Στήλη: Γενικά

Βοήθεια στο συνάνθρωπο!

IMG_0016 IMG_0012

Για άλλη μία χρονιά το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Κορινού στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων εθελοντισμού και φιλανθρωπίας προχώρησαν από κοινού στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους που κατοικούν στην περιοχή μας και ζουν στο όριο της φτώχειας. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί επιδεικνύοντας ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων πνεύμα αλληλεγγύης και διάθεση προσφοράς στους συνανθρώπους μας συγκέντρωσαν σημαντικές ποσότητες από τρόφιμα, είδη βρεφικής φροντίδας, υγιεινής, προσωπικής φροντίδας, ρούχα, παπούτσια καθώς και είδη οικιακής χρήσης. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν προωθήθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Κορινού, προκειμένου να διανεμηθούν στις οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση.

IMG_0014 IMG_0013 IMG_0018

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Από τους μαθητές του Α2 Σταύρο Πολυχρονιάδη και Αστέριο Τσολακάκη

12Υπάρχουν διάφορες εικασίες για τα κόκκινα αυγά και πως προέκυψε αυτό το έθιμο.
Η πρώτη που επικρατεί κυρίως στην Ελλάδα, λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή και η Παρθένος Μαρία, τοποθέτησαν ένα καλάθι με αυγά στη βάση του Σταυρού που ήταν σταυρωμένος ο Χριστός, τα οποία βάφτηκαν με το αίμα Του (από τις πληγές του).
Έπειτα, η Μαρία η Μαγδαληνή, πήρε τα αυγά αυτά τα μοίρασε μεταξύ των πιστών, όπου αυτός που το έδινε έλεγε «Χριστός Ανέστη» και αυτός που το έπαιρνε έλεγε «Αληθώς Ανέστη».
Επίσης, μία άλλη παραδοχή, αναφέρει πως μία γυναίκα κρατούσε ένα καλάθι με αυγά και της είπανε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Αυτή λοιπόν, δεν το πίστεψε και τότε τα αυγά γίνανε κόκκινα.

182379 kokkina-avga
Τέλος μια τρίτη παραδοχή αναφέρει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μία πλούσια γυναίκα, με μεγάλη πειθαρχία απέναντι στον Χριστό. Ήταν το πρώτο άτομο στο οποίο ο Χριστός εμφανίστηκε, το πρωί μετά την ανάστασή Του.

Αυτή λοιπόν, πάλεψε σκληρά, ώστε να διαδώσει το Ευαγγέλιο, μετά την ανάστασή Του. Λαμβάνοντας μεγάλη διάσταση ο αγώνας της, η όλη προσπάθειά της, διαδόθηκε μέχρι και στον ίδιο τον Καίσαρα στη Ρώμη. Αυτός στη συνέχεια, την προσκάλεσε σε τραπέζι. Προσπάθησε να εξηγήσει στον Καίσαρα ότι ο Χριστός αναστήθηκε, και το έκανε αυτό, σηκώνοντας ένα αυγό από το τραπέζι. Ο Καίσαρας γέλασε ειρωνικά, λέγοντάς της πως, όσο ο Χριστός αναστήθηκε, άλλο τόσο αυτό το αυγό που κρατούσε, θα μπορούσε να αλλάξει ξαφνικά χρώμα. Αλλά, πριν προλάβει να τελειώσει την πρότασή του, το αυγό που κρατούσε η Μαγδαληνή, άλλαξε χρώμα και έγινε κόκκινο!

KOKKINAVGA

Έτσι, σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιούμε το Πάσχα αυγά γιατί συμβολίζουν την αναγέννηση – ζωή – ανάσταση του Χριστού, και τα βάφουμε κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού και το θαύμα που έγινε κατά την ημέρα της Αναστάσεως.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου!

Της Δομνίκης Ταραρά, μαθήτριας του Α2

Τα Χριστούγεννα φτάνουν και μαζί τους φυσικά οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι Άγιοι Βασίληδες, οι βόλτες και οι οικογενειακές συναντήσεις. Όλα συνηθισμένα για κάθε ελληνική οικογένεια! Αλλά συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες;

 italy-xristougennaΠρώτη και καλύτερη, η γειτονική μας χώρα η Ιταλία όπου στις οικογενειακές συναντήσεις τα παιδιά στις 25 Δεκεμβρίου απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά! Κατά την ιταλική παράδοση, παραμονή Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο! Αλήθεια ποιός θα ήθελε να πάρει κάρβουνο για δώρο;

ΙΑΠΩΝΙΑ!Δεύτερη και μακρινή, ακολουθεί η Ιαπωνία! Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο αλλά εκεί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κι ας μην είναι στην θρησκεία τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκεί δεν υπάρχει Santa Claus ή Άη Βασίλης , παρά μόνο ο «Hoteiosho» που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τον κλασικό Άη Βασίλη, μόνο που τα άτακτα παιδιά τα παρακολουθεί από τα μάτια που υπάρχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Συνοψίζοντας καταλαβαίνουμε ότι ο «Hoteiosho» ήταν μία αρχαία θεότητα τους!

 Πάμε τώρα επίσης μακριά στη Νορβηγία! Εκεί τα Χριστούγεννα ονομάζονται  «Jul» και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στον στάβλο. Το δώρο του; Ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι. Προσωπικά δεν θα ήθελα να ζούσα στη Νορβηγία!

Στη Σουηδία, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο δηλαδή του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια! Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ!Κλείνοντας θα αναφερθώ στη Γερμανία! Απίστευτα καλός προορισμός για λάτρεις των Χριστουγέννων! Αυτό συμβαίνει επειδή για τους Γερμανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική γιορτή. Λαμπάκια, τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα και διασκεδαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες υπάρχουν στην διάθεση τους, αν χρησιμοποιήσουν τον πεζόδρομο της πόλης! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα σπίτια τους τα οποία τα γεμίζουν από φανταχτερά δέντρα- έλατα μέχρι χριστουγεννιάτικες φιγούρες που καταλαμβάνουν το περισσότερο μέρος του σπιτιού! Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους!

Μαθητές εν δράσει!

λογοτυπο4γ

Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και η ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας ΚΟΡΙΝΟΣ ON THE WEB,  ανανεωμένη με νέες δυνάμεις προχωρά όπως πάντα με τους ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!

Συμπληρώνοντας ήδη δύο χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, με ανάρτηση τριών τευχών και 148 άρθρων  έχουμε αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία. Ο δρόμος που διανύσαμε μπορεί να ήταν δύσκολος και επίπονος, ωστόσο το αποτέλεσμα μας δικαιώνει! Μέσω της εφημερίδας μας αναδείξαμε το σχολείο και ευρύτερα  την τοπική μας κοινωνία, προβάλαμε τις δραστηριότητές μας, καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας και ανοίξαμε ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο!

Φέτος συνεχίζουμε σταθερά στο δρόμο που έχουμε χαράξει! Η συντακτική μας  ομάδα αποτελείται από 35 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού και υποστηρίζεται από τρεις  εκπαιδευτικούς του σχολείου! Φιλοδοξούμε να εμπλουτίσουμε την εφημερίδα μας με περισσότερα άρθρα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος και να αξιοποιήσουμε πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία των Νέων Τεχνολογιών. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τη δουλειά μας εντονότερα και να αποδείξουμε ότι και στα μικρά περιφερειακά σχολεία οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να συνεργάζονται, να δημιουργούν και να εντυπωσιάζουν!

Το τέταρτο τεύχος της εφημερίδας ξεκινά τυπικά από σήμερα με σταδιακή ανάρτηση των άρθρων των συντακτών μας και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019. Εξυπακούεται ότι μπορεί να αρθρογραφήσει οποιοσδήποτε μαθητής ή εκπαιδευτικός του σχολείου μας, που δεν είναι μέλος της συντακτικής ομάδας. Το εξώφυλλο του τεύχους ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο που επιλέξαμε, απεικονίζοντας τους μαθητές μας …εν δράσει! Η εφημερίδα μας θα ενταχτεί και φέτος στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Δημοσιογράφοι… από τα θρανία», στα πλαίσια του οποίου θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω προβολή του έργου μας καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Ελπίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσπάθειές μας. Ευελπιστούμε ότι στο μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι που μόλις ξεκινάμε θα σας έχουμε όλους συνεπιβάτες και αρωγούς των προσπαθειών μας!

Καλό μας ταξίδι!

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ!

λογοτυπο4γ

Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και η ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας ΚΟΡΙΝΟΣ ON THE WEB,  ανανεωμένη με νέες δυνάμεις προχωρά σε δυναμική ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ!

Συμπληρώνοντας ήδη ένα χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο, με ανάρτηση δύο τευχών και 79 άρθρων  έχουμε αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία. Ο δρόμος που διανύσαμε μπορεί να ήταν δύσκολος και επίπονος, ωστόσο το αποτέλεσμα μας δικαιώνει! Μέσω της εφημερίδας μας αναδείξαμε το σχολείο και ευρύτερα  την τοπική μας κοινωνία, προβάλαμε τις δραστηριότητές μας, καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας και ανοίξαμε ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο!

Φέτος βάζουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα! Η συντακτική μας  ομάδα αποτελείται από 35 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού και υποστηρίζεται από τρεις  εκπαιδευτικούς του σχολείου! Φιλοδοξούμε να εμπλουτίσουμε την εφημερίδα μας με περισσότερα άρθρα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος και να αξιοποιήσουμε πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία των Νέων Τεχνολογιών. Για το σκοπό αυτό ανανεώσαμε και αυξήσαμε των αριθμό των στηλών. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τη δουλειά μας εντονότερα και να αποδείξουμε ότι και στα μικρά περιφερειακά σχολεία οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να συνεργάζονται, να  δημιουργούν και να εντυπωσιάζουν!

Το τρίτο τεύχος της εφημερίδας ξεκινά από σήμερα με σταδιακή ανάρτηση των άρθρων των συντακτών μας και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018. Εξυπακούεται ότι μπορεί να αρθρογραφήσει οποιοσδήποτε μαθητής ή εκπαιδευτικός του σχολείου μας, που δεν είναι μέλος της συντακτικής ομάδας. Για μία ακόμα φορά το εξώφυλλο του τεύχους επιμελήθηκε ο συντάκτης μας Δημήτρης Ακπορέχα, μαθητής του Γ1. Επιπλέον, η εφημερίδα μας θα ενταχτεί και φέτος στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Δημοσιογράφοι… από τα θρανία», στα πλαίσια του οποίου θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω προβολή του έργου μας καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Ελπίζουμε ότι και φέτος δεν θα σας απογοητεύσουμε και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσπάθειές μας. Ευελπιστούμε ότι στο μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι που μόλις ξεκινάμε θα σας έχουμε όλους συνεπιβάτες και αρωγούς των προσπαθειών μας!

Καλό μας ταξίδι!

Top