Διδακτική επίσκεψη σε Αιανή-Κοζάνη!

DSC01327Α

DSC01327Α 1328

Στην πρώτη διδακτική επίσκεψή τους για το νέο σχολικό έτος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού επισκέφτηκαν την Τρίτη 31-10-2017 μουσειακούς χώρους στην Αιανή και στην πόλη της Κοζάνης.

Ειδικότερα στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας της Βιολογίας και της Γεωγραφίας οι μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου ξεναγήθηκαν αρχικά στο αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής και ενημερώθηκαν σχετικά με τη διατροφή στην αρχαιότητα. Το κτηριακό συγκρότημα του μουσείου έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. και διαθέτει ισόγειο και πρώτο όροφο. Οι χώροι του περιλαμβάνουν επτά εκθεσιακές αίθουσες συνολικού εμβαδού 1000τ.μ., αποθήκες αρχαιοτήτων, γραφεία, βιβλιοθήκη, σχεδιαστήριο, αποθήκη εργαλείων – ξυλουργείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ξενώνα, καθώς και σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης μεταλλικών και πήλινων αντικειμένων.

1320 1319 1316 1313 1312 1308 1303 1302 1300

Αμέσως μετά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού μετέβησαν στην Κοζάνη και επισκέφτηκαν το Ιστορικό, Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο κέντρο της πόλης. Το Μουσείο στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της δυτικής Μακεδονίας στο κέντρο της Κοζάνης. Στο υπόγειο του κυρίως κτιρίου εκτίθενται οι συλλογές του τμήματος Φυσικής Ιστορίας που περιλαμβάνουν 220 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, πετρώματα, μεταλλεύματα, έντομα, απολιθωμένους κορμούς δένδρων, ζώα και απολιθωμένα θαλάσσια είδη, αναπαράσταση μικρού σπηλαίου με σταλακτίτες και σταλαγμίτες από την περιοχή Πολύμυλου Κοζάνης, καθώς και ποικιλία ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του νομού.

1335 1330

1342 1341 1339 1337

Στο ισόγειο, που αποτελεί την εσωτερική αυλή του οικοδομήματος, υπάρχει μια αναπαράσταση του παραδοσιακού φούρνου και πηγαδιού, καθώς και αναπαραστάσεις από την αγροτική ζωή και τη ζωή των ξυλοκόπων. Το ιστορικό και το λαογραφικό τμήμα στεγάζονται στους τέσσερις ορόφους του Μουσείου. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο ο επισκέπτης πληροφορείται για την εξέλιξη του πολιτισμού από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς και για τους αγώνες του Ελληνισμού στον 20ο αι.

1345 1344

Στον τρίτο και τέταρτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις από τα γεωργικά και βιοτεχνικά επαγγέλματα της παλιάς Κοζάνης. Στον επόμενο όροφο, τον πέμπτο, ο επισκέπτης μπορεί να δει 58 ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της δυτικής Μακεδονίας. Στον έκτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις τριών «οντάδων» παλαιών αρχοντικών της Κοζάνης.

1354 1348 1347

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή διδακτική επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Πούτης Ιωάννης και οι εκπαιδευτικοί κ. Σιδηρόπουλος Λάζαρος, κ. Γκανιάτσα Λαμπρινή, κ. Λάζος Χρήστος, κ. Αλμπανίδου Ελένη, κ. Ξηρού Κυριακή, κ. Ζαπουνίδου Χρυσή, κ. Πετρονικολού Σταματία, κ. Τσιγκάνου Αικατερίνη, κ. Σεϊταρίδης Βασίλειος και κ. Μάνη Βασιλική.

DSC01357Α

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Διδακτική επίσκεψη σε Αιανή-Κοζάνη!"

Σχολιάστε

Top