Στήλη: Εμείς και η φύση

Ζώα υπό εξαφάνιση: ας τα προστατεύσουμε εγκαίρως!

Από τις Μπεΐνογλου Ιωάννα και Χριστοφορίδου Μαρία, μαθήτριες του Α2

ζωα

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ζώων και φυτών στον πλανήτη μας κυμαίνεται από 2 έως 8 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής έχουν ταξινομηθεί περίπου 1.500.000 είδη. Δυστυχώς, όμως, χιλιάδες από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται περίπου 30.000 είδη. Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τα είδη στην εξαφάνιση. O πρώτος είναι το ανεξέλεγκτο κυνήγι. O δεύτερος είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν. O τρίτος είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες για την προστασία, των απειλούμενων ειδών με δραστηριοποίηση πολλών φορέων.

Θέλοντας να συμβάλουμε κι εμείς στην ανάγκη προστασίας των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση δημιουργήσαμε ένα βίντεο μικρής διάρκειας μέσα στο οποίο παρουσιάζουμε πληροφορίες για τα είδη των ζώων που απειλούνται άμεσα με αφανισμό. Ελπίζουμε να το βρείτε ενδιαφέρον!

Ανακύκλωση: από το παλιό στο καινούριο ή κάνοντας το άχρηστο χρήσιμο

Από τις μαθήτριες του Β2 Κουκουρδή Αναστασία, Παπαϊωάννου Μαρία, Παπαϊωάννου Χρυσούλα

    ανακυκλωση 3 Ανακύκλωση είναι η διαδικασία διαχωρισμού, συλλογής και στην συνέχεια ανακατασκευής, αλλά και μετατροπής, μεταχειρισμένων υλικών ή απόβλητων σε προϊόντα, για να ξαναέρθουν στα χέρια των καταναλωτών. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο.

    Η ανακύκλωση στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούριο. Σαν διαδικασία  άρχισε την εποχή του Χαλκού. Τότε  έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα για να παράγουν νέα προϊόντα. Στα νεότερα χρόνια με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας η ανακύκλωση γίνεται πιο δύσκολη, εξαιτίας της παραγωγής πολλών νέων προϊόντων. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφασίστηκε να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα με λογότυπο. Το 2007 για την παραγωγή, την αποθήκευση, την ανακύκλωση και την μεταχείριση των σκουπιδιών υιοθετήθηκε κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης.

Ανακυκλώσιμα υλικά
Τα πιο συνηθισμένα υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε είναι:

 • χαρτί
 • γυαλί
 • πλαστικό
 • αλουμίνιο και άλλα μέταλλα
 • μπαταρίες
 • απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Διαδικασία

anakyklosi-2

Το να κάνουμε ανακύκλωση δεν είναι κάτι δύσκολο. Είναι μια συνήθεια που πρέπει να κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας. Πώς; Ακολουθώντας τα εξής βήματα:

 • διαχωρίζουμε καθημερινά τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα
 • αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα κι αν χρειάζεται τις
  ξεπλένουμε
 • δεν πετάμε στον κάδο τα απορρίμματα μέσα σε σακούλες αλλά χύμα
 • διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια
 • δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια σε κάδους ανακύκλωσης
 • κλείνουμε τους κάδους για να προστατέψουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή

    ανακυκλωση1Αν αναρωτιέστε γιατί να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία η απάντηση είναι πως τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολλά. Αναρωτηθήκατε ποτέ που καταλήγουν τα σκουπίδια σας; Μήπως θεωρείτε ότι απαλλαχθήκατε από αυτά τη στιγμή που τα βγάλατε από το σπίτι σας; Η πραγματικότητα είναι ότι κάποια από αυτά θα κάνουν χιλιάδες χρόνια για να εξαφανιστούν, ενώ άλλα εκπέμπουν επικίνδυνες ουσίες προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον πλανήτη μας. Πριν λοιπόν μετατρέψουμε τη γη σε μια απέραντη χωματερή, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη σώσουμε!  Επιπλέον με την ανακύκλωση εξοικονομούμε ενέργεια, πρώτες ύλες, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονομούμε χρήματα.

   Μπορεί κάποιοι να σκέφτεστε ότι η ανακύκλωση αφορά τους μεγάλους. Η άποψη αυτή δεν είναι σωστή. Κι εμείς τα παιδιά πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Άλλωστε πετώντας λιγότερα σκουπίδια στο περιβάλλον βελτιώνουμε την ποιότητα και της δικής μας ζωής!

 ανακυκλωση

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Ανακύκλωση

coolweb.gr/anakiklosi-ofeli-anakiklosis-ston-planiti/

https://www.eoan.gr/el/

Εξοικονομήστε ενέργεια!

Της Κατερίνας Παπαδοπούλου, μαθήτριας του Γ2

morfes_energeiasΟποιαδήποτε μορφή δράσης από τα παιδικά παιχνίδια μέχρι τη λειτουργία των μηχανών και από το μαγείρεμα τροφών μέχρι τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο προϋποθέτει κατανάλωση ενέργειας.

Υπάρχουν διαφορά αντικείμενα που χρειάζονται ενέργεια είτε θερμική, πυρηνική αλλά και άλλου είδους, όπως ηλιακή  ή ενέργεια από το νερό ή τον άνεμο. Για να εξοικονομήσουμε, δηλαδή να χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιους πρακτικούς τρόπους. Έτσι και αλλιώς η εξοικονόμηση της ενέργειας αφορά πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας.

Εξοικονόμηση ενέργειας είναι ελάττωση της ενέργειας που χρησιμοποιούμε και εννοείται πως εάν χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια αυτό έχει όφελος και προς την οικονομία αλλά και προς το περιβάλλον.

Για να κάνει κάποιος εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει φυσικά να γνωρίζει τι είναι και τι σημαίνει. Αρκετοί από εμάς δεν εξοικονομούν ενέργεια γιατί  δεν ξέρουν πώς και πότε να το κάνουν.

1

Να μερικοί τρόποι:

 • Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης τύπου LED.
 • Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη.
 • Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.
 • Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.
 • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.
 • Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ideensammlung - Erneuerbare Energien

Αλλά υπάρχουν και τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν και στα σχολεία όπως:

 • Υπολογισμός των απαιτήσεων σε ενέργεια των ηλεκτρικών συσκευών.
 • Αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού.
 • Σβήσιμο των φώτων σε αίθουσες και διαδρόμους, όταν δεν είναι απαραίτητο να είναι αναμμένα.
 • Μονώσεις τοίχων και στεγών.
 • Αναβάθμιση καυστήρα θέρμανσης.
 • Τοποθέτηση γεωθερμίας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία είναι πολύ σημαντική, διότι με αυτόν τον τρόπο εμείς, η πιο καινούργια γενιά μαθαίνουμε να προσέχουμε και να ενημερωνόμαστε και έτσι θα κάνουμε καλό στον περιβάλλον.

25

 Εμείς ως μαθητές με οικολογική συνείδηση θα πρέπει μέσα στην καθημερινότητα του σχολείου, να εφαρμόζουμε κάποια πράγματα:

 • Να πετάμε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους μπλε κάδους.
 • Να κλείνουμε τους υπολογιστές όταν δεν χρειάζονται.
 • Να σβήνουμε τα φωτά φεύγοντας από την τάξη αλλά και τη θέρμανση.

Και μην ξεχνάτε πως για να εξοικονομήσετε ενέργεια θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα σχετικά με αυτό το θέμα. Γι’ αυτό πρώτα θα πρέπει να ενημερωθείτε και κατόπιν να εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω αλλά και αρκετά ακόμα!

Σπάνια έντομα!

Από τη Σοφία Κοπεσίδη, μαθήτρια του Γ1

Ως άνθρωποι μας αρέσει να πιστεύουμε πως είμαστε τα πρώτιστα πλάσματα και πως κυριαρχούμε σε σχέση με όλα τα άλλα ζώα. Στην πραγματικότητα όμως η Γη είναι το σπίτι εκατοντάδων χιλιάδων διαφορετικών ειδών εντόμων, που τα περισσότερα, ευτυχώς, προτιμούν να μας αγνοούν… Σίγουρα περιλαμβάνονται πολλές όμορφες πεταλούδες και άλλα παρόμοια, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι πολλοί κακοί τύποι ανάμεσά τους.

Αλογόμυγες

αλογόμυγαΤα καλά νέα είναι πως η αρσενική αλογόμυγα είναι άκακη, όμως εάν δείτε μία θηλυκή δεν θα θέλετε να καθίσετε εκεί κοντά. Όταν πρόκειται να γεννήσει τα αυγά της ψάχνει για ένα μέρος καλό, ζεστό και υγρό και εσείς της κάνετε μια χαρά. Τώρα το μόνο που μένει για να εκκολαφθούν είναι λίγες μέρες και η ζέστη του σώματός σας.

Αφού εκκολαφθούν οι προνύμφες σκάβουν μέσα στο δέρμα σας και οδεύουν για κάποιο σημείο ασφαλές, ζεστό και όπου υπάρχει πολύ φαγητό. Πιθανόν το μυαλό σας δηλαδή, επειδή ο ανθρώπινος ιστός είναι σαν νέκταρ γι’ αυτές, αν και είναι κάποιες φορές πιθανό να τις δελεάσετε με το να βάλετε ωμό κρέας στη μολυσμένη περιοχή.

Kissing bugs

kissing bugsΤα kissing bugs ακούγονται φιλικά έτσι δεν είναι; Δυστυχώς αυτοί οι «κάτοικοι» της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής είναι εξοπλισμένοι με το να μπορούν να διαπερνούν το δέρμα με «σωλήνες» για να πίνουν αίμα από τα αυτιά, τα χείλια και τα βλέφαρα των θυμάτων τους.

Είναι καλοί και σ’ αυτό που κάνουν, έτσι δεν είναι κάτι που πονάει. Αλλά δυστυχώς κουβαλάνε κάτι που λέγεται νόσος Chagas που επιτίθεται στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα.

Πιο πρόσφατα εμφανίστηκαν στις νότιες πολιτείες της Αμερικής, όπου συμβούλευαν τον κόσμο να κοιμάται με τα παράθυρα κλειστά μιας και τα έντομα μπορούν να εντοπίσουν πιθανά θύματα από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε όταν κοιμόμαστε.

Blister beetles

Orange_Blister_BeetleΜε περισσότερα από 7.000 διαφορετικά είδη παγκοσμίως η ομοταξία των Κολεόπτερων, διακρίνεται για τις εκκρίσεις του δριμύτατου χημικού συστατικού cantharidin. Εάν χρησιμοποιηθεί με προσοχή μπορεί να αφαιρέσει για παράδειγμα τη μυρμηγκιά. Από την άλλη πάλι είναι τόσο τοξικό που ακόμα και ελάχιστη ποσότητα είναι αρκετή για να σκοτώσει ένα ενήλικο άλογο. Ως άνθρωποι είμαστε σχετικά ασφαλείς, αλλά τα ζώα της φάρμας συχνά υποκύπτουν όταν άθελά τους τρώνε τα σκαθάρια που κρύβονται στο σανό. Οι σπάνιες περιπτώσεις όπου άνθρωποι δηλητηριάστηκαν σχετίζονται κυρίως με τη χρήση μη ελεγμένων φυσικών φαρμάκων ή διάσημων αφροδισιακών όπως είναι η ισπανική μύγα.

Safari ants

safari antsΤα ευτυχώς περιορισμένα στην Αφρικανική ήπειρο και μέρη της τροπικής Ασίας, τα Safari ants, ζουν ως συνήθως μαζί σε αποικίες που αριθμούν πάνω από 20 εκατομμύρια μυρμήγκια. Μεγάλοι αριθμοί τους έχουν παρατηρηθεί να παρελαύνουν μαζί σε καιρούς που το φαγητό είναι σπάνιο, και oλόκληρες αποικίες να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, εάν αισθάνονται πως απειλούνται. Μία και μόνο δαγκωματιά μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο πόνο αλλά το πραγματικό ρίσκο εξαρτάται από τον αριθμό που έχουν εμπλακεί. Περιπτώσεις τέτοιες έχουν καταγραφεί σε κοτόπουλα, μικρά ζώα φάρμας και ακόμα άρρωστα παιδιά, πέθαναν από σοκ και ασφυξία. Ωστόσο η διαφυγή είναι συνήθως δυνατή, αφού τα μυρμήγκια σπάνια κινούνται περισσότερο από 15 με 20 μέτρα την ώρα.

Μύγα τσετσε

tsetse.mediumΗ μύγα τσετσε, που συχνά την μπερδεύουν με την συνηθισμένη αλογόμυγα, είναι υπεύθυνη για επιδημίες της λεγόμενης «ασθένειας του ύπνου». Αυτή είναι μία μόλυνση του εγκεφάλου, αρχικά μοιάζει με γρίπη, που ρίχνει τα θύματα σε κώμα και σήμερα σκοτώνει περισσότερα από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άτομα κάθε χρόνο στην κάτω από την Σαχάρα, περιοχή της Αφρικής. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά ακριβή, κοντά στα 1.000 δολάρια ανά θύμα, και έτσι οι περισσότερες περιπτώσεις μένουν χωρίς διάγνωση, μέχρι να είναι πολύ αργά. Για να προσθέσουμε κι άλλα στο πρόβλημα, οποιοσδήποτε φέρει την ασθένεια και μείνει χωρίς θεραπεία, γίνεται ένας νέος φορέας για τις μη μολυσμένες μύγες τσετσε που πετάνε εκεί κοντά, και έτσι βοηθά τη ασθένεια να εξαπλώνεται με ασυγκράτητους ρυθμούς.

Ασιατική σφήκα

ασιατικη σφηκαΕπίσης γνωστή ως η γιγαντιαία Ιαπωνική σφήκα, το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα επτάμιση περίπου εκατοστά σε μήκος και κατά τα λεγόμενα φέρει το πιο οδυνηρό τσίμπημα από κάθε άλλο έντομο οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ένα θύμα της, ένας εντομολόγος, παρομοίασε την εμπειρία σα να είχε ένα ζεστό καρφί μέσα στο πόδι του.

Το δηλητήριο της σφήκας, που φέρει το παρατσούκλι «yak-killer», περιέχει οκτώ χημικά συστατικά, ένα από τα οποία είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για να ελκύει τις άλλες σφήκες στην πληγή, σε περίπτωση που το θύμα στέκεται ακόμα. Δεν είναι σίγουρα πάντα θανατηφόρο, αλλά τα νούμερα θνησιμότητας φτάνουν τα 70 τον χρόνο.

Αυτά είναι μερικά από τα εκατομμύρια σπάνια έντομα που, ευτυχώς για μας, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά είναι θανατηφόρα τόσο για ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Ζώα και φυτά υπό εξαφάνιση!

Από τους Δημήτρη Ακπορέχα και Κωνσταντίνο-Μάριο Κουσίδη, μαθητές του Β1

Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συρρίκνωσης των βιοτόπων τους, του παράνομου κυνηγιού, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των κλιματικών αλλαγών. Πολλά από αυτά, δεν έχουμε προλάβει καν να τα γνωρίσουμε. Όμως κάθε είδος που χάνεται, παίρνει μαζί του και ένα κομμάτι της γενετικής και εξελικτικής ιστορίας εκατοντάδων χρόνων, πολύτιμη πηγή γνώσης για τον άνθρωπο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποια είδη ζώων και φυτών που δυστυχώς τείνουν προς εξαφάνιση…                                         

ΛΕΥΚΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

ΛΕΥΚΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

Εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια κατοικεί στον πλανήτη και πλέον μόλις 5 λευκοί ρινόκεροι έχουν απομείνει. Τραγικός απολογισμός, ειδικά αν σκεφτούμε πως το 1960 υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 εκπρόσωποι του είδους. Από τους 5 εναπομείναντες μόνο ο ένας είναι αρσενικός και φρουρείται όλη μέρα από ένοπλους άνδρες σε καταφύγιο στην Κένυα.

ΤΑ ΒΑΚΙΤΑ

TABAKITA

Ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά, τα βακίτα μοιάζουν αρκετά με δελφίνια. Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω της παράνομης αλιείας στην περιοχή του κόλπου του Μεξικό, στην Καλιφόρνια, όπου και απαντώνται συχνότερα οι  -λιγότεροι από 100- εναπομείναντες εκπρόσωποι του είδους.

 

ΠΑΝΓΚΟΛΙΝ

ΠΑΝΓΚΟΛΙΝ

Οι φολίδες του δέρματος τους δημιουργούν μια πανέμορφη φυσική πανοπλία, η οποία δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους λαθροκυνηγούς. 8 διαφορετικά είδη αυτού του ζώου ζουν στην Ασία και την Αφρική, 2 εκ των οποίων κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση

 

ΤΑ ΡΕΪΛ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΜ

ΤΑ ΡΕΪΛ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΜ

Πρόκειται για πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν τα οποία κατοικούσαν κατά χιλιάδες στο νησί του Γκουάμ. Ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται γεωμετρικά όταν αποτέλεσαν θήραμα για ένα είδος φιδιών που εισέβαλε στο νησί. Σήμερα ζουν σε προστατευόμενο περιβάλλον τόσο στο Γκουάμ όσο και σε ζωολογικούς κήπους στις Η.Π.Α. ενώ τελευταία γίνονται προσπάθειες να τα αφήσουν να αναπαραχθούν στη φύση.

 

ΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΕΝΤΖΙ

ΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΕΝΤΖΙ

Ονομάζονται και «ποντίκια-ελέφαντες» επειδή η μακριά μύτη τους παραπέμπει σε προβοσκίδα. Παραδόξως, αν και μοιάζουν πολύ με τρωκτικά, συγγενεύουν περισσότερο με τους ελέφαντες! Ζουν στην Κένυα και ο πληθυσμός τους σε μέρη του νησιού έχει μειωθεί ως και 30%, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω μείωση τους, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος.

 

ΠΥΓΜΑΙΟ ΤΑΡΣΙΕΡ

ΠΥΓΜΑΙΟ ΤΑΠΣΙΕΡ

Πρωτεύοντα θηλαστικά που θεωρούνταν εξαφανισμένα από το 1921. Το 2008 εντοπίστηκαν τρεις τελευταίοι απόγονοι του είδους.

 

ΦΥΤΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Lotus berthelotii

Lotus berthelotii

 

Το ράμφος του παπαγάλου, όπως ονομάζεται το φυτό αυτό, είναι ενδημικό των Κανάριων Νήσων και από το 1884 έχει χαρακτηριστεί «εξαιρετικά σπάνιο». Είναι είδος υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση, στην οποία υπάρχουν λίγα μόνο φυτά. Καλλιεργείται από κηπουρούς και διατίθεται ως καλλωπιστικό φυτό για τα ασημένια βελονοειδή φύλλα του και τα κόκκινα λουλούδια του. Πανέμορφη είναι και η ποικιλία με τα κιτρινο-πορτοκαλί άνθη.

 

Cyanea truncata

Cyanea truncata


Μέλος της οικογένειας των κωδωνιοειδών, το φυτό αυτό ενδημικό στα νησιά Oahu και Molokai στη Χαβάη κι έχει πλέον εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Το 2001 το είδος καλλιεργήθηκε σε κατάλληλο βιότοπο κι έτσι παραμένει ζωντανό.

 

Franklinia

Franklinia


Πρόκειται για ένα καλλωπιστικό δέντρο, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την άγρια φύση, από τον 19ο αιώνα. Η αιτία της εξαφάνισης του στη φύση δεν είναι γνωστή, αλλά έχει αποδοθεί σε μια σειρά από αιτίες όπως φωτιά, πλημμύρα, άνευ ορίων συλλογή από τους συλλέκτες φυτών, μια νόσος μυκήτων που εισήχθη με την καλλιέργεια φυτών βαμβακιού. Επιβιώνει λόγω της καλλιέργειας, που παρουσιάζει όμως δυσκολίες. Είναι ένα πολύτιμο δέντρο, λόγω των λευκών λουλουδιών του που μοιάζουν με τα άνθη της καμέλιας, αλλά και του αρώματός του, που θυμίζει αγιόκλημα.

 

Hibiscus  immaculatus

Hibiscus immaculatus


Το φυτό αυτό είναι ένα είδος ιβίσκου, ενδημικό στη Χαβάη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, ίσως το σπανιότερο είδος ιβίσκου και αναπτύσσεται μόνο σε λίγες κοιλάδες του νησιού Molokai. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και η κυριότερη απειλή είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων από αγριοκάτσικα.

 

ΠΗΓΕΣ:

www.msn.com              

http://aksioperierga.blogspot.gr

Top