Σε Βαφοπούλειο και Casa Bianca η Β” τάξη!

???????????????????????????????

??????????????????????????????? DSC00469

 


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β” τάξης του Γυμνασίου Κορινού στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) της Θεσσαλονίκης στις 10 Μαρτίου.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές του σχολείου ξεναγήθηκαν στους χώρους του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τις δύο δανειστικές βιβλιοθήκες, οι οποίες διαθέτουν συνολικά 40.000 περίπου τόμους βιβλίων, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχείο του Γ. Βαφόπουλου, το οποίο αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα λογοτεχνικό αρχείο, αλλά περιέχει επίσης πολλά ιστορικά – πολιτιστικά στοιχεία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που αναφέρονται σ” όλο τον 20ο αιώνα. Επιπλέον ξεναγήθηκαν και στην έκθεση φωτογραφίας για τη Γυάρο που αυτή την περίοδο φιλοξενείται στους χώρους του Βαφοπούλειου.

bafopouleio DSC00446

DSC00457 DSC00456 DSC00455 DSC00447

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η μόνιμη έκθεση του πολύτιμου αρχείου του  Γ. Ιωάννου, που πλέον βρίσκεται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση έγινε προσπάθεια να στηθεί ακριβώς το σπίτι του, με τα έπιπλά του, την οικοσκευή του και όλους τους πνευματικούς του θησαυρούς, τα βιβλία που συνέγραψε αλλά και όσα βιβλία υπογεγραμμένα του χαρίστηκαν από άλλους συγγραφείς. Παράλληλα έγινε αναπαράσταση όσο το δυνατόν πιο πιστά του διαμερίσματός του, με τακτοποιημένα τα προσφιλή του αντικείμενα και πράγματα της καθημερινότητάς του.

DSC00454 DSC00453 DSC00452 DSC00449 DSC00448

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του πνευματικού κέντρου το θεατρικό αναλόγιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιλινίκου, που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Ήταν μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της συμπρωτεύουσας μέσα από το βλέμμα του Γ. Θ. Βαφόπουλου.

1715631 DSC00461

Η επίσκεψη στο Βαφοπούλειο ολοκληρώθηκε με την παραλαβή 72 τίτλων λογοτεχνικών βιβλίων που προσέφερε ως δωρεά το πνευματικό κέντρο, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κορινού.

Το Κέντρο κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης,  στον Ανατολικό τομέα της πόλης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3.  Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο είναι ένα ενιαίο συγκρότημα που αποτελείται από δύο συνεχόμενα εξαώροφα κτίρια, συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. Το Α” κτίριο θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1981 και εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1983.  Το Β” κτίριο θεμελιώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986 και εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1989. Το κτιριακό συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές  εκδηλώσεις.

gysis Casa Bianga

Ακολούθως οι μαθητές του Κορινού επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca, η οποία στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, τη  Βίλα Μπιάνκα, γνωστή και ως Κάζα Μπιάνκα που υπήρξε δημιούργημα του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1913 από τον Ντεμπρελή Τζώρτζη Σιαγά, ύστερα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Εκεί ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια», η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό εικαστικό ενδιαφέρον.

DSC00467 DSC00465 DSC00464

Στη διδακτική αυτή επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου κ. Πούτη Ιωάννη και τις καθηγήτριες κ. Αλμπανίδου Ελένη, κ. Πετρονικολού Ματίνα και κ. Σουλτανίδου Ασήμω.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Σε Βαφοπούλειο και Casa Bianca η Β” τάξη!"

Σχολιάστε

Top