Από τους Δημήτρη Ακπορέχα και Κωνσταντίνο-Μάριο Κουσίδη, μαθητές του Β1
Ο λόγος για τον οποίο οι παλιοί οδηγήθηκαν στα βότανα είναι επειδή δεν είχαν την πολυτέλεια και τη δυνατότητα να επισκέπτονται γιατρούς, όταν αρρώσταιναν. Για αυτό είχαν την ανάγκη να καταφύγουν σε κάτι το οποίο θα τους γιάτρευε και θα ήταν εύκολο να το βρουν. Πολλές φορές αυτά τα γιατροσόφια δεν τους πρόσφεραν τίποτα, όμως έχοντας την εντύπωση ότι τους κάνουν καλό γιατρευόντουσαν από την αυτοπεποίθηση και την καλή ψυχική τους κατάσταση.
Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρχαν και κάποια που δούλευαν πραγματικά. Άλλωστε αυτά ήταν η αρχή της ιατρικής. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:
Βαλεριάνα: Ηρεμιστική, καταπολεμά τα νεύρα, τις αϋπνίες και την υστερία.
Βήχιο: Κατάλληλο για τον βήχα και το κρυολόγημα.
Άγριο τριαντάφυλλο: Μειώνει τη χοληστερίνη και το ζάχαρο, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και περιέχει βιταμίνη C.
Άσπρο Τσάι: Συνιστάται σε όσους έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη, υπέρταση και αρτηριακή νόσο.
Γεράνιο: Τονωτικό, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ με εξωτερική χρήση καταπολεμά την ακμή.
Δυόσμος: Κατάλληλο για πόνους στομάχου, αέρια, κρυολόγημα, ναυτία, άγχος, ένταση, πόνους περιόδου, ενώ στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σούπες.
Θυμάρι: Αρωματικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες στο συκώτι, στομάχι, καρδιά, ρευματισμούς, ενώ είναι παράλληλα τονωτικό και χωνευτικό.
Ιβίσκος: Αντιοξειδωτικό, αντιμετωπίζει τις εσωτερικές αιμορραγίες και τους πόνους περιόδου.
Κανέλα: Συνιστάται για αναπνευστικά προβλήματα, βρογχίτιδα, δυσεντερία, προβλήματα στους νεφρούς και το ήπαρ. Επιπλέον έχει αφροδισιακές και θερμαντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική (κυρίως στα μπισκότα και στο τσάι).
Καλέντουλα: Εμμηναγωγό, κατά του εκζέματος και της ακμής.
Καψέλλα: Καθαρισμός αίματος, αρτηριακή πίεση, κυκλοφορία αίματος, τόνωση καρδιάς, μολύνσεις ουροδόχου κύστεως, πόνους περιόδου, τοκετός.
Λεβάντα: Γενικό παυσίπονο, κατάλληλο για την καρδιά, τον πονοκέφαλο, τους ιλίγγους, την αϋπνία και τον σκόρο.
Πηγή bio paradosi.gr
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Θεραπευτικά βότανα!"