Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης!

5955

Από τις Ελευθερία Μπάμπη και Κατερίνα Παπαδοπούλου, μαθήτριες του Γ2

5955 1304

Η Δωδώνη είναι μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας γνωστή κυρίως από το αρχαίο θέατρο και το μαντείο της Δωδώνης που βρίσκονται εκεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για δύο αναπόσπαστα κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται 22 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Για την προέλευση του ονόματος της Δωδώνης η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι προήλθε από την ομώνυμη ωκεανίδα Νύμφη ή από τον Δώδωνο ποταμό.

Η αρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και βρίσκεται σε κλειστή κοιλάδα, των 600μ. Η Δωδώνη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες φέρεται να είναι ενεργή ήδη από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένη στη λατρεία της Γαίας ή άλλης θηλυκής γονιμικής θεότητας.

Το Μαντείο της Δωδώνης

1257Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο. Γύρω του είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους, έδιναν τους χρησμούς, τους οποίους ερμήνευαν οι ιερείς και οι ιέρειες. Σύμφωνα με μια νέα ερμηνεία, ο μαντικός ήχος προερχόταν από χάλκινα αντικείμενα παρόμοια με τα κινέζικα wind chimes που κρεμόντουσαν στην οξιά και ηχούσαν με το φύσημα του ανέμου. Οι ιερείς Ελλοί δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους και σέρνονταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.

Το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

1822 5806

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες. Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε” της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.

1819Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας του σχολείου μας είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στα Ιωάννινα να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Εκεί η φιλόλογος καθηγήτριά μας κ. Αλμπανίδου  μας ενημέρωσε σχετικά με την ιστορία της περιοχής και τα σημαντικά μνημεία που υπάρχουν εκεί. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον χώρο. Μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αλλά και η γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος. Ήταν μία επίσκεψη που εμπλούτισε τις γνώσεις μας και θα μας μείνει αξέχαστη!

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης!"

Σχολιάστε

Top