Στήλη: Είμαστε ό,τι τρώμε;

Vegans and Vegetarians: Μόδα της εποχής ή συνταγή μακροζωίας;

Από τις μαθήτριες της Β” τάξης Δέσποινα Αϊδινίδου και Δήμητρα Παυλίδου

Vegan

2Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι οι χορτοφάγοι ή αλλιώς  Vegan ;

Οι λεγόμενοι Vegan λοιπόν, αποφεύγουν να τρώνε τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά καθώς και το μέλι. Από όσα γνωρίζουμε, οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ολοκληρωτική αποχή από αυτά τα προϊόντα για λόγους υγιεινής. Είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος;

Συνήθως, γίνεται γιατί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτών των παραπάνω τροφών προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα. Όπως επίσης υπάρχουν και θρησκευτικοί λόγοι, αφού θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους.

Vegetarian

Vegan-vs-VegetarianΣτη κατηγορία των χορτοφάγων ανήκουν και οι Vegetarian. Αυτοί όπως και οι Vegan, δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν.  Θα λέγαμε λοιπόν, ότι οι Vegetarian είναι μια πιο ήπια ‘έκδοση’ των Vegan.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες των Vegetarian:

 • Lacto-vegetarian
 • Ovo-vegetarian
 • Lacto-ovo-vegetarian

Άλλα προϊόντα

Για τους vegans, πέρα από την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι αδιανόητη και η χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων ζωικής προέλευσης για ένδυση ή άλλο σκοπό, όπως οι γούνες, τα δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα ή τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Οι vegetarians ωστόσο είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

tumblr_nipvkf5ky91qbb5xto1_1280vegan-vs-vegetarian 2

Οι διαφορές μεταξύ vegans και vegetarians δεν περιορίζονται μόνο στις τροφές ή τα μη βρώσιμα προϊόντα που επιλέγουν, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη χορτοφαγία γενικά. Ειδικότερα, όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την απλή χορτοφαγία συνήθως το κάνουν έχοντας κατά νου ότι επιλέγουν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Εκείνοι όμως που αποφασίζουν να ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία αντιτίθενται στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ζώων, γι’ αυτό άλλωστε αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης ακόμα και για ένδυση.

 

ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

 Vegan-Vs-Vegetarian 1Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι χορτοφάγοι επειδή δεν τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά, πολύ πιθανό να πάσχουν από κάποιες ασθένειες, που προέρχονται από την έλλειψη αυτών των προϊόντων. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ πιθανό να ζουν μια κανονική και υγιεινή ζωή.

Μήπως έχουμε παρεξηγήσει λίγο τoυς όρους Vegan-Vegetarian ;

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους φυτοφάγους, αλλά και τους παμφάγους. Σχετικά με το θέμα, η Dr. Jennifer Rooke, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Υγείας και Πρόληψης της Ιατρικής στην Ατλάντα των ΗΠΑ, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για την υγεία έχουν δύο βασικά όπλα, την πρωτεΐνη και την βιταμίνη Β12. Γινόμαστε όλο και πιο ενημερωμένοι ως προς την πρωτεΐνη, και πολλοί άνθρωποι σήμερα δέχονται ότι οι φυτικές τροφές είναι πιο υγιεινές ως πηγή πρωτεΐνης, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με τη βιταμίνη Β12.

Είναι αλήθεια ότι τα ζωικά προϊόντα περιέχουν Β12, και οι αυστηρά χορτοφάγοι κινδυνεύουν από έλλειψη Β12, αλλά η απορρόφηση αυτής της βιταμίνης μέσω ζωικών προϊόντων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία και οι άνθρωποι που τρώνε κρέας μπορεί να κινδυνεύουν εξίσου  από την έλλειψή της».

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ

3Οι σημερινοί χορτοφάγοι που ενημερώνονται και οργανώνουν σωστά την καθημερινή διατροφή τους, δεν αντιμετωπίζουν καμία έλλειψη, ενώ παράλληλα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να απολαμβάνουν ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Αντίθετα, άτομα που νηστεύουν το σύνολο των ζωικών προϊόντων για όλο το διάστημα της σαρακοστής, καταναλώνοντας μόνο πατάτες τηγανιτές, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Η διατροφική οδηγία για τα συγκεκριμένα άτομα, περιλαμβάνει την τακτική επιλογή οσπρίων (κατά προτίμηση σε συνδυασμό με ρύζι), την κατανάλωση θαλασσινών 1 έως 2 φορές εβδομαδιαίως, την καθημερινή επιλογή ταχινιού, εμπλουτισμένων δημητριακών βρώμης με πρωτεΐνη, ανάλατων αμυγδάλων και όταν φθάνει η ώρα του γλυκού… φυσικά την επιλογή του χαλβά.

Όπως υποστήριζε και ο Ιπποκράτης :

Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου,

και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου!

file-20190530-69079-1uozmb5 gn-gift_guide_variable_c

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.greekvegans.gr/health

https://www.olivemagazine.gr

https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/30652/nisteia-kai-xortofagia-i-ygieini-ekdoxi-tis-sarakostis.html

https://www.greekvegans.gr/health/vegan-b12/#ixzz6DVDnb2N6

Υγιεινή διατροφή στην εφηβεία

Από τις μαθήτριες του Α2 Μαρία Γ. Σαραφίδου, Ευαγγελία Σεϊταρίδου, Μάρθα Σεϊταρίδου, Σταθάκη Σοφία

   κατάλογοςΩς έφηβοι βρισκόμαστε σε μια ηλικία που ο καθρέφτης του σπιτιού μας  αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και η εικόνα του εαυτού μας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας. Η εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, το τέλειο σώμα, η υγιής επιδερμίδα και τα δυνατά μαλλιά θέλουν σίγουρα πολλές θυσίες αλλά, αν ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες, ο δρόμος προς την επίτευξη θα μας φανεί παιχνιδάκι.

   Για την διασφάλιση της υγείας ο πλέον ιδανικός συνδυασμός είναι η τακτική και συστηματική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Σίγουρα για την τήρηση της υγιεινής διατροφής όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια και να περιορίσουμε τις λιπαρές τροφές. Όμως σημασία έχει και πώς μαγειρεύουμε τις τροφές, για παράδειγμα οι ψητές πατάτες είναι πιο υγιεινές από τις τηγανητές και ας πρόκειται  για το ίδιο τρόφιμο.

   proxeiro fagitoΓια να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες. Αρχικά πρέπει να περιορίσουμε τα κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη. Το πολύ λίπος και η ζάχαρη στη διατροφή μας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εκτός αυτού εγγυημένα εξασφαλίζουν και την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς. Για να το αποφύγουμε μπορούμε να επιλέξουμε  άπαχα κομμάτια κρέατος και να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος. Ακόμη πρέπει να βασίσουμε τα γεύματα μας σε αμυλούχα τρόφιμα π.χ. πατάτες, δημητριακά, ρύζι και ψωμί – με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να είμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και να μη καταφεύγουμε σε περιττά γεύματα.

    Επειδή σαν έφηβοι αναπτυσσόμαστε ταχέα και πρέπει να προσλαμβάνουμε παραπάνω μέτταλα για να βοηθήσουμε στην σωστή ανάπτυξη του σώματος, δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε αυστηρές δίαιτες, οι οποίες στερούν από τον οργανισμό μας τις τόσο απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Προτιμότερο είναι να αντικαταστήσουμε τις διάφορες λιχουδιές, γλυκά και πρόχειρα γεύματα με φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς. Οι ειδικοί συνιστούν έως και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, γιατί έτσι προσλαμβάνουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιταμίνη Α και C, κάλιο και ασβέστιο). Επίσης, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θρεπτικές ίνες, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, να μην παραλείπουμε το πρωινό, να πίνουμε άφθονο νερό, να τρώμε κόκκινο κρέας μόνο μία φορά την εβδομάδα και να αποφεύγουμε τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και γενικά όλες τις άσπρες σάλτσες .

pyramide-physical-activityimages

Παρακάτω σας προτείνουμε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής  για εφήβους :

 

Επιλογή 2 φορές/ εβδομάδα

Επιλογή 1-2 φορές/ εβδομάδα

Επιλογή 2 φορές/ εβδομάδα

Επιλογή 1 φορά/ εβδομάδα

ΠΡΩΙΝΟ Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως 60 γρ Πορτοκαλάδα, 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (τυρί και τομάτα) 2 φέτες ψωμί με μέλι και βούτυρο 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (γαλοπούλα και τυρί)
ΠΡΟΓΕΥΜΑ 2 φρούτα ή 1 μπανάνα 2 φρούτα ή 1 μπανάνα 2 φρούτα ή 1 μπανάνα 1 φλ. χυμό
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Λαδερό 1 μερίδα

ή

Όσπρια 1 μερίδα +

1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

1 κομμάτι τυρί 30 – 45 γρ

Κοτόπουλο + Ρύζι

ή

πατάτες

ή

μακαρόνια

+

Σαλάτα(από λαχανικά της επιλογής σας) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

Ψάρι + 1 πιάτο σούπα

ή

πατάτες βραστές

+

Σαλάτα (από βραστά λαχανικά) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

Μοσχάρι ή μπιφτέκι + Ρύζι

ή

πατάτες

ή

μακαρόνια

+

Σαλάτα (από λαχανικά της επιλογής σας) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 1 – 2 φρούτα 1 μπάρα δημητριακών

ή

20 – 30 γρ σοκολάτα

1 γιαούρτι 2%

ή

1 μπάλα παγωτό βανίλια

1 – 2 φρούτα
ΒΡΑΔΙΝΟ 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (γαλοπούλα – τυρί και τομάτα), Σαλάτα (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο 1 φρουτοσαλάτα με ακτινίδιο, μπανάνα, μήλο Παξιμάδι με τυρί και τομάτα, 1 κ. σούπας ελαιόλαδο 2 αυγά ομελέτα, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, 1 κομμάτι τυρί 30 – 45 γρ.,  Σαλάτα (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ 1 γιαούρτι Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως 30 γρ 1 φρούτο 1 φλ. γάλα

images2 images 1

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι εκτός από όλα αυτά το κλειδί για ένα ξεκούραστο σώμα γεμάτο ενέργεια είναι η συστηματική σωματική άσκηση και αρκετές ώρες ύπνου.

άσκηση-διατροφή-παιδί

Πηγές

www.clickatlife.gr/your…/eukoloi-tropoi-gia-mia-ugieini-diatrofi-se-kathimerini-basi

http://efiveia.gr/endeiktiko-menu-efivou/

 

Παχυσαρκία: μια σύγχρονη νόσος!

Από την Κατερίνα Σεϊταρίδου, μαθήτρια του Β2

π2ππ10

Όλοι μας λατρεύουμε το ανθυγιεινό φαγητό και όλοι μας το έχουμε προτιμήσει απορρίπτοντας το υγιεινό. Αλλά  πρέπει να ξέρετε και να είστε ενημερωμένοι για το τι προκαλεί  στην υγεία μας και πώς επεμβαίνει  στην καθημερινή μας ζωή, προκαλώντας προβλήματα.

Ορισμός παχυσαρκίας

    π1Στις μέρες μας  έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας πολύ πιο έντονα από τις προηγούμενες δεκαετίες. ΄Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί και πώς δημιουργείται; Όλοι μας έχουμε νιώσει το αίσθημα της πείνας, στο στομάχι μας υπάρχουν κάποιες ορμόνες που προκαλούν την αίσθηση της πείνας. Παρόλαυτα ως νόσος ορίζεται κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και τα χρόνια ζωής. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι σαφώς μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα πολλές και σημαντικές επιπλοκές υγείας, συγκρινόμενοι με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Προβλήματα

   Η παχυσαρκία είναι πραγματικά μια σύγχρονη πάθηση, που είναι τρομερά επικίνδυνη και δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως:

1)    καρδιακά προβλήματα

2)    αγγειοπάθειες

3)    σακχαρώδη διαβήτη

4)    μειωμένη ερωτική απόδοση και επιθυμία

5)    δερματίτιδες (πόδια, βουβωνική περιοχή, κάτω από το στήθος)

6)    υπέρταση

7)    φλεβίτιδες

8)    καρκίνο

9)    καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

10)  χοληστερίνη

11)  ανοσοποιητικό σύστημα

12)  γυναικεία στειρότητα

13)  οστεοαρθρίτιδα

14)  εγκεφαλικό

15)  υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων

16)  ινομυώματα

17)  εργασιακή ανικανότητα  

Τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

π3

 Η αρνητική εικόνα που μπορεί να προκύψει από την παχυσαρκία μπορεί επίσης να έχει μια ψυχική επίδραση, με την καταστροφή των κυττάρων μνήμης του εγκεφάλου, την κατάθλιψη και το άγχος. Ως εκ τούτου, ας αφήσουμε αυτά τα στοιχεία και ας επικεντρωθούμε στον τρόπο καταπολέμησης της παχυσαρκίας:

 • Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ξεκινά σε νεαρή ηλικία με καλή και ισορροπημένη διατροφή, τα σωστά θρεπτικά τρόφιμα στις σωστές ποσότητες, με αποτέλεσμα έναν υγιή κύκλο ανάπτυξης.
 • Η αποφυγή των ανθρακούχων ποτών και οποιωνδήποτε άλλων τροφίμων που έχουν ζάχαρη είναι μια καλή αρχή, ενώ το να παραμένει κανείς δραστήριος είναι εξίσου σημαντικό.
 • Περπάτημα σε τακτική βάση, ακόμη και μικρές αποστάσεις, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία. Η άσκηση δε χρειάζεται να διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα ή να είναι υπερβολικά εκτεταμένη, χρειάζεται απλώς να γίνεται τακτικά.
 • Η μείωση των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ είναι επίσης σημαντική, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την παχυσαρκία, όπως σε αλκοολισμό και ηπατική βλάβη.
 • Ενώ μπορεί να φαίνεται δύσκολο με την πρώτη ματιά να βρει κανείς τον χρόνο, η εξεύρεση τρόπων για να παραμείνετε δραστήριοι μπορεί να έχει πολλά και ποικίλα οφέλη στη μετέπειτα ζωή σας.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε για το βάρος μας;

fagito1 ππ2

 Η  κατηγοριοποίηση γενικότερα του υπέρβαρου ή παχύσαρκου γίνεται μέσω ενός δείκτη που εκφράζει το σωματικό βάρος σε συσχέτιση με το ύψος του ατόμου. Ο δείκτης αυτός καλείται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και ορίζεται ως:

Δείκτης Μάζας Σώματος = Βάρος (σε κιλά) /  Ύψος x Ύψος (σε μέτρα)

    Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατηγοριοποίηση με κριτήριο το ΔΜΣ σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, σε άτομα αδύνατα και σε άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό.

ΔΜΣ Κατάταξη Κίνδυνος νοσηρότητας
<18,5 Ελλιποβαρής Αυξημένος
18,5-24,9 Φυσιολογικός Φυσιολογικός
25-29,9 Υπέρβαρος Αυξημένος
30-34,9 Παχυσαρκία 1ου βαθμού Πολύ αυξημένος
35-39,9 Παχυσαρκία 2ου βαθμού Σοβαρά αυξημένος
> 40 Θνησιγενής παχυσαρκία Πολύ σοβαρά αυξημένος

Η παχυσαρκία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί μεγάλη προσοχή, όχι μόνο από διατροφική άποψη, αλλά και ψυχολογική και είναι επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να γνωρίζουν τους κινδύνους, ιδίως όταν αυτή μπορεί να προληφθεί με έναν πολύ απλό τρόπο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ελπίζω να αλλάξατε γνώμη για τον τρόπο διατροφής και να νοιάζεστε περισσότερο για την φυσική σας κατάσταση.

ππ11

 

Δικτυογραφία:

Το γέλιο χαρίζει ζωή!

Από τις Αβραμίδου Παρθένα και Λαβαντσιώτη Ελένη, μαθήτριες του Β1

Γέλιο και υγεία

Smile_Like_You_Mean_It_by_s_m_i_l_e

Το γέλιο έχει πολύ θετικές επιδράσεις στην υγεία μας: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά την καρδία, ενισχύει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων, μειώνει στο αίμα την κορτιζόνη που είναι η ορμόνη του στρες, απομακρύνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αυξάνει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο που με τη σειρά τους μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, ενδυναμώνει τους μυς του διαφράγματος και της κοιλιάς και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη ανέδειξε τις ευεργετικές επιδράσεις του γέλιου και του χιούμορ τόσο για την πρόληψη ασθενειών όσο και για την αντιμετώπισή τους. Το γέλιο πρέπει λοιπόν να αποτελεί απαραίτητη απόλαυση στην καθημερινή μας ζωή.

Το γέλιο ως παυσίπονο

Μια μελέτη διαπίστωσε, ότι οι ασθενείς με χρόνιους πόνους εμφάνισαν 55% μείωση της αντίληψης του πόνου μετά από 8 εβδομάδες συνεδριών με «θεραπεία γέλιου».

Ενώ το γέλιο είναι απίθανο να ξεπεράσει τη χρησιμότητα των αναλγητικών για την αντιμετώπιση του πόνου, η θεραπεία γέλιου θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει ένας χρήσιμος τρόπος για τη βελτίωση του χρόνιου πόνου, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Η λειτουργία αυτή οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του σώματος, που ενεργοποιούνται με το γέλιο.

Αντιαγχωτική δράση

as_gelasoume_original2

Το γέλιο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της παραγωγής των ορμονών του στρες στον οργανισμό, μία κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γέλιο λειτουργεί διττά στην περίπτωση του στρες: από τη μία, ανταποκρίνεται στην αυξημένη καρδιακή συχνότητα και τη γρήγορη αναπνοή, ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση του γέλιου, η αντίδραση του οργανισμού είναι η χαλάρωση.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

p1alubmn9hd8uh7hn9i16101bu81_900Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και διαπίστωσε, ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από την παρακολούθηση μία κωμωδίας απ’ ότι κάποιοι άλλοι που παρακολούθησαν μία βαρετή διάλεξη.

Αν και μένει να δούμε κατά πόσο το αποτέλεσμα αυτό ισχύει και για εκείνους που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η αλήθεια είναι, ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει σε γενικές γραμμές, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Ο ύπνος είναι βασική προϋπόθεση της καλής υγείας και όπως είναι γνωστό, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες ασθένειες από την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μέχρι την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κατάθλιψη. Μία καλή δόση γέλιου προσφέρει χαλάρωση, μειώνει τα επίπεδα του πόνου και του άγχους «εξορκίζοντας» στην ουσία την αϋπνία.

Βελτιώνει την αιματική ροή

People-Should-Smile-MoreΜια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν κωμωδίες, ως μέρος της έρευνας, έτειναν να έχουν καλύτερη ροή του αίματος, από τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν δράματα. Με απλά, λόγια το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των οργάνων σας, φέρνοντας τους το οξυγονωμένο αίμα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Το γέλιο… αδυνατίζει!

filoiΤην επόμενη φορά που θα απολαύστε ένα καλό γέλιο, δώστε προσοχή στην αντίδραση του σώματός σας. Αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς ενώ πάλλονται οι μυς. Με λίγα λόγια αυξάνεται ο μεταβολικός σας ρυθμός, γεγονός που βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων. Ως αποτέλεσμα, το γέλιο βοηθά να μειώσετε τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα περιττά κιλά.

Για τους ειδικούς μάλιστα, δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι ένα πραγματικά καλό γέλιο, δίνει την αίσθηση ότι μόλις έχετε βγει από το γυμναστήριο. Στην πραγματικότητα, δέκα έως δεκαπέντε λεπτά γέλιου καίει περίπου 50 θερμίδες.

Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Από την Κατερίνα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Β2

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ετησίως περίπου, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

kata-tou-paidikou-karkinouΤα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

paidikos-karkinos

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, με πρωτοβουλία της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.9508706531310571313

Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία κα), αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.

images-223 69409

Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά!

Από τις μαθήτριες Νικολαΐδου Νάσια, Σεϊταρίδου Ειρήνη και Τοστσίδου Όλγα της Γ΄ τάξης.

ναρκωτικά1-3Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό, γιατρό της αρχαιότητας, για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων.
Σήμερα χρησιμοποιούμε τον όρο ναρκωτικά για φυσικής ή συνθετικής προελεύσεως τοξικές ουσίες, οι οποίες δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν αισθήματα ευφορίας ή ηρεμίας και των οποίων η επανειλημμένη χρήση οδηγεί σε ψυχική ή και σωματική εξάρτηση, ανωμαλίες της προσωπικότητας και σταδιακή ψυχική και σωματική φθορά.

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι” αυτό προκαλούν εθισμό.
Κάποιοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών από συνήθεια και αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Όσο περνάει όμως ο καιρός ο χρήστης χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Όσο αυξάνεται η χρήση γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ουσία. Σταματώντας την ουσία μπορεί να νιώσει σωματική αδυναμία (στερητικό σύνδρομο).
Δυστυχώς το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά;
Η πιο συνηθισμένη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι: Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι σχετικά με τη ζωή τους.

Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι η λύση των διαφόρων προβλημάτων τους, όπως προσωπικών, οικογενειακών, επαγγελματικών, συναισθηματικών βρίσκεται στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών. Όμως τα ναρκωτικά προσφέρουν ψεύτικες λύσεις στα αληθινά προβλήματα μας και προσωρινές ευχαριστήσεις και ψευδαισθήσεις.

Αρκετά άτομα οδηγούνται στα ναρκωτικά, επειδή θεωρούν ότι θα βρουν το νόημα της ζωής και θα πραγματοποιήσουν τη μεγάλη φυγή.

Η έλλειψη της πνευματικής καλλιέργειας στις σημερινές κοινωνίες οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά.  Άτομα χωρίς ιδιαίτερη παιδεία  δεν διαθέτουν κριτική σκέψη γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα και επιρρεπή να υποπέσουν σε παγίδες.

Ακόμη παιδιά συχνά πλουσίων οικογενειών που τους παρέχονται τα πάντα δεν βρίσκουν την ευτυχία και αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει, αυτό το κάτι το αναζητούν στον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών. Αλλά και άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στα πλαίσια της απελπισίας τους καταλήγουν στα ναρκωτικά, γιατί νιώθουν την απόλυτη μοναξιά και την περιθωριοποίηση από την κοινωνία.

ναρκωτικα
Επιπλέον μερικοί από τους λόγους  που ανέφεραν  νέοι για τους οποίους πήραν ναρκωτικά είναι:

 • Η περιέργεια
 • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
 • Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν
 • Επειδή βαριόντουσαν
 • Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
 • Για να κάνουν την επανάστασή τους
 • Για να πειραματιστούν

Πολλοί νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.

Πώς ενεργούν τα ναρκωτικά;

 • Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.
 • Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.
 • Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά.
 • Η χρήση μεταχειρισμένων συριγγών αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα.
 • Επιπλέον τα έξοδα για την υποστήριξη αυτής της συνήθειας αφαιρούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες ανάγκες, δημιουργούν οικονομικά προβλήματα στο χρήστη και στην οικογένειά του, αλλά μπορούν να τον οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές  όπως η κλοπή.

 images hqdefault

Τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη δημιουργικότητα.
Ένα ψέµα που λέγεται σχετικά για τα ναρκωτικά είναι ότι θα βοηθήσουν ένα άτοµο να γίνει πιο δημιουργικό. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Κάποιος που είναι θλιμμένος μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών για να νιώσει χαρούμενος, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Τα ναρκωτικά μπορεί να τον ανεβάσουν σε μια κατάσταση ψεύτικης ευθυμίας, αλλά όταν η επήρεια του ναρκωτικού περάσει καταποντίζεται συναισθηματικά ακόμα χαμηλότερα από πριν. Και κάθε φορά βυθίζεται όλο και περισσότερο συναισθηματικά. Τελικά, τα ναρκωτικά θα καταστρέψουν εντελώς κάθε ίχνος δημιουργικότητας του ατόμου.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.

Η πρόληψη, η ενημέρωση κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ, οι πολιτικές απεξάρτησης και επανένταξης, η προσπάθεια στροφής της νεολαίας μας στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού είναι μερικά μόνο μέτρα που η πολιτεία οφείλει να προωθεί αδιάκοπα και ανεξαρτήτως κόστους.

Η πολιτεία μέσω των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης οφείλει να στραφεί στο κυνήγι και την παραδειγματική τιμωρία των καλλιεργητών και των εμπόρων και όχι των χρηστών, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και προγράμματα απεξάρτησης και σε καμιά περίπτωση εγκλεισμό σε φυλακή. κατάλογος

Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να μάθει κάποιος να στηρίζεται στον εαυτό του και όχι να πάρει ναρκωτικά. Η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στο να καταλάβουμε ποιο είναι το νόημα της ζωής μας.

  ΟΧΙ-ΣΤΑ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Πηγές
http://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-prokali-o-ethismos-sta-narkotika/34853/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/drugs/why-do-people-take-drugs.html

Κάπνισμα: Μια συνήθεια που σκοτώνει!

Από τις μαθήτριες της Γ” τάξης Θωμαή Λαγδάρη και Κατερίνα Παρούση

cigarette-burnedΚάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού «καπνός». Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικης και Νοτιας Αμερικης, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

 

Ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα

10_582

Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ” όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜATA :

1)     ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ

2)    ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

3)    ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ

kapnisma κάπνισμα 2

 

Τι συμβαίνει μετά τη διακοπή  του καπνίσματος

pneymonia-kapniston cut-smoke-660

2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται απ” τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να νιώσουν συμπτώματα στέρησης. Αυτό είναι καλό σημάδι. Το σώμα σας καθαρίζει. Δείξτε δύναμη. Μέσα σε δύο μέρες όλα τα υποπροϊόντα της νικοτίνης θα έχουν εξαφανιστεί.

6 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Ο αριθμός των καρδιακών παλμών και η πίεση του αίματος μειώνονται (αν και μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα για να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους τιμές).

12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει τελείως αποβληθεί από τον οργανισμό σας. Οι πνεύμονές σας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μπορείτε να κάνετε περισσότερα χωρίς να λαχανιάζετε ή να σας κόβεται η ανάσα.

2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ

Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται. Επίσης η αναπνοή σας, τα μαλλιά σας, τα δάχτυλα και τα δόντια θα είναι πιο καθαρά.

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ

Τα περισσότερα συμπτώματα στέρησης έχουν εξαφανιστεί τελείως.

2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ

Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το ίδιο και η αυτοπεποίθησή σας, αφού θα νιώθετε περήφανοι για την πρόοδό σας. Αρχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας μη καπνιστή/-ρια.

1-9 ΜΗΝΕΣ

Η συνολική ενέργεια του σώματός σας αυξάνεται. Βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση και λαχάνιασμα μειώνονται.

2 ΜΗΝΕΣ

Η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας βελτιώνεται, διατηρώντας τα πιο ζεστά. Το δέρμα σας φαίνεται υγιέστερο.

 

 

Στο κόκκινο η παιδική παχυσαρκία!

Από την Εσμεράλντα Κιούκου, μαθήτρια του Γ1

ππ5Η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί τις τελευταίες δεκαετίες ως επιδημία. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πια την προσοχή των πολιτικών, των επιστημόνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτών. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, της εργασίας και των στιγμών ξεκούρασης, πιθανότητα όλες μαζί, συμβάλλουν στην σημερινή κατάσταση.

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αύξηση του λίπους πάνω από κάποια όρια. Στους ενήλικες εκτιμάται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Στα παιδιά είναι διαφορετικό και υπάρχουν ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που εκτιμούν τον Δείκτη Μάζας Σώματος ανά ηλικία όπως επίσης και Διεθνείς πίνακες που αναγράφουν τα όρια του Δείκτη Μάζα Σώματος για παιδιά και εφήβους από 2-18 ετών.

Το ποσοστό των παιδιών που βρίσκεται σε κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα αυξήθηκε από το 4% το 1960 στο 17% το 2003-2004 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοια στοιχεία έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές και φυσικά στην Ελλάδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 14 εκ. παιδιά βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό βάρος, εκ των οποίων τα 3 εκ. είναι παχύσαρκα. Κάθε χρόνο επίσης 400.000 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό βάρος, εκ των οποίων τα 85.000 είναι παχύσαρκα.

Η παιδική παχυσαρκία έχει επηρεάσει τα παιδιά διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Τα παιδιά πάντως των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και λόγω του χαμηλότερου μορφωτικού τους επίπεδου.

Αιτίες

ππ3

Οι αιτίες μπορούν να διαχωριστούν σε γενετικές και περιβαλλοντικές. Τα γονίδια βέβαια, παρ’ όλο που έχουν ένα μερίδιο ευθύνης δεν είναι ο βασικός λόγος. Η κυριότερη αιτία αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες και κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα.

 • Πρώτη και κύρια αιτία είναι η παντελής έλλειψη πρωινού από το διαιτολόγιο των περισσοτέρων παιδιών και εφήβων. Η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετισθεί με την διατήρηση φυσιολογικού βάρους σε αρκετές έρευνες. Βέβαια, μεγάλη σημασία έχει και η ποιότητα του πρωινού.
 • Δεύτερον, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή των παιδιών σε έναν λιγότερο θρεπτικό τρόπο διατροφής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση έτοιμου φαγητού και σακχαρούχων αναψυκτικών. Σήμερα, το 1/3 των παιδιών τρώει περίπου κάθε μέρα έτοιμο φαγητό.ππ14
 • Το 1970 οι οικογένειες συνήθιζαν να κάθονται μαζί στο τραπέζι και το φαγητό που κατανάλωναν είχε ετοιμασθεί από την νοικοκυρά του σπιτιού. Σήμερα, το ποσοστό των οικογενειών που κάθονται μαζί στο τραπέζι έχει μειωθεί αρκετά. Αντιθέτως, η κατανάλωση έτοιμου και γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί αρκετά μεταξύ των εφήβων. Η αλλαγή της ποιότητας και του τρόπου κατανάλωσης των γευμάτων έχει επηρεάσει σημαντικά το βάρος των εφήβων.ππ15
 • Ρόλο στην διατροφή των παιδιών παίζει επίσης το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και η κοινωνικό – οικονομική κατάσταση. Έρευνες δείχνουν ότι οι μορφωμένοι γονείς φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή των παιδιών συγκριτικά με τους αμόρφωτους. Τα ποσοστά παχυσαρκίας δείχνουν επίσης να είναι υψηλότερα στα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Ένας βασικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα υψηλά σε ενέργεια, λιπαρά και απλά σάκχαρα τρόφιμα είναι πιο φτηνά συγκριτικά με τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Ένας χαμηλόμισθος οικογενειάρχης, αυτό που θα κοιτάξει πρώτο, δεν είναι οι υγιεινές επιλογές, αλλά να δώσει κάτι στα παιδιά του να φάνε. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας στην σημερινή εποχή.
 • Η πλειοψηφία των παιδιών τέλος, έχει σταματήσει να γυμνάζεται και να ασκείται. Ξοδεύει άπειρες ώρες, μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση αλλά δεν βγαίνει έξω να κινηθεί και να γυμναστεί.

ππ7 ππ10

Συνέπειες παιδικής παχυσαρκίας

Σήμερα, η παιδική παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με σοβαρές συνέπειες στο μέλλον. Αρκετοί λόγοι κάνουν επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης στα παχύσαρκα παιδιά, εφόσον η παχυσαρκία  μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού. Το υπερβάλλον βάρος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ψυχοκοινωνικά (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμός, κατάθλιψη), αναπνευστικά (άπνοια ύπνου, άσθμα), γαστρεντερικά (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, χολολιθίαση), μυοσκελετικά (πλατυποδία, εξάρθρωση αστραγάλων, κάταγμα πήχη), καρδιαγγειακά (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση), ενδοκρινολογικά (ινσουλινοαντίσταση, δυσανοχή γλυκόζης, διαβήτη τύπου ΙΙ, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Η εμφάνιση των προβλημάτων μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη καθώς είναι πιθανόν τα παιδιά αυτά να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται με την ηλικία και το βαθμό παχυσαρκίας του παιδιού.

Αντιμετώπιση

Από θεωρητική άποψη, η πρόληψη ή η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι αρκετά ξεκάθαρη: εξισορρόπηση ενεργειακής πρόσληψης με την ενεργειακή κατανάλωση. Από πρακτική άποψη όμως ο έλεγχος βάρους αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους, αφού εξαρτάται από αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι στόχοι της αντιμετώπισης πρέπει να είναι οι εξής:

 • Υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς: Το μοντέλο στο οποίο καταλήγουν αρκετές έρευνες όσον αφορά την απώλεια βάρους, την διατήρησή του αλλά και ως πρότυπο υγιεινής διατροφής είναι η Κρητική Διατροφή. Καθημερινή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά είναι η κατανάλωση πρωινού. Πρέπει επίσης να αλλάξει η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν στο σχολείο. Τα ενδιάμεσα σνακ είναι απαραίτητα. Ούτως ή άλλως οι έρευνες δείχνουν ότι 5-6 γεύματα την ημέρα βοηθούν στην διατήρηση του βάρους. Το ζήτημα είναι τι είδους σνακ πρέπει να επιλέγουν τα παιδιά. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνήθως καταναλώνουν, χάμπουργκερ, πατατάκια, αναψυκτικά, γλυκά και παγωτά. Το γλυκό αποτελεί επίσης μία ιδιαίτερη επιθυμία των παιδιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το στερηθούν. Ακόμα και τα ιδιαίτερα παχυντικά. Το θέμα είναι τα παιδιά να γνωρίζουν πότε μπορούν να τα φάνε, σε τι αναλογίες, και με ποια, πιο θρεπτικά γλυκά, λιγότερων θερμίδων, μπορούν να τα αντικαταστήσουν.ππ8
 • Συστηματική φυσική δραστηριότητα: Τα σημερινά παιδιά χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή δραστηριότητα. Η σημερινή κοινωνία τα έχει υπερφορτώσει με αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες οι οποίες δεν σχετίζονται με άσκηση, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να κάθονται αντί να δραστηριοποιούνται σωματικά. Οι γονείς επίσης, ακριβώς επειδή δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους, τα αφήνουν άπειρες ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Στα άτομα που δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αυξηθεί η καθημερινή κίνηση. Κάποια παραδείγματα είναι: το περπάτημα στο σχολείο, οι απογευματινοί περίπατοι, τα παιχνίδια στα διαλείμματα, το ανέβασμα με τις σκάλες αντί του ασανσέρ, το τρέξιμο στο πάρκο κλπ. Οι αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, ποδόσφαιρο) καλό είναι να καλύπτουν 45΄ την ημέρα τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Τέλος, πρέπει να μειωθεί η σωματική αδράνεια: π.χ. περιορισμός τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών 1-2ώρες/μέρα και  αποφυγή συχνής χρήσης του αυτοκινήτου.
 • Αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών της παχυσαρκίας.
 • Συνεχής έλεγχος σωματικού βάρους.
 • Επιτυχής θεραπεία θεωρείται η διατήρηση του βάρους.
 • Αδυνάτισμα είναι επίσης το να ψηλώνει το παιδί χωρίς να παίρνει βάρος.

 ππ11

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία και την αντιμετώπιση. Η παιδική παχυσαρκία, λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής και της ευκολίας πρόσβασης σε πληθώρα νόστιμων και παχυντικών τροφίμων, έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας. Με την σημερινή οικονομική κατάσταση, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων κι όχι μείωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο ας είμαστε ευαισθητοποιημένοι και ας προσπαθήσουμε μέσα στον όλο πανικό, να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα μας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να θεραπεύουμε τις συνέπειες.

Πηγές: http://www.diatrofi.gr

http://www.child-obesity.gr

http://www.paidorama.com

 

 

Ρόδι και Υγεία!

Από τη Φρόσω Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Β1

ΡΟΔΙ

Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ

 rodi-1

Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Βουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας, γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα.

Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν

DSC02130Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Γεμάτο οφέλη!

ximos-rodiΟ χυμός του ροδιού είναι εξίσου πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως μπορεί να αποτελέσει και μία καρδιοπροστατευτική επιλογή. Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης και τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, ενώ πιθανότατα συμβάλλει στη μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως η κατανάλωση χυμού από ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης γεγονός που, σε συνδυασμό με το ρόλο του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης, τη μείωση του στρες, αλλά και την αύξηση της λίμπιντο! Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας το χυμό χρησιμοποιώντας τον αποχυμωτή σας, ή ακόμη και να επιλέξετε ένα ποτήρι χυμό κοκτέιλ ρόδι με χυμό σταφυλιού ώστε να απολαύσετε τη γεύση και τα θρεπτικά οφέλη και των δύο.

 

Διατροφικός «θησαυρός»

ροδι

Το ρόδι είναι ίσως και το μοναδικό φρούτο που καταναλώνεται μαζί με το κουκούτσι του, επιτρέποντάς μας έτσι να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, είναι από τα φρούτα με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η γήρανση του δέρματος.

Όσον αφορά το θερμιδικό του περιεχόμενο, τα 100 γραμμάρια ροδιού σας δίνουν 83 περίπου θερμίδες που προέρχονται από 18.7 γραμμάρια υδατανθράκων, 1.67 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1.17 γραμμάρια λιπαρών, ενώ παράλληλα σας εφοδιάζουν και με τέσσερα γραμμάρια ωφέλιμων φυτικών ινών. Καθαρίστε το ρόδι και προσθέστε το στις σαλάτες και τα κέικ σας, ενώ μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε γλυκά επιδόρπια αναμιγνύοντας ρόδι με ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι ή κρέμα βανίλιας.

rodi

Λαϊκές παροιμίες

«Όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά», λέει ο λαός. Πέρυσι, πρόπερσι και παραπρόπερσι το σπάσατε. Το αποτέλεσμα; Το έλλειμμα και το χρέος  αυξήθηκε, η ανεργία έφτασε σε διψήφιο νούμερο και τα νέα μέτρα βρίσκονται καθοδόν. Μήπως φέτος να πάτε κόντρα στην παράδοση και να βγείτε κερδισμένοι, στα σίγουρα, βάζοντας το ρόδι στο πιάτο και το ποτήρι σας;

 

 Botticelli madonnaof pomegranate W. BougeureauGirl with a pomegranate 1875

Από την αρχαιότητα μέχρι και την Αναγέννηση, ακόμα και στη νεότερη τέχνη ο καρπός του ροδιού αποτέλεσε έμπνευση για ποιητές, λογοτέχνες και ζωγράφους. Έτσι έχουμε την «τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη, τη «ροδιά» του Χαλίλ Γκιμπράν και μια σειρά από απεικονίσεις της Περσεφόνης, της Παναγίας και άλλων γυναικών που κρατούν ρόδι.

 

Πηγές:

http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/rodi-idiotites-threptika-systatika-kai-thermides

http://www.vita.gr/diatrofi/article/7834/rodi-o-karpos-ths-zwhs-kai-ths-kalotyxias/

http://reportal.gr/2016/10/22/%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE/

http://annagelopoulou.blogspot.gr/2014/11/blog-post_15.html

 

                                                                                                                                                                                       

 

 

Τρώμε fast food; Ή μήπως όχι..

Από τον Σταυρόπουλο Θωμά μαθητή του Β2

     fresko-faghto H  σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το 460 π.Χ. συνέδεσε την σωστή διατροφή με την καλή υγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». 2.500 χρόνια μετά η κακή διατροφή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με δύο όψεις. Η μία αφορά τον τρίτο κόσμο όπου επικρατεί η πείνα και η εξαθλίωση. Κάθε μέρα 40.000 άνθρωποι και κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από πείνα. Από την άλλη μεριά οι ζώντες στην αφθονία των ανεπτυγμένων χωρών πεθαίνουν από το ακατάλληλο και υπερβολικό φαγητό. Τρεις στους δέκα ανθρώπους εμφανίζουν συμπτώματα κακής διατροφής και αναιμία, παχυσαρκία, ασθένειες κυκλοφορικού, διαβήτη, καρκίνο, αλκοολισμό.
H διατροφή μας παλιά ήταν φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες και ζωικά λίπη, αλλά πλούσια σε όσπρια, δημητριακά, ψάρι, φρούτα, λαχανικά που συνδυάζονταν με χειρωνακτική εργασία. Περάσαμε σε μια διατροφή που βασίζεται σε κρέατα, ραφιναρισμένα τρόφιμα, πρόχειρο φαγητό, γλυκίσματα, ζαχαρούχα αναψυκτικά σε συνδυασμό με πολύ άγχος. Η σημερινή διατροφή είναι πλούσια σε θερμίδες, σε ζάχαρη, σε αλάτι, σε κορεσμένα λίπη, χαμηλή σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες που μας οδηγούν σε μια σειρά ασθενειών.
Αυτό οφείλεται στο ότι καταναλώνουμε προϊόντα επεξεργασμένα και όχι πρωτογενή.

Βόμβα για τον οργανισμό αποτελεί το «γρήγορο φαγητό»

hamburger-700x466  CR-Health-II-Burger-Pills-09-15

Στενά συνδεδεμένη με τη παχυσαρκία, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, εμφανίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση της κατανάλωσης «βρώμικου φαγητού» . Το αλάτι και το λίπος, που περιέχουν οι τροφές των fast food, θεωρούνται ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Ειδικότερα, η κοιλιακή παχυσαρκία την οποία προκαλεί σε μεγάλο βαθμό το λιπαρό φαγητό, θεωρείται ένοχη για την εμφάνιση του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, ασθένειες που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε μικρές ηλικίες.

Το τρικ με το αλάτι

fast-food-660

Το λεγόμενο «junk food», ταυτισμένο σε πολλές περιπτώσεις με το «fast food», κερδίζει διαρκώς έδαφος και στη χώρα μας, ειδικότερα στις προτιμήσεις των παιδιών και των νέων. Βασικός σύμμαχος της βιομηχανίας του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού στην κατάκτηση του καταναλωτικού κοινού είναι το αλάτι και το λίπος.

 • Το αλάτι και το λίπος αυξάνουν τη νοστιμιά στις τροφές και γι” αυτό τα χάμπουργκερς είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά.
 • Το αλάτι λειτουργεί σαν σεντόνι που σκεπάζει τα πάντα στη γεύση και την οσμή γι” αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα καταστήματα που πουλάνε τέτοιο φαγητό. Είναι το σημαντικότερο τρικ τους. Μια καλής και μια κακής ποιότητας μπριζόλα καταλήγουν να έχουν την ίδια γεύση, αν έχουν πολύ αλάτι.
 • Το αλάτι φαίνεται να σχετίζεται με την υπέρταση, ενώ πολυάριθμες μελέτες το ενοχοποιούν για την πρόκληση καρκίνου του στομάχου.
 • Τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά που έχουν αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολυθερμιδικά γεύματα που φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη παχυσαρκία στις μέρες μας.

gyrosΣυνηθίζουμε να θεωρούμε πιο ανθυγιεινό φαγητό το ξενόφερτο χάμπουργκερ ή την πίτσα, στην πραγματικότητα το… δικό μας σουβλάκι δεν είναι πιο αθώο διατροφικά. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα είδη φαγητού. Όλα έχουν ως βάση τους το κρέας που δεν είναι καλής ποιότητας, έχουν πολλά συντηρητικά και πολύ αλάτι.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμόμαστε:

 • ακόμα και τα πιο αθώα φαγητά, όπως οι σαλάτες είναι πιο παχυντικά στα fast food,  γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάλτσες, ώστε να αποκτούν νοστιμιά. Η δημοφιλής «σαλάτα του Κάισαρα» (Caesars) στο φαστ φουντ έχει περίπου 650 θερμίδες, ενώ αν τη φτιάχναμε στο σπίτι μας θα μπορούσε να έχει λιγότερες από 500.
 • οι πατάτες που τηγανίζουμε στο σπίτι έχουν βέβαια θερμίδες, αλλά  οι σπιτικές είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερες καθώς δεν έχουν άλλα επιβλαβή συστατικά.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι η έντονη στροφή των παιδιών προς τα fast food. Είναι κρίσιμος ο ρόλος των γονιών που θα πρέπει να στρέψουν τα παιδιά στη σπιτική κουζίνα. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά ότι είναι καλύτερο να φάνε ένα χάμπουργκερ στο σπίτι με ένα μαγειρεμένο μπιφτέκι ή μια πίτσα που θα φτιάξει η μαμά και να περιορίσουν τις εξόδους σε fast food  σε μια φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να αποκλείσεις εντελώς τα παιδιά από το συγκεκριμένο είδος τροφής, καθώς έχει πλέον ενταχθεί στη ζωή και την καθημερινότητα μας.

Προτάσεις για μια καλύτερη υγεία

 •  η  επιστροφή στη διατροφή των προγόνων μας, τη μεσογειακή διατροφή
 •  η αύξηση της σωματικής μας άσκησης
 •  η μείωση του άγχους μας και
 •  ο σωστός προγραμματισμός τακτών και ισορροπημένων γευμάτων.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

Top