Σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα σας αναφέρεστε στις αντιφάσεις της Ελλάδας

 

 

 

Ελλάδα … το «είναι» και το «φαίνεσθαι»

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές και διαφορετικές όψεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους. Η ιδιαιτερότητα αυτή της φυσιογνωμίας της χώρας μας συνδέεται τόσο με την μακραίωνη ιστορία της, όσο και με τις ποικίλες επιδράσεις που δέχτηκε λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί. Με την οικονομική υποστήριξη που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στα πιο αναπτυγμένα κράτη της Δύσης, επενδύοντας τόσο στους παραγωγικούς της τομείς (ναυτιλία, γεωργία κ.τ.λ.) όσο και στον τουρισμό. Κάνει έργα υποδομής και βελτιώνει τις κρατικές υπηρεσίες της με σκοπό την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας ζωής στους πολίτες της. Από την άλλη όμως, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται και προσκολλάται στην παράδοση αντιμετωπίζοντας  τις αλλαγές αυτές με επιφύλαξη και δυσπιστία.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Βουνά, δάση, λίμνες εναλλάσσονται με τα άνυδρα τοπία των Κυκλάδων και  τις πανέμορφες παραλίες των νησιών μας. Όλα αυτά όμως κινδυνεύουν να χαθούν. Και το ερώτημα είναι, τί κάνουμε  εμείς οι Έλληνες για να τα σώσουμε, να τα προστατεύσουμε; Δυστυχώς, ενώ νιώθουμε περήφανοι και διαφημίζουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, αντί να τις προστατεύουμε, πετάμε σκουπίδια, καταστρέφουμε τα δάση και μολύνουμε τις παραλίες μας!

Επίσης, είναι γνωστό πόσο περήφανος νιώθει ο Έλληνας για την ιστορία του και το λαμπρό παρελθόν του, για τα κατορθώματα και την πρόοδο που σημείωσαν τόσο στις θετικές όσο και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η τρομερή όμως αντίφαση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν γνωρίζει την ιστορία του!

Όλες αυτές οι αντιφατικές όψεις της ελληνικής κοινωνίας είναι γύρω μας και την χαρακτηρίζουν. Δεν αποτελούν όμως αρνητικό κατ΄ανάγκη κομμάτι της, ίσως την κάνουν πιο συμπαθητική, καθώς όλοι οι λαοί έχουν καλά και αρνητικά χαρακτηριστικά.

            Στράτος Αρχοντώνης

Σχολιάστε