Στήλη: Σχολείο εν δράσει

Αγιασμός στην εποχή του Covid-19!

191 188

Στην εκκίνηση μιας διαφορετικής σχολικής χρονιάς με τον καθιερωμένο αγιασμό βρέθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Κορινού. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης χρησιμοποιώντας μάσκες προσώπου, αντισηπτικά ενώ τηρήθηκαν οι αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας και η αποφυγή συγχρωτισμού.

Η τελετή του αγιασμού έγινε στο προαύλιο του συγκροτήματος από τους ιερείς πατέρα Χρήστο Σεϊταρίδη και πατέρα Παντελεήμονα Ηλβανίδη και την παρακολούθησε αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι υπόλοιποι βρίσκονταν εντός των αιθουσών διδασκαλίας και μετά το πέρας της τελετής οι ιερείς πέρασαν απ’ όλες τις τάξεις και τους ευλόγησαν.

Την τελετή του αγιασμού τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε στους μαθητές μια γόνιμη και εποικοδομητική σχολική χρονιά ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης στη Γ’ τάξη του Λυκείου, γεγονός που απέτρεψε την μετακίνηση μαθητικού δυναμικού σε άλλα σχολεία. Στην τελετή παραβρέθηκε επίσης  και ο αντιδήμαρχος του δήμου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Γραμματικόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ευθύνη της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κατερίνης και της Τοπικής Κοινότητας του Κορινού έγιναν στο σχολικό συγκρότημα όλες οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου έτσι, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των μαθητών και την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

192 190 189 186 183 181 179 177 173 171 169 166 164 162

Διδακτικές επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Α” ΤΑΞΗ

3561 3550

Τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές Α’ τάξης του Γυμνασίου Κορινού, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020. Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας και άφησε άριστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, είναι ένα μη κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που λειτουργεί από το 1904 εξυπηρετώντας τις ανάγκες γεωργικής εκπαίδευσης του πληθυσμού της υπαίθρου τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών. Η Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ηγετικές θέσεις στις κοινότητές τους καθώς και στη γεωργία, στη βιομηχανία τροφίμων και γενικότερα στις επιστήμες ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται με τη θεωρητική διδασκαλία και την εφαρμογή στην πράξη – στο αγρόκτημα της Σχολής – κατάλληλων μεθόδων οικονομικά κερδοφόρων, οικολογικά ορθών και κοινωνικά υπεύθυνων.

3578 3574 3568 3565

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης». Στόχος του προγράμματος είναι να πληροφορήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία και την παραγωγή ενός σύγχρονου αγροκτήματος καθώς και πως αυτή συνδέεται με την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Έχει τη μορφή μεγάλης περιήγησης στις περισσότερες παραγωγικές υποδομές και διαρκεί δύο ώρες.

3564 3559

Στη διδακτική τους επίσκεψη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α” τάξης συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Χρήστο Λάζο, κ. Ελένη Αλμπανίδου και κ. Μαρία Κωνσταντινίδου.

Β” ΤΑΞΗ

Την ίδια μέρα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β” τάξης πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας διδακτική επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

unnamed 86418763_613962545829570_3574539845525045248_n

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, γεγονός που το κατατάσσει στα πιο σύγχρονα μουσεία των Βαλκανίων. Οι εγκαταστάσεις του καλύπτουν μία έκταση 54 στρεμμάτων στο λόφο «Μεζούρλο» στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο χώρο πολύ υψηλής αισθητικής που φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεσή του εκθέματα προερχόμενα κυρίως από ανασκαφές στους νομούς της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

εικόνα_Viber_2020-02-15_20-55-06 εικόνα_Viber_2020-02-15_20-54-57 εικόνα_Viber_2020-02-15_20-54-54Α mezourlo

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου μυεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο θεσσαλικό χώρο και στο χρόνο μέσα από την παρουσίαση της θεσμικής οργάνωσης των κοινωνιών που πέρασαν από τη θεσσαλική γη, με στόχο να επαναπροσδιορίσει τους δεσμούς με το παρελθόν και να ευαισθητοποιήσει. Το ταξίδι ξεκινά από την παλαιολιθική και τη νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού και του σιδήρου και καταλήγει στη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο, αποτελώντας μία μοναδική πολιτισμική και ιστορική διαδρομή στο χρόνο που συναρπάζει επισκέπτες κάθε ηλικίας.

εικόνα_Viber_2020-02-15_20-54-50 80fe0d494459f0afedead84b95e24a65_XL

Στη διδακτική τους επίσκεψη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β” τάξης συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Λαμπρινή Γκανιάτσα, κ. Χρυσή Ζαπουνίδου και τον αείμνηστο Λάζαρο Σιδηρόπουλο του οποίου την ξαφνική απώλεια θρηνήσαμε πρόσφατα.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο Γυμνάσιο Κορινού

155 153

Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό  Δίκτυο Σχολείων στην Ελλάδα. Συντονίζεται από στελέχη της εκπαίδευσης και δραστηριοποιεί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σε βιωματικές δράσεις που σχετίζονται με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

          Το Γυμνάσιο Κορινού συμμετέχει στο Δίκτυο ενεργά. Ομάδα μαθητών εργάστηκε κατά το α΄τετράμηνο, διερευνώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο και εστιάζοντας στο πρόβλημα του εθισμού, ένα σύγχρονο διαδεδομένο πρόβλημα. Οι μαθητές συνέταξαν ερωτηματολόγια , απευθύνθηκαν στους συμμαθητές τους και κατέγραψαν τις διαδικτυακές τους συνήθειες, αλλά και στους γονείς και διερεύνησαν τον βαθμό ελέγχου που ασκούν στη χρήση του υπολογιστή από το παιδί. Επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα και είναι έτοιμοι να εξάγουν συμπεράσματα , να αναδείξουν το πρόβλημα  και να προτείνουν λύσεις.

154 151

          Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, οι μαθητές παρακολούθησαν, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου,  διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας  ζωντανών μεταδόσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κεντρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του ΝΟΗΣΙΣ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση ενδεικτικών έργων – αποτελεσμάτων εργασιών των συμμετεχόντων σχολείων του Δικτύου και η ανάδειξη της  Ασφάλειας στο Διαδίκτυο με τις εισηγήσεις ειδικών.

          Η δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας αποτελεί ευθύνη όλων μας και οι μαθητές μας αποδεικνύουν έμπρακτα την  ευαισθησία τους στο θέμα και τη διάθεσή τους να αναλάβουν δράση!

154 152 151 149

Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων


111112

  • Το 2005  η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών  καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου  ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».
  •  Ήταν η μέρα που απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον σοβιετικό στρατό.
  • Οι μαθητές της Β΄ τάξης του γυμνασίου Κορινού παρουσίασαν την εκδήλωση με σκοπό να καταλάβουμε  τα ανθρώπινα πλάσματα και τον τρόπο με τον οποίο  αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα.
  • Μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, λογοτεχνικά κείμενα, ταινίες, ιστορική καταγραφή και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό θυμόμαστε.
  • Θυμόμαστε την αγωνία όσων έφυγαν για το ταξίδι χωρίς γυρισμό και διερευνούμε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι του 20ου αιώνα έζησαν την πιο μελανή σελίδα της ιστορίας τους.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος καθηγήτρια του Γυμνασίου Κορινού κ. Ελένη Αλμπανίδου.

138 137 132 129 136 130 128 127 126 125 122 121 117 116 115 114 113

Κοπή βασιλόπιτας για το 2020!

104109

Μέσα σ’ ένα κλίμα αισιοδοξίας, δημιουργικότητας και επίτευξης προσδοκιών για το νέο έτος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 στο Γυμνάσιο Κορινού η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Πούτης ευχήθηκε εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων στους μαθητές και τις μαθήτριες καλή πρόοδο στις σπουδές τους και υλοποίηση των στόχων που έχουν θέσει για το 2020. Στη συνέχεια ακολούθησε κοπή βασιλόπιτας ανά τμήμα, ενώ οι τυχεροί της διαδικασίας επιβραβεύτηκαν με ένα συμβολικό δώρο. Ειδικότερα οι τυχεροί μαθητές/τριες για το 2020 ήταν οι:

Αλαμάνας Ιωάννης (Α1), Τσάμη Ουρανία (Α2), Καρατζάς Νικόλαος (Β1), Παγκλίδης Στέφανος (Β2), Θεοχαρόπουλος Αντώνιος (Γ1) και Σαραφίδου Μαρία-Γεωργία (Γ2).

100

Στην πίτα του συλλόγου των εκπαιδευτικών τυχερός αναδείχτηκε ο διευθυντής του σχολείου κ. Πούτης Ιωάννης, ο οποίος παρέλαβε το σχετικό δώρο που διέθεσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

107108

 Αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο οι βασιλόπιτες όσο και τα συμβολικά δώρα για τους τυχερούς μαθητές και μαθήτριες ήταν ευγενική προσφορά του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Κορινού, το οποίο στηρίζει και ενισχύει αποφασιστικά κάθε δραστηριότητα κι εκδήλωση της σχολικής μονάδας.

103 8296 89 86 84

Η γιορτή των Χριστουγέννων στο σχολείο μας!

7753

5230

Με ιδιαίτερο κέφι και ενθουσιασμό οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού αποχαιρέτησαν το 2019, διοργανώνοντας μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2019.
Η εκδήλωση περιλάμβανε κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, θεατρικά δρώμενα και αναγνώσματα για τη γέννηση του Θεανθρώπου με τη συνοδεία πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού. Χαρακτηριστικό της φετινής γιορτής ήταν ο βιωματικός της χαρακτήρας, η επιμελημένη οργάνωση και ο συντονισμός όλων των συμμετεχόντων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άψογο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο τέλος της εκδήλωσης η διανομή δώρων στους μαθητές από τον Άγιο Βασίλη και μαθητές-μαθήτριες της Α’ τάξης που είχαν και την κατάλληλη γιορτινή αμφίεση!
Με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κορινού και του Προέδρου κ. Γιώργου Παλαιολόγου προσφέρθηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και χυμοί.
Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γιάννης Χατζηπουργάνης και η καθηγήτρια Θεολόγος κ. Λαμπρινή Γκανιάτσα.

29313234353637394044414546474950515455565758596061626771727374757879

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης!

PP0789J0003v60 IMG_0024

Τη θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019.

IMG_0020 IMG_0027

Το έργο στηρίζεται στο πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων της Άλκης Ζέη, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη  και  Τάκη Τζαμαργιά, και  μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης  με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Μια παράσταση που πραγματικά εντυπωσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού τόσο για την άψογη ερμηνεία των ηθοποιών όσο και την άρτια οργάνωση και τον πλούτο των σκηνικών της.

PHOTO_O-MEGALOS-PERIPATOS-TOY-PETROY6 3302746petrou IMG_0023IMG_0025 IMG_0028IMG_0022 IMG_0021

Η επίσκεψη της Γ” τάξης στην Αθήνα!

Μια εκδρομή που την περιμέναμε όλοι!

ΑΘΗΝΑ…

Οργανωθήκαμε, σχεδιάσαμε, βάλαμε στην άκρη εγωισμούς και με τη συνοδεία καθηγητών ξεκινήσαμε. Περάσαμε πραγματικά υπέροχα έχοντας συμμάχους την καλή μας διάθεση και τον υπέροχο καιρό.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μοιραστούμε τις αναμνήσεις μας :

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

IMG-a5ccc9ac8509da4ecc36f7cdf65e76ad-V 3457

Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το 1836 ξεκινούν εργασίες ανέγερσης του κτιρίου, σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. Το 1843, αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο, ο βασιλιάς Όθων μαζί με την γυναίκα του Αμαλία εγκαθίστανται στο κτίριο που χρησιμοποιείται ως ανάκτορο. Μετά την έξωση του Όθωνα το 1863, εγκαθίστανται στα ανάκτορα ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και η σύζυγός του Όλγα. Όμως, το 1909, το κτίριο καταστρέφεται μετά από μεγάλη πυρκαγιά και παύει να είναι έδρα της βασιλικής οικογένειας. Το 1929 η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου αποφασίζει τη μεταφορά της Βουλής, από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου, στο κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων. Έτσι το 1930 ξεκινούν οι εργασίες για τη μετατροπή του κτιρίου σε «Μέγαρο της Βουλής και της Γερουσίας», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. 1η Ιουλίου 1935 η Ε’ Εθνική Συνέλευση αρχίζει πανηγυρικά τις εργασίες της στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Το ίδιο το κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε.

βουλη ceb7-ceb2cebfcf85cebbceb7-cf84cf89cebd-ceb5cebbcebbceb7cebdcf89cebd-1

 

Η Βουλή είναι ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός μέσω του οποίου αντιπροσωπεύεται ο λαός. Αποτελείται από το σύνολο 300 βουλευτών που εκλέγονται στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Κύριο έργο της Βουλής είναι η ψήφιση των νόμων (νομοθετικό έργο) και ο έλεγχος της Κυβέρνησης (κοινοβουλευτικός έλεγχος). Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την Κυβέρνηση, η νομοθετική από την Βουλή και η δικαστική από τα δικαστήρια. Ο διαχωρισμός αυτός διασφαλίζει τις ελευθερίες των πολιτών, αποτρέποντας την απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών.

Οι βουλευτές συνεδριάζουν:

  • Στην Ολομέλεια όπου συμμετέχει το σύνολο των 300 βουλευτών. Οι τακτικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας είναι καθημερινές, απογευματινές κάθε Δευτέρα και Τρίτη και πρωινές τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
  • Στις Διαρκείς και στις Ειδικές Επιτροπές, στις οποίες οι βουλευτές συμμετέχουν ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή και τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών.
  •  Στο Τμήμα Διακοπής των Εργασιών, κατά τους θερινούς μήνες.

vouli-aithousa-olomelias-bosch

Με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη που έγινε στη Βουλή 21-23 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής συναντήσαμε τους βουλευτές Πιερίας Ξενοφώντα Μπαραλιάκο και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου. Αρχικά κάναμε μια ερώτηση στον κ. Μπαραλιάκο Ξενοφώντα:

«Ως βουλευτής, σκοπεύετε να κάνετε κάτι για την νεολαία της Πιερίας;»

Έπειτα η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου μας εξήγησε πώς ψηφίζονται τα νομοσχέδια και την ανάλογη διαδικασία που ακολουθείται…

 Μας εξήγησε ότι η επίσκεψή μας στη Βουλή συμπίπτει με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και μας προέτρεψε να είμαστε ενεργοί και μαχητικοί πολίτες.

Τέλος μας έγινε μια ξενάγηση στους σημαντικότερους χώρους της Βουλής και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα μέρος μιας συνεδρίασης από τα θεωρεία.

IMG-f9046670ba661a09e4d598962256a8ab-V IMG-ee89923d5082f6b4f56679349be657cc-V IMG-b211f36a9ee9135e100e7a4ea4ec0dc3-V IMG-a169b4b08aaad07f55e1ad8856879b46-V IMG-2693369759c1eb59fc4dbfab4611d111-V IMG-98559ceb3948ccf9fb8f624a32df46b0-V IMG-069454fde7db12ba17d056e6b271aa5a-V IMG-3128b21e8566e9c11a5b51050c1c03da-V IMG-8de991ea694b58d7c7881d93e91aa6d1-V IMG-1ca46cb369848453282bf18963a0607d-V IMG-0dc8f4817d874a51732f65afa9284c39-V IMG-d3b2fdb808c53d0a0db2232e94ea98c2-V

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο πλαίσιο του μαθήματός μας  Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση διδασκόμαστε την τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη». Θέλοντας να δούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στο αρχαίο και σύγχρονο θέατρο και κατά την διάρκεια της 3ήμερης εκπαιδευτικής μας εκδρομής στην Αθήνα παρακολουθήσαμε τη θεατρική κωμωδία «Δείπνο Ηλιθίων» του Φρανσίς Βεμπέρ σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου.

mde IMG-3435feca928e2984ed98d6b86405acf5-V

Το θέμα της παράστασης είναι η ιστορία ενός πλούσιου μεγαλοεκδότη που κάθε εβδομάδα οργανώνει με τους φίλους του ένα πρωτότυπο δείπνο, όπου ο καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί σε δείπνο και γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος αυτός που έχει φέρει τον πιο ηλίθιο είναι νικητής. Αυτή τη φορά τα πράγματα αλλάζουν και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Στο τέλος το ερώτημα που κυριαρχεί είναι «ποιος είναι τελικά ο ηλίθιος της υπόθεσης;».

Πρωταγωνιστούν ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Επίσης στην παράσταση παίζουν ο Χρήστος Σπανός, ο Βασίλης Ρίσβας, η Άννα Μενενάκου, η Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Οι εντυπώσεις μας για το θέατρο και την παράσταση ήταν εξαιρετικές. Οι υπάλληλοι του θεάτρου μας υποδέχτηκαν με καλοσύνη και εγκαρδιότητα. Με το που  μπήκαμε στην αίθουσα νιώσαμε ενθουσιασμό και μόλις χτύπησε το τρίτο κουδούνι έπεσε απόλυτη σιγή που την αντικατέστησαν τα γέλια μας από τα πρώτα λεπτά της παράστασης. Προβληματιστήκαμε για τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι σε ανθρώπους που έχουν μια «μικρή απόκλιση». Γιατί να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα και να κριτικάρουμε τους άλλους και όχι τον εαυτό μας; Οι ηθοποιοί ήταν πραγματικά επαγγελματίες με όλη την έννοια της λέξης και μας παρέσυραν σε μια καταιγιστική κωμωδία.

Στο τέλος της παράστασης μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον Σπύρο Παπαδόπουλο που με μεγάλη προθυμία απάντησε σε όλες της ερωτήσεις μας.

-        Για ποιον λόγο διαλέξατε αυτό το έργο ;

-        Γιατί μου άρεσε ως σενάριο και θεώρησα ότι υπάρχει ένας τρόπος να περάσουμε αυτό το μήνυμα, δηλαδή να μεταβαίνουμε σε ανθρώπους που είναι αλλιώτικη η συμπεριφορά τους και τους αποκαλούν τον ένα «ηλίθιο» τον άλλον έτσι, τον άλλον αλλιώς .

-        Πού πιστεύετε ότι οφείλεται ο μεγάλος αντίκτυπος που έχει το έργο σας ;

-        Στο ότι είναι ωραίο έργο με θέμα που αγγίζει πολλούς ανθρώπους, στο ότι έχουμε κάνει καλή παράσταση και μάλλον παίξαμε και καλά τους ρόλους .

-        Τι σας ικανοποιεί πιο πολύ στην δουλειά σας;

-        Την ώρα της σκηνικής πράξης, όταν νιώθεις ότι αυτό που κάνεις περνάει κάποιο μήνυμα στον κόσμο άσχετα αν γελάσει ή όχι. Άμα νιώθεις ότι τους κερδίζεις, αυτό το πράγμα είναι η πεμπτουσία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας που μας έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτό το έργο και μεσολάβησαν για να μπορέσουμε να δούμε και να μιλήσουμε με  τους υπέροχους αυτούς ηθοποιούς.

Τη συνέντευξη πήραν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Κορινού: Αϊδονίδου Δέσποινα, Μαρκογιαννάκη Αθανασία και Σεϊταρίδου Ευαγγελία.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

3515 3512 3506 3498 3490 3473 3472 3469 3464 3460 3457 3452 3451 3449 3446 3445 3437 3436 3428 3424

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3525 3545

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Κορινού την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 εκδήλωση που σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και γενικότερα σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Η εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Κυριακή Ξηρού περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανάγνωση κειμένων σχετικών με τον σεβασμό, την αποδοχή και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, από μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης.

3526 3530 3536 35343531 3537 3528 35433541 3539 3538

Δράση από την ΑΤΡΑΚΤΟ στο σχολείο μας!

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Αλκοόλ και Τσιγάρο: μύθοι και αλήθειες» από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο Κορινού στις 19 Νοεμβρίου 2019 η σχετική δράση για τους μαθητές/-τριες των δύο τμημάτων της Β΄ τάξης.

Ο χαρακτήρας των συναντήσεων ήταν βιωματικός καθώς οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν από τους συντονιστές των ομάδων να καθίσουν σε κυκλική διάταξη και να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες όπως ασκήσεις ενεργοποίησης της ομάδας, συζήτηση, διερεύνηση γνώσεων και παροχή έγκυρων και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών μέσω κουίζ, κατασκευή αφισών ως διαφημιστικών μηνυμάτων και ανάλυση γνωστών διαφημίσεων.

3420 3418

Όλες αυτές οι δραστηριότητες αφορούσαν στο φαινόμενο της χρήσης του αλκοόλ και του καπνού και στους παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους ως προς τον πειραματισμό τους με αυτές τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Στόχος ήταν ο προβληματισμός των εφήβων μαθητών/-τριων σχετικά με τη θέση που πρέπει να υιοθετήσουν στο θέμα αυτό, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Η προσοχή των συμμετεχόντων εστιάστηκε κυρίως σε διαστάσεις του φαινομένου όπως είναι η επιρροή των διαφημίσεων υπέρ του αλκοόλ και του καπνού και η υιοθέτηση μύθων όπως π.χ. ότι το αλκοόλ βοηθά αποτελεσματικά τους εφήβους στη διαδικασία του φλερτ ή ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μόνο εκείνες τις καρκινογόνες ουσίες που αναγράφονται επάνω στα πακέτα των τσιγάρων.

3419 3417

Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Κορινού αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν δημόσια τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Πιερίας κ. Πόπη Γκανά και κ. Νίκο Μπέη, οι οποίοι για άλλη μία φορά ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας και εφάρμοσαν την πολύ σημαντική αυτή δράση στους μαθητές/-τριες του σχολείου μας. Πιστεύουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες συμβάλλουν καθοριστικά στην υπεύθυνη ενημέρωση των εφήβων και στην υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών ζωής απορριπτικών ως προς τη χρήση του τσιγάρου και του αλκοόλ.

Top