Ένας διαφορετικός γύρος του κόσμου…..

ΑΠΟ: ΓΑΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Φεβ• 26•18

Σκοπός της αρθρογραφίας μας είναι  να εξετάσουμε  τα εκπαιδευτικά συστήματα σε διάφορες χώρες του κόσμoυ. Αρχικά, θα σας ενημερώσουμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και στη συνέχεια  της Αμερικής.

Εκπαιδευτικό σύστημα Γερμανίας

  Το σχολικό σύστημα στη Γερμανία προσφέρει πολλές δυνατότητες στα παιδιά. Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι  ισχύει υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, η οποία αρχίζει όταν συμπληρώσουν το έκτο έτος της ηλικίας τους και διαρκεί εννέα ή δέκα χρόνια ανάλογα με το κρατίδιο (υπάρχουν διαφορές στο εκπαιδευτικό σύστημα για τα διάφορα κρατίδια της Γερμανίας). Ας απαντήσουμε όμως στις πιο γνωστές ερωτήσεις περί εκπαιδευτικού συστήματος στην Γερμανία.

1) Ποια είναι η δομή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;

  Αρχικά τα παιδιά φοιτούν για τέσσερα χρόνια στο δημοτικό (Grundschule). Στην τελευταία τάξη του Δημοτικού ο μαθητής πρέπει να λάβει  καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του καθώς καλείται να αποφασίσει σε ποιον τύπο (4τύποι) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσει.

2) Ποιοι είναι οι τύποι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

1-Hauptschule: Έχει 5 ή 6 τάξεις και δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους να συνεχίσουν σε κάποια επαγγελματική σχολή (παρέχει βασική γενική εκπαίδευση).

2-Realschule: Έχει 6 τάξεις και με το απολυτήριο, το λεγόμενο MittlereReife, ο απόφοιτος μπορεί να μάθει κάποια τέχνη σε επαγγελματική σχολή ή να συνεχίσει μαθήματα σε Fachoberschule ή Fachgymnasium. (Αυτά αντιστοιχούν περίπου στα δικά μας επαγγελματικά Λύκεια).ΤοRealschuleπροσφέρει στους μαθητές γενική εκπαίδευση υψηλών απαιτήσεων.

3-GymnasiumΈχει 9 τάξεις. Όταν τελειώνουν το Gymnasium, οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για το Abitur-οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές. Ο μαθητής που περνά τις εξετάσεις του Abitur αποκτά δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (σε πανεπιστήμιο). Το Gymnasium προσφέρει στους μαθητές εντατικό πρόγραμμα γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

4-Gesamtschule(ισχύει σε μερικά μόνο κρατίδια της Γερμανίας): Στο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν είναι διαχωρισμένοι σε τμήματα(όπως π.χ. στην Ελλάδα που χωρίζονται σε Β1,Β2 κλπ αλλά ο κάθε μαθητής συμμετέχει σε κάθε μάθημα με βάση τις δυνατότητες του).  Συγκεκριμένα, υπάρχουν για κάθε μάθημα, τμήματα διαφορετικού επιπέδου και ο μαθητής μπορεί να επιλέξει τμήματα ανάλογα με τις δυνατότητές του ( π.χ. μπορεί να υπάρχει τμήμα γερμανικών  για τους άριστους στην γλώσσα, τμήμα για τους μέτριους και τμήμα για εκείνους που δεν γνωρίζουν καλά την γλώσσα). Το Gesamtschule προσφέρει τα απολυτήρια των άλλων τριών τύπων σχολείων, του Hauptschule, του Realschule ή του Gymnasium.

http://4.bp.blogspot.com/_dnnIxhwrffo/S1y0OKUtzVI/AAAAAAAAAJg/qJIcGtUBmzE/s1600/de_bildungssystem_gr.jpg

3) Γιατί λοιπόν το Gesamtschule, ισχύει σε μερικά μόνο κρατίδια της Γερμανίας;

  Όπως είδαμε παραπάνω, τα παιδιά -μόλις στα 11 τους χρόνια- καθώς και οι γονείς τους, πρέπει από πολύ νωρίς, αμέσως μετά το Δημοτικό, να αποφασίσουν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αφού είναι υποχρεωμένα να επιλέξουν έναν από τους 3 προαναφερθέντες τύπους σχολείων. Για να ξεπεραστεί αυτός ο αυστηρός διαχωρισμός σχολικών τύπων και προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να αποφασίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για την περαιτέρω πορεία τους, εδραιώθηκε σε μερικά κρατίδια της Γερμανίας αυτός ο τέταρτος τύπος σχολείου, το Gesamtschule.

4) Πώς είναι οργανωμένο ένα γερμανικό σχολείο;

  • Δυναμικό ενός σχολείου: 300-400 παιδιά
  • Τα τμήματα έχουν περίπου 25 μαθητές ανά τμήμα ,ενώ στα εργαστήρια είναι λιγότεροι
  • Εσωτερική οργάνωση: Γραμματειακή υποστήριξη, επιστάτης, φύλακες, καθαρίστριες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, αποδυτήρια, εργαστήρια, αμφιθέατρα, αυλές, χώροι εστίασης
  • 1-2 υποδιευθυντές, οι οποίοι δεν ασχολούνται με γραφειοκρατία, κάτι που δεν κάνει ούτε ο διευθυντής
  • Τα βιβλία επιστρέφονται σε καλή κατάσταση ή πληρώνονται συμβολικά
  • Το κάθε κρατίδιο αποφασίζει και για τις σχολικές διακοπές. Έτσι ,τα σχολεία δεν ανοίγουν την ίδια μέρα ούτε έχουν τον ίδιο αριθμό ημερών διακοπών. Στη βόρεια Γερμανία τα σχολεία ξεκινούν τη λειτουργία τους στις αρχές Αυγούστου και όσο κατεβαίνεις προς το νότο καταλήγουν στο Μόναχο να ξεκινούν στα μέσα Σεπτέμβρη.

  Γενικότερα, το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γερμανία είναι ένα από τα πιο οργανωμένα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Οι μαθητές έχουν πολλές δυνατότητες εκπαίδευσης, ανάλογα με το αν κατευθυνθούν σε ένα επάγγελμα ή σπουδάσουν, επιλέγουν το κατάλληλο σχολείο για εξειδικευμένη εκπαίδευση. Στα σχολεία τους υπάρχει αυστηρή οργάνωση, υπάρχουν κανόνες οι οποίοι δεν είναι ούτε εξωπραγματικοί ούτε χαλαροί και  υπάρχουν πολλές διακρίσεις όσον αφορά τον αθλητισμό.

(Υπάρχουν πολύ περισσότερες ιδιαιτερότητες στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα που για λόγους συντομίας δεν αναφέρω. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περαιτέρω λεπτομέρειες για την οργάνωση του συστήματος μπορεί να ανατρέξει στην παρακάτω σελίδα: 

https://dasta.cs.teicrete.gr/documents/10310/341120/ekpaideutiko_sustima_germania.pdf)

‘Αννα Μαρία Καραφυλλίδου Β2

 

Εκπαιδευτικό σύστημα ΗΠΑ

  Το σχολικό έτος στις ΗΠΑ διαρκεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο και χωρίζεται
 σε εξάμηνα. Τα μαθήματα στα δημόσια σχολεία πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα
 περισσότερα σχολεία παρέχουν μια καφετέρια με γεύματα, όπου τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν το
 μεσημεριανό τους. Ακόμα, παρέχουν και χώρους στάθμευσης (ποδηλάτου, αυτοκινήτου). Οι γονείς δεν 
επιτρέπεται να αποσύρουν τα παιδιά από τις τάξεις, εκτός από επισκέψεις σε γιατρό και ο δάσκαλος
 πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων όποτε είναι δυνατόν. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες και ο
 αθλητισμός προγραμματίζονται μετά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. 
  • Σε ηλικία 3 ετών τα παιδιά ξεκινούν το νηπιαγωγείο, για να προετοιμαστούν για το δημοτικό. Το νηπιαγωγείο δεν είναι δωρεάν απαιτείται χρηματοδότηση από την οικογένεια. Υπάρχουν γεύματα στο σχολείο που παρέχονται από το ίδιο το σχολείο.
  • Σε ηλικία 6 ετών, τα παιδιά αρχίζουν το δημοτικό σχολείο, το οποίο ονομάζεται elementary school. Αυτό, διαρκεί πέντε με έξι χρόνια. Η σχολική ημέρα στα δημοτικά σχολεία είναι συνήθως από τις 8.30 πμ. έως τις 3.30 μμ., με μια ώρα για μεσημεριανό γεύμα. Τα παιδιά είναι συνήθως σε μια τάξη με τον ίδιο δάσκαλο στα περισσότερα μαθήματα της ημέρας. Οι μαθητές των γυμνασίων είναι εφοδιασμένοι με ντουλαπάκια όπου μπορούν να αποθηκεύσουν τα βιβλία τους και άλλα αντικείμενα.
  • Μετά την ηλικία των 12 τα παιδιά πηγαίνουν στο γυμνάσιο το οποίο αποτελείται από δύο στάδια: το πρώτο είναι το “junior high school” και το δεύτερο το “highschool”. Στα γυμνάσια, οι ώρες είναι συνήθως από τις 7.30πμ έως τις 2.30μμ. Αυτό διαιρείται σε έξι ώρες μιας ώρας ή σε τέσσερις τάξεις 90 λεπτών (με διάλειμμα πέντε λεπτών μεταξύ των τάξεων) και ένα διάλειμμα για μεσημεριανό 30 λεπτών. Σε αυτό οι μαθητές μετακινούνται από τάξη σε τάξη με έναν νέο δάσκαλο και μία νέα σύνθεση μαθητών σε κάθε τάξη. Υπάρχουν, επίσης, πολλά μαθήματα επιλογής. Απονέμεται πιστοποιητικό μετά την αποφοίτησή από το γυμνάσιο. Η υποχρεωτική εκπαίδευση ολοκληρώνεται στα 16, αλλά σπάνια εμφανίζεται το φαινόμενο από μαθητή να σταματήσει το σχολείο σε αυτήν την ηλικία. Αντίθετα, οι περισσότεροι συνεχίζουν το σχολείο μέχρι την ηλικία των 18. 
  • Μετά την αποφοίτησή τους από το γυμνάσιο σε ηλικία 18 χρονών οι σπουδαστές των ΗΠΑ μπορούν να πάνε στο κολλέγιο ή στο πανεπιστήμιο γνωστό ως “higher education”. Το ακαδημαϊκό έτος στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. διαρκεί 9 μήνες, αρχίζει στα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου και με την ολοκλήρωση της παρακολούθησής τους ο φοιτητής συμπληρώνει μονάδες τα λεγόμενα credits ή credithours. Τα πανεπιστήμια διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Υπάρχουν τρεις δυνατότητες σπουδών:
  1. Κολέγια: έχουν διάρκεια τεσσάρων ετών και με την ολοκλήρωσή τους απονέμεται ο τίτλος Bachelor’s Degree, ο οποίος αντιστοιχεί στο Πτυχίο που απονέμεται από τα ελληνικά ΑΕΙ.
  2. Πανεπιστήμια: Τα Πανεπιστήμια είναι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. που προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
  3. Ινστιτούτα: προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία είναι εξειδικευμένα σε ένα κλάδο επιστημών (πχ. Institutes of Technology, Institutes of Fashion, Institutes of Art & Design).

Ραφαηλία Καραφυλλίδου Β2       

 

Σχολιάστε

Top