Στην πρώτη διδακτική επίσκεψή τους για το νέο σχολικό έτος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού επισκέφτηκαν την Τρίτη 31-10-2017 μουσειακούς χώρους στην Αιανή και στην πόλη της Κοζάνης.
Ειδικότερα στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας της Βιολογίας και της Γεωγραφίας οι μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου ξεναγήθηκαν αρχικά στο αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής και ενημερώθηκαν σχετικά με τη διατροφή στην αρχαιότητα. Το κτηριακό συγκρότημα του μουσείου έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. και διαθέτει ισόγειο και πρώτο όροφο. Οι χώροι του περιλαμβάνουν επτά εκθεσιακές αίθουσες συνολικού εμβαδού 1000τ.μ., αποθήκες αρχαιοτήτων, γραφεία, βιβλιοθήκη, σχεδιαστήριο, αποθήκη εργαλείων – ξυλουργείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ξενώνα, καθώς και σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης μεταλλικών και πήλινων αντικειμένων.
Αμέσως μετά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού μετέβησαν στην Κοζάνη και επισκέφτηκαν το Ιστορικό, Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο κέντρο της πόλης. Το Μουσείο στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της δυτικής Μακεδονίας στο κέντρο της Κοζάνης. Στο υπόγειο του κυρίως κτιρίου εκτίθενται οι συλλογές του τμήματος Φυσικής Ιστορίας που περιλαμβάνουν 220 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, πετρώματα, μεταλλεύματα, έντομα, απολιθωμένους κορμούς δένδρων, ζώα και απολιθωμένα θαλάσσια είδη, αναπαράσταση μικρού σπηλαίου με σταλακτίτες και σταλαγμίτες από την περιοχή Πολύμυλου Κοζάνης, καθώς και ποικιλία ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του νομού.
Στο ισόγειο, που αποτελεί την εσωτερική αυλή του οικοδομήματος, υπάρχει μια αναπαράσταση του παραδοσιακού φούρνου και πηγαδιού, καθώς και αναπαραστάσεις από την αγροτική ζωή και τη ζωή των ξυλοκόπων. Το ιστορικό και το λαογραφικό τμήμα στεγάζονται στους τέσσερις ορόφους του Μουσείου. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο ο επισκέπτης πληροφορείται για την εξέλιξη του πολιτισμού από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς και για τους αγώνες του Ελληνισμού στον 20ο αι.
Στον τρίτο και τέταρτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις από τα γεωργικά και βιοτεχνικά επαγγέλματα της παλιάς Κοζάνης. Στον επόμενο όροφο, τον πέμπτο, ο επισκέπτης μπορεί να δει 58 ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της δυτικής Μακεδονίας. Στον έκτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις τριών «οντάδων» παλαιών αρχοντικών της Κοζάνης.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή διδακτική επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Πούτης Ιωάννης και οι εκπαιδευτικοί κ. Σιδηρόπουλος Λάζαρος, κ. Γκανιάτσα Λαμπρινή, κ. Λάζος Χρήστος, κ. Αλμπανίδου Ελένη, κ. Ξηρού Κυριακή, κ. Ζαπουνίδου Χρυσή, κ. Πετρονικολού Σταματία, κ. Τσιγκάνου Αικατερίνη, κ. Σεϊταρίδης Βασίλειος και κ. Μάνη Βασιλική.
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Διδακτική επίσκεψη σε Αιανή-Κοζάνη!"