Wonder: μια ταινία με πολλά μηνύματα!

wonder-294892482-large

Από την Κατερίνα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Γ2

Wonder (Θαύμα), αμερικάνικη δραματική ταινία του 2017

imagesΗ παραπάνω ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει ένα μήνυμα κατά του bullying και να προβάλει την αγάπη, τη φιλία, το θάρρος, την αυτοεκτίμηση και τη δυσκολία των ανθρώπων να δεχτούν οτιδήποτε διαφορετικό από τα δικά τους δεδομένα. Κάτι τέτοιο βέβαια οδηγεί τους ανθρώπους, που δεν πληρούν τα κριτήρια του “φυσιολογικού”, στην κοινωνική απομόνωση εξαιτίας της απόρριψης που νιώθουν.  Με έναν μαγικό τρόπο θα έλεγα η ταινία καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση θα σας κάνει να βρεθείτε στη θέση του μικρού αγοριού, όπως ακριβώς ένιωσα κι εγώ μόλις την είδα!

Ο μικρός Auggie ας πούμε, όταν φοράει την αγαπημένη του κάσκα του αστροναύτη είναι ένα χαρούμενο, γεμάτο ζωντάνια παιδί. Όταν όμως τη βγάζει έχει σκυμμένο το κεφάλι από ντροπή και κοιτάζει τους άλλους όχι στα μάτια, αλλά στα παπούτσια.

Αυτό το λεπτό ζήτημα του κοινωνικού ρατσισμού θίγει η ταινία που έχει ως κεντρικό ήρωα έναν δεκάχρονο που καλείται να πιστέψει στον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τη ζωή και να κάνει τους άλλους να δουν την ομορφιά πίσω από το παραμορφωμένο του πρόσωπο.

1 WSG1

Αν και προφανώς δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάποιο βαρύ δράμα με στενάχωρη ατμόσφαιρα. Αντιθέτως πρόκειται για μία εμπνευσμένη ιστορία, ενώ ο σκηνοθέτης έχει βάλει στην ταινία και πολύ χιούμορ, ώστε να ελαφραίνει την ατμόσφαιρα, όταν αυτό είναι απαραίτητο, δίνοντάς της τον αέρα της κομεντί και κάνοντας την φιλική προς το ευρύ κοινό και κυρίως προς τα παιδιά που μπορούνε να τη δουν ευχάριστα χωρίς να βαρυγκωμήσουν, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και όλα τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ιστορία.

4 interactive_original_t_1581_107663900

Γιατί να δείτε την ταινία:

  • Γιατί είναι μια ταινία κατάλληλη για όλη την οικογένεια.
  • Γιατί αγαπάτε πολύ τα παιδιά ή έχετε κι εσείς οι ίδιοι παιδιά και είναι μια πολύ καλή ιδέα να κάτσετε να τη δείτε όλοι μαζί.
  • Γιατί σας αγγίζουν τέτοιες ιστορίες και είστε ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του κοινωνικού ρατσισμού.
  • Γιατί θέλετε να δείτε μια ιστορία που θα σας συγκινήσει και θα σας εμψυχώσει να αντιμετωπίσετε και τα δικά σας προβλήματα ή γιατί κι εσείς ο ίδιος δεν αισθάνεστε “συνηθισμένος”. Εξάλλου όπως λέει κι ο Auggie κάποια στιγμή στην ταινία: «Ίσως αν γνωρίζαμε τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, θα ξέραμε ότι κανένας δεν είναι συνηθισμένος…»

Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους βασικούς ρόλους είναι ο μικρός Jacob Tremblay, η Julia Roberts στο ρόλο της μητέρας και ο  Owen Wilson στο ρόλο του πατέρα.

the-wonder-kid-movie-2017

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Wonder: μια ταινία με πολλά μηνύματα!"

Σχολιάστε

Top