Χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου!

agglia-xristougenna

Της Δομνίκης Ταραρά, μαθήτριας του Α2

Τα Χριστούγεννα φτάνουν και μαζί τους φυσικά οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι Άγιοι Βασίληδες, οι βόλτες και οι οικογενειακές συναντήσεις. Όλα συνηθισμένα για κάθε ελληνική οικογένεια! Αλλά συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες;

 italy-xristougennaΠρώτη και καλύτερη, η γειτονική μας χώρα η Ιταλία όπου στις οικογενειακές συναντήσεις τα παιδιά στις 25 Δεκεμβρίου απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά! Κατά την ιταλική παράδοση, παραμονή Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο! Αλήθεια ποιός θα ήθελε να πάρει κάρβουνο για δώρο;

ΙΑΠΩΝΙΑ!Δεύτερη και μακρινή, ακολουθεί η Ιαπωνία! Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο αλλά εκεί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κι ας μην είναι στην θρησκεία τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκεί δεν υπάρχει Santa Claus ή Άη Βασίλης , παρά μόνο ο «Hoteiosho» που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τον κλασικό Άη Βασίλη, μόνο που τα άτακτα παιδιά τα παρακολουθεί από τα μάτια που υπάρχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Συνοψίζοντας καταλαβαίνουμε ότι ο «Hoteiosho» ήταν μία αρχαία θεότητα τους!

 Πάμε τώρα επίσης μακριά στη Νορβηγία! Εκεί τα Χριστούγεννα ονομάζονται  «Jul» και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στον στάβλο. Το δώρο του; Ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι. Προσωπικά δεν θα ήθελα να ζούσα στη Νορβηγία!

Στη Σουηδία, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο δηλαδή του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια! Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ!Κλείνοντας θα αναφερθώ στη Γερμανία! Απίστευτα καλός προορισμός για λάτρεις των Χριστουγέννων! Αυτό συμβαίνει επειδή για τους Γερμανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική γιορτή. Λαμπάκια, τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα και διασκεδαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες υπάρχουν στην διάθεση τους, αν χρησιμοποιήσουν τον πεζόδρομο της πόλης! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα σπίτια τους τα οποία τα γεμίζουν από φανταχτερά δέντρα- έλατα μέχρι χριστουγεννιάτικες φιγούρες που καταλαμβάνουν το περισσότερο μέρος του σπιτιού! Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους!

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου!"

Σχολιάστε

Top