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ εκφράζονται με κείμενα και σκίτσα για τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό πρόβλημα με κριτική σκέψη αλλά και αισιόδοξο τόνο για το μέλλον, όπως άλλωστε αρμόζει στη νεότητα.

Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες εκτός αίθουσας αλλά και οι σχολικές ασκήσεις στα κειμενικά είδη αποτελούν μόνο το έναυσμα για την παραγωγή κειμένων όπως η βιβλιοπαρουσίαση, η κριτική κινηματογραφικής ταινίας, η συνέντευξη, το άρθρο, το χρονογράφημα όπου εκφράζονται γνήσια οι σκέψεις, οι προτιμήσεις, τα συναισθήματα των μαθητών. Παρούσα φυσικά η λογοτεχνία, είτε ως εργαλείο ανατομίας της πραγματικότητας είτε ως πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το σχολείο διαθέτει και άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους επικοινωνίας και προβολής των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται σε αυτό. Η εφημερίδα όμως δίνει τη δυνατότητα ερμηνευτικής τους προσέγγισης. Το παρόν τεύχος είναι μόνο μία αρχή. Κυρίως αποτελεί πρόσκληση στους μαθητές του σχολείου να συνεργαστούν με όποιον τρόπο επιθυμούν, με κείμενα, σκίτσα, συνεντεύξεις, με την επεξεργασία της ηλεκτρονικής έκδοσης, με τεχνικά ζητήματα, με την ανάγνωση και την παραγωγή λόγου.

            Ελένη Σελτσιώτη

Συνεργάτες Τεύχους

Μαθητές

Ελευθεριάδης Ραφαήλ

Ευαγγελοπούλου Βασιλική

Κοϊμτζίδου Πελαγία

Κυριακίδου Άννα

Μαυρίδου Ναταλία

Μπουγιοτοπούλου Ίρις

Ντόι Δήμητρα

Ράπτη Ελισάβετ

Σεκέρογλου Παρασκευή

Τασοπούλου Ολίβια

Τσεκάνι Ανίτα

Φυντάνογλου Ελένη

Εκπαιδευτικοί

Γαζής Απόστολος: διαχείριση schoolpress

Μπετσάκος Παναγιώτης: επεξεργασία εικόνων

Σελτσιώτη Ελένη: συντονισμός

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Γαζής Απόστολος

Μάστορα Σοφία

Μπετσάκος Παναγιώτης

Σελτσιώτη Ελένη

Σολακίδου Παναγιώτα

Φράγκος Ιωάννης

Σχολιάστε

Top