Πάμε σινεμά;

Movie Reel

Της Αφροδίτης Καραλή, μαθήτριας του Γ1

200px-ModernTimesPosterΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

MODERN TIMES

ΗΠΑ 1936

Ασπρόμαυρη, 87΄

ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΜΟΝΤΑΖ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Τσάρλι Τσάπλιν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Roland Totheroh, Ira Morgan

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Charlie Chaplin ,Henry Bergman , Tiny Sandford , Paulette Goddard, Chester Conklin , AL Ernest Garcia.

 

CHARLIE CHAPLIN (1889-1977)

Ο «Τσάρλι» Τσάπλιν γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο «Σαρλό», ήταν Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου.

Από το 1912 ως το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της Μουσικής των ταινιών του.

Charlie_Chaplin-e1422283119615 NPG P283; Charlie Chaplin by Strauss-Peyton Studio

Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του :  Μοντέρνοι καιροί  , Μεγάλος Δικτάτωρ , Τα φώτα της πόλης , κύριος Βερντού, το τσίρκο, Σκυλίσια ζωή και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Το 1952 , στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ:

monternoi_kairoi

Αν και είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κάνεις για την υπόθεση  της ταινίας μιας και ο Τσάρλι Τσάπλιν προτιμούσε να λέει και να δείχνει τα πάντα με κινήσεις, ο ήρωας μας είναι εδώ ένας ανώνυμος εργάτης εργοστάσιου που αγωνίζεται να επιβιώσει στον μοντέρνο, βιομηχανοποιημένο κόσμο. Τρελαίνεται από τους γρήγορους ρυθμούς παράγωγης  με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για ένα διάστημα στο ψυχιατρείο.

 Όταν τελικά βγαίνει από το θεραπευτήριο, επισκέπτεται το εργοστάσιο όπου δούλευε, το οποίο όμως είχε κλείσει  εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Γίνεται άθελα του επικεφαλής μιας ομάδας διαδηλωτών, συλλαμβάνεται και οδηγείται στην φυλακή. Στην προσπάθεια του να βρει δουλειά  γνωρίζει ένα ορφανό κορίτσι και μαζί κάνουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν σκηνοθέτησε αλλά και έγραψε το σενάριο του φιλμ, ενώ πρωταγωνίστησε υποδυόμενος τον αλητάκο, ο οποίος εμφανίζεται για τελευταία φορά σε κινηματογραφική ταινία. Πολλοί συμφωνούν ότι οι Μοντέρνοι Καιροί αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.

μ2 ΚΑΙΡΟΙ

 

2o  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚO  ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 afieromata_2_

Αφορμή για την επιλογή παρουσίασης  αυτής της ταινίας ήταν το 2ο κινηματογραφικό αφιέρωμα   με θέμα: «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ (Σ)ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»  13-17 Μαρτίου 2017 στον κινηματογράφο Ευκαρπίδη στην Κατερίνη. Η ταινία «Μοντέρνοι καιροί» προβλήθηκε μέσα στα πλαίσια αυτών των αφιερωμάτων στις 8/3/2017 με ελεύθερη είσοδο γιε το κοινό. Είδα την ταινία αυτή με τους γονείς μου και μου άρεσε πολύ γι αυτό και σας την προτείνω να την δείτε.

 

Τι είναι το CineDocKids;

Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του CineDoc Kids απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν το νεανικό κοινό.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών και ψηφίζουν τα ίδια την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις. Αυτές οι διαδραστικές εμπειρίες προσφέρουν στο νεανικό κοινό την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου γνωρίζοντάς τον «πίσω από την οθόνη».

 Προτεινόμενες ταινίες από το CineDocKids

Το CineDoc Kids εντάσσεται στο πρόγραμμα του CineDoc (Σεπτέμβριος 2016 – Μάιος 2017) που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Το CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο «Δαναό», τον Δήμο Βόλου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

the-liverpool-goalie

Η βραβευμένη νορβηγική ταινία «Ο Τερματοφύλακας της Λίβερπουλ», διηγείται την ιστορία του  δεκατριάχρονου Τζο, που είναι καλός μαθητής, αλλά μοιάζει πεπεισμένος ότι η ζωή είναι επικίνδυνη. Για να επιβιώσει στο σχολείο, πρέπει να αποφύγει πολλά εμπόδια: τα πειράγματα των συμμαθητών, τα επικίνδυνα αθλήματα και τα όμορφα κορίτσια. Όμως μια μέρα, μια νέα μαθήτρια εμφανίζεται στην τάξη, και όλα αλλάζουν. Η μεγάλη ευκαιρία του Τζο για να αλλάξει τη ζωή του είναι να αποκτήσει το πιο σπάνιο αυτοκόλλητο ποδοσφαιριστή της χρονιάς – αν όντως αυτό υπάρχει.

 

 

 tagebuch-anne-frank-1-1021x580

Η ταινία «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» παρουσιάζει τη συγκλονιστική ιστορία της 13χρονης Άννας, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο που αποτελεί μία πραγματική βίβλο για εκατομμύρια αναγνώστες στον κόσμο. Να ενημερώσουμε παρενθετικά ότι το συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, ύστερα από σχετική δωρεά που μας έκανε πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος ΠΑΤΑΚΗ. Η ταινία διηγείται την ιστορία της Άννα Φρανκ που αναγκάζεται να κρυφτεί σε κάποιο σπίτι του Άμστερνταμ με την οικογένειά της, για να αποφύγουν την απέλαση από τους Ναζί, ξεκινώντας τότε μια μεγάλη περίοδος απομόνωσης. Η Άννα εκμυστηρεύεται τις σκέψεις της στο ημερολόγιό της. Η ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδυάζει τους συγκλονιστικούς διαλόγους της με εξαιρετικές ερμηνείες και προσφέρει μια νέα, μοναδική ματιά στον κόσμο της Άννας – και τον δικό μας.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Πάμε σινεμά;"

Σχολιάστε

Top