Διαβάζω, διαβάζεις, διαβάζουμε;

e89a781c5bdcdccf476679f5438bbdb2

Από τους μαθητές της Α΄ τάξης Βαρσαμάκη Ζήση και Παπαϊωάννου Μαρία

50000000Το βιβλίο εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Άλλωστε πάντα θεωρούνταν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Αναμφισβήτητα είναι πολλά τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάγνωση βιβλίων. Μέσα από τις σελίδες τους αποκτούμε γνώσεις, μαθαίνουμε για το μακρινό παρελθόν και προσεγγίζουμε το μέλλον. Το βιβλίο μπορεί να μας μεταφέρει σε κόσμους διαφορετικούς, μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε, αναπτύσσει τη φαντασία μας. Μας ταξιδεύει σε μέρη που  πολύ θα θέλαμε να πάμε, αλλά δεν μπορούμε.

Τα βιβλία βελτιώνουν την ικανότητά μας να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε, μας κάνουν να σκεφτόμαστε, μας προβληματίζουν. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό μας με λέξεις που μας ήταν άγνωστες. Μας ηρεμούν, όταν μας καταβάλλει το άγχος και το στρες, μας κάνουν πιο δυνατούς, μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τους φόβους μας, μας διδάσκουν και με τις πολύτιμες συμβουλές που μας προσφέρουν μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

c35da2a3beb251c1385ed50ec2d6e0f9

Όμως, δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας δεν αγαπούν το διάβασμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Προτιμούν να περνούν το χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση ή σερφάροντας στο διαδίκτυο. Ακόμη δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, γιατί είναι πολλά τα μαθήματα του σχολείου κι έχουν και πολλές άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Θεωρούν το διάβασμα βαρετό και προτιμούν άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Πολλοί αρνούνται ακόμη και να δοκιμάσουν να διαβάσουν κάποιο βιβλίο κι έτσι χάνουν την ευκαιρία να μπουν στο μαγικό κόσμο του διαβάσματος.

Αναρωτιέται κανείς: πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Σίγουρα υπάρχουν βιβλία που μπορούν να μας ψυχαγωγήσουν, που μπορούν να μας κερδίσουν με τις λέξεις τους. Δεν έχουμε παρά να τα αναζητήσουμε.

IMG_2461

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Διαβάζω, διαβάζεις, διαβάζουμε;"

Σχολιάστε

Top