Στήλη: Συνεντεύξεις-Αφηγήσεις

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Εύξεινου Πόντου» Κορινού

Συνέντευξη  του προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Κορινού «Εύξεινος Πόντος» κ. Αθανάσιου Αγαθαγγελίδη από τη μαθήτρια του Α2 Παυλίδου Δήμητρα

λαβαρο συλλόγου

 

Κύριε Αγαθαγγελίδη, πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος;

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1976. Στις 3 Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκαν 21 άτομα, κάτοικοι Κορινού και αποφάσισαν την ίδρυσή του.

Ποιοι ήταν οι ιδρυτές του Συλλόγου;

Οι ιδρυτές ήταν:

  • Λυκίδης Αναστάσιος
  • Σεϊταρίδης Ηλίας
  • Ποιμενίδης Παναγιώτης
  • Σεμιζίδης Δημήτριος
  • Σεϊταρίδης Παντελής
  • Ανθόπουλος Σπυρίδων
  • Κοτανίδης Λάζαρος
  • Αντωνιάδης Μιχαήλ
  • Παπαδόπουλος Παναγιώτης
  • Συρανίδης Θεμιστοκλής
  • Καλαϊτζίδης Βασίλειος
  • Μαχαιρίδης Νικόλαος
  • Αβραμίδης Παναγιώτης
  • Ζαπουνίδης Αναστάσιος
  • Ελευθεριάδης  Ιωάννης
  • Αθανασιάδης  Ηλίας
  • Καλαϊτζίδης  Λεωνίδας
  • Νικοπολίδης  Χαράλαμπος
  • Αγαθαγγελίδης  Ιωάννης
  • Αβραμίδης Αθανάσιος
  • Αγαθαγγελίδης Κυριάκος

Ποιος είναι ο σκοπός του Συλλόγου;

Σκοπός του  είναι να διατηρήσει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του Πόντου και να διαφυλάξει την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Κύριο μέλημα του Συλλόγου είναι το θέμα της Γενοκτονίας και η αναγνώρισή της, η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και η εκμάθηση των ποντιακών χορών κυρίως στις νεότερες γενιές.

Από πόσα μέλη αποτελείται;

Υπάρχουν εγγεγραμένα 400 μέλη. Ενεργά είναι περίπου 180-200 τα οποία παρουσιάζονται στις συνελεύσεις και συμμετέχουν ενεργά στον Σύλλογο.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Εύξεινου Πόντου Κορινού;

Το βασικό κομμάτι του Συλλόγου είναι το χορευτικό τμήμα. Αποτελείται από 5 τμήματα. Το προπαιδικό, το παιδικό, το εφηβικό, το αρχάριο ενηλίκων και το τμήμα παραστάσεων ενηλίκων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο ενεργητικό του Συλλόγου περίπου 130 χορευτές ηλικίας από 5 έως 65 ετών. Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου μας επί σειρά ετών είναι ο κ. Νικολαϊδης Κωνσταντίνος.

Επίσης δραστηριοποιούμαστε και σε άλλους τομείς όπως το τμήμα χορωδίας με χοράρχη τον κ. Ραφαηλίδη Λευτέρη, το νεοσύστατο θεατρικό τμήμα με υπεύθυνο τον κ. Λυκίδη Σταύρο, το τμήμα εκμάθησης ποντιακών μουσικών οργάνων, λύρας και νταουλιού, με υπεύθυνους διδασκαλίας τους κυρίους Ραφαηλίδη Λευτέρη και Ραφαηλίδη Μπάμπη.

Χορός Σέρρα Πόντος Κορινού

Ποια είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση του Συλλόγου και κάθε πότε πραγματοποιείται;

Η μεγαλύτερη εκδήλωση  είναι το πολιτιστικό μας τριήμερο, το οποίο γίνεται το δεύτερο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Ιουλίου κάθε χρόνο. Έχει γίνει θεσμός πλέον εδώ και 23 χρόνια και πηγές αναφέρουν ότι είναι το μεγαλύτερο ποντιακό πολιτιστικό τριήμερο πανελλαδικά. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περίπου 12.000 άτομα για να διασκεδάσουν με το πλούσιο ποντιακό καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα. Ο Σύλλογος στηρίζεται στην βοήθεια των εθελοντών, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτό το τριήμερο και τους ευχαριστούμε πολύ. Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη.

 

 Αναπτύσσετε  φιλανθρωπικό έργο και ποιο είναι αυτό;

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δίνουν από το υστέρημά τους έτσι, ώστε να βοηθήσουν τον κάθε συνάνθρωπο που έχει πρόβλημα επιβίωσης.  Έτσι και ο Σύλλογός μας προσπαθεί με διάφορους τρόπους να συμβάλλει σε αυτό το έργο προσφέροντας οικονομική βοήθεια σε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης πραγματοποιούμε συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα με διάφορους φορείς της τοπικής κοινωνίας με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.

Χορευτικό Πολιτιστικό τριήμερο

Πόσα χρόνια ενεργοποιήστε στο Σύλλογο;

Ως μέλος βρίσκομαι στο Σύλλογο τα τελευταία έξι χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια διετέλεσα ταμίας και το τελευταίο διάστημα των 2 μηνών βρίσκομαι στη θέση του προέδρου.

Ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να ασχοληθείτε  με τον Σύλλογο;

Ξεκίνησα ως εθελοντής στις διάφορες δραστηριότητες του Συλλόγου και στη συνέχεια παρατήρησα ότι μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα από διοικητική θέση. Η αγάπη μου για το Σύλλογο είναι μεγάλη. Έχω μεγαλώσει με ποντιακά ακούσματα και πάντα ήθελα να ακολουθήσω και να συνεχίσω το έργο του πατέρα μου που ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Εύξεινου Πόντου Κορινού;

Το τελευταίο διάστημα επιχειρούμε να ονομάσουμε  ένα πάρκο του Κορινού σε πλατεία «Εύξεινου Πόντου» και να τοποθετήσουμε ένα παρεκκλήσι με το όνομα κάποιου Αγίου του Πόντου. Στον συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχει και μνημείο της Γενοκτονίας.

Επιδιώκουμε να ονομαστεί  μια οδός στον Κορινό  «19ης Μαΐου» στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ώστε να παραμείνουν τα ιστορικά στοιχεία του Πόντου στην τοπική κοινότητα, όπου το 30% του πληθυσμού είναι ποντιακής καταγωγής.

Τέλος επιδιώκουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ασκώντας πίεση είτε Πανελλήνια είτε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να παραδώσουμε την ποντιακή κληρονομιά στα παιδιά μας νιώθοντας ότι έχουμε κάνει το χρέος μας!

emvlima

 

Κατερίνα Ρέχα: μια πρωταθλήτρια της νέας γενιάς!

Από τη Φρόσω Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Γ1

IMG_20180415_144050_617Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό. Οι νίκες σε παγκόσμιο επίπεδο και η προώθηση της χώρας μας με τους ολυμπιακούς αγώνες έστρεψαν πολλά παιδιά στο στίβο. Συχνά όμως αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να συνδυάσουμε  τις απαιτήσεις του σχολείου με τις ανάλογες αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από μία, γνωστή στην Κατερίνη, νεαρή αθλήτρια του στίβου. Αυτή είναι η Κατερίνα Ρέχα, μία δεκαοχτάχρονη αθλήτρια, που ετοιμάζεται για τις πιο κρίσιμες εξετάσεις που  καλείται να περάσει, τις Πανελλαδικές. Το μέλλον της θα κριθεί τόσο από αυτές, όσο και από τους Πανελλήνιους αγώνες που θα συμμετάσχει αργότερα. Στη συνέντευξη μας μιλάει για την καθημερινότητα μιας μαθήτριας που κάνει πρωταθλητισμό και μας δίνει τις δικές της συμβουλές.

  • Πότε και πού γεννήθηκες Κατερίνα;

Είμαι γεννημένη στις 22 Μαρτίου του 2000 στην Κατερίνη.

  • Από ποια ηλικία ξεκίνησες να αθλείσαι;

Ξεκίνησα να αθλούμαι από έξι χρονών. Τότε έκανα χορό και τένις.

  • Το να ασχοληθείς με τον στίβο ήταν δικιά σου επιλογή ή σε προέτρεψε κάποιος σε αυτόν;

Από  πολύ μικρή με παρότρυναν στο να ασχοληθώ με τον στίβο, όμως τότε δε μου άρεσε η ιδέα. Αργότερα στα 13 μου αποφάσισα με δικιά μου πρωτοβουλία να ξεκινήσω.

stivos_arxelaos_13072015-41 IMG_20180415_145028 IMG_20180415_145000 IMG_20180415_144928

  • Τι σε έκανε να ξεκινήσεις;

Στην αρχή απλά ήθελα να το δοκιμάσω και στην πορεία συνειδητοποίησα πως ήταν ό,τι ακριβώς ήθελα να κάνω. Μου άρεσε πολύ η διαδικασία της προπόνησης, γιατί κάθε μέρα ήταν διαφορετική σε αντίθεση με το τένις που κάναμε κάθε μέρα τα ίδια.

  • Όπως γνωρίζουμε Κατερίνα, το αγώνισμά σου είναι τα 100 μέτρα με εμπόδια. Πως κατέληξες σε αυτό;

Από την πρώτη κιόλας προπόνηση, ο προπονητής μου με έβαλε να δοκιμάσω τα εμπόδια και είδε ότι είμαι καλή σε αυτό. Από τότε μέχρι τώρα δεν έχω δοκιμάσει άλλο αγώνισμα.

  • Ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος σου και ποιος ο επόμενος στόχος σου;

Το ρεκόρ μου είναι 14.36΄΄. Φέτος λόγω των Πανελληνίων έχω επικεντρωθεί πιο πολύ στο διάβασμα και δεν έχω χρόνο για πολλές προπονήσεις. Έτσι, δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο στόχο. Στο μέλλον, όμως, θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.

IMG_20180415_144914 IMG_20180415_144851

  • Ποιο είναι το όνειρό σου;

Όπως κάθε αθλητής, έτσι κι εγώ ονειρεύομαι να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Συνηθίζω να ζωγραφίζω να περνάω χρόνο με την παρέα μου ή να βλέπω τηλεόραση.

  • Πώς είναι η μέρα μιας πρωταθλήτριας;

Το πρωί τρώω πολύ καλό πρωινό, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Το μεσημέρι τρώω ένα γερό γεύμα 3-4 ώρες πριν την προπόνηση. Έπειτα, έχω διάβασμα και το απόγευμα έχω προπόνηση δυόμιση με τρεις ώρες. Μόλις τελειώνω τρώω αμέσως κάποιο φαγητό που να περιέχει  πρωτεΐνη, κάνω ντουζ, τρώω βραδινό και κοιμάμαι νωρίς.

IMG_20180415_144836 IMG_20180415_144816 IMG_20180415_144803 IMG_20180415_144048_167

  • Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας πρωταθλητής;

Τα σωματικά χαρακτηριστικά παίζουν σημαντικό ρόλο, όμως το βασικότερο είναι ο αθλητής να έχει τον κατάλληλο χαρακτήρα. Η πίστη στον εαυτό του, η επιμονή, η υπομονή, ο αυτοέλεγχος και τα ρίσκα που παίρνει ένας αθλητής θα σημαδέψουν την μελλοντική του πορεία.

  • Έχεις κάνει θυσίες για τον στίβο; Αν ναι, έχεις μετανιώσει γι’ αυτές;

Γενικά ο πρωταθλητισμός επιβάλει έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Ο αθλητής πρέπει να τρώει υγιεινά και να στερείται πολλά φαγητά. Χρειάζεται επαρκής ξεκούραση ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της προπόνησης. Οπότε δεν μπορεί να βγαίνει έξω όσο και τα υπόλοιπα παιδιά στην ηλικία του, να ξενυχτάει ακόμα και να πηγαίνει εκδρομές που του στερούν έστω και μία προπόνηση. Έτσι κι εγώ στερήθηκα εκδρομές και τις εξόδους που «επιβάλλει» η ηλικία. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά της νίκης. Οπότε δεν έχω μετανιώσει για τίποτα.

IMG_20180415_144041_550 IMG_20180415_144037_592

  • Έχεις μπει στην εθνική ομάδα; Αν ναι, πότε και πώς;

Ναι, πράγματι είμαι στην εθνική ομάδα. Είχα βγει δεύτερη στο Πανελλήνιο Κορασίδων και μετά από κει με πήρανε με την εθνική στην διεθνή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου.

  • Είναι γνωστό πως οι έφηβοι θέλουν να έχουν ένα ωραίο και καλοδιατηρημένο σώμα. Τι κάνεις εσύ για το σώμα σου; Τι θα τους συμβούλευες;

Πολλοί πιστεύουν ότι εάν κάνουν γυμναστική θα έχουν το ιδανικό σώμα, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Πιο σημαντικό ρόλο για ένα καλό σώμα παίζει η διατροφή που κάνουμε. Γι’ αυτό προτείνω πρώτα απ’ όλα να τρώτε σωστά, ώστε να έχει πιο εμφανή αποτελέσματα η γυμναστική που κάνετε.

 

Ευχαριστούμε Κατερίνα για τον χρόνο σου. Σου ευχόμαστε από καρδιάς να επιτύχεις στις εξετάσεις και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου!

Κι εγώ ευχαριστώ!

 

 Αυτή λοιπόν ήταν η Κατερίνα Ρέχα. Μία πρωταθλήτρια που ευχόμαστε να μας κάνει όλους περήφανους με τις επιτυχίες της και να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τα αστέρια που βγάζει η χώρα μας.

11667491_842378335849790_3428860046082859660_n

 

ΔΥΚΤΥΟΓΡΑΦΊΑ:

https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1+%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiI39r4wbzaAhVMy6QKHVmRC9kQ_AUICigB&biw=1194&bih=620

 

Top