Μήπως τελικά δε φταίει ο καθρέφτης αλλά η κοινωνία;

Μήπως τελικά δε φταίει ο καθρέφτης αλλά η κοινωνία;

Της μαθήτριας της Β Λυκείου Γρατσωνίδου Αγγελικής

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι δια μέσου των αιώνων οι άνθρωποι μετουσίωσαν τα πρότυπα ομορφιάς και γενικότερα το κάλλος σε τέχνη. Πολιτισμοί όπως η αρχαία Αίγυπτος και η αρχαία Ελλάδα παρουσίαζαν τα ιδανικά πρότυπα γυναικών και ανδρών σε έργα τέχνης όπως γλυπτά, αγγεία και έργα ζωγραφικής. Έτσι, λοιπόν και στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή τα κοινωνικά πρότυπα καθορίζονται από τις ποικίλες μορφές τέχνης και ιδιαίτερα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), την οικογένεια και τις πατριαρχικές κοινωνικές δομές.

niki-de-saint-phalle-black-standing-nana

«Nana» by Niki de Saint Phalle

Πως όμως το επιτυγχάνουν αυτό;

Τα μηνύματα που μεταδίδουν φορείς όπως η οικογένεια, η κοινωνία και γενικότερα οι πατριαρχικές κοινωνικές δομές για το πώς πρέπει να είναι ο «ιδανικός» άνθρωπος,  δηλαδή ποια είναι η τέλεια εμφάνιση και συμπεριφορά αλλά και αν πληροί της κοινωνικές του υποχρεώσεις σύμφωνα με το φύλο του, εντυπώνονται έντονα στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Ακόμη, η τέχνη και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος αλλά και τα ΜΜΕ έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν και να αλλάξουν τα τωρινά ιδανικά πρότυπα, μέσω της εικόνας, η οποία κατέχει ισχυρή δύναμη. Ωστόσο, τα κοινωνικά πρότυπα μεταβάλλονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δε θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος να υπακούει στην κάθε νέα τάση της εποχής για να είναι κοινωνικά αποδεκτός, αλλά αντίθετα να αποδέχεται τον ξεχωριστό του εαυτό όπως ακριβώς είναι.

Όμως ποια είναι η στάση που οφείλει να κρατήσει ο άνθρωπος για να διατηρήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του;

Γενικά, όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους χωρίς να απολογούνται για αυτό. Παράλληλα, θα ήταν ωφέλιμο να έχουν στόχο τη συνεχή τους αυτοβελτίωση χωρίς όμως να προσπαθούν να προσαρμόζουν τον εαυτό τους στα ιδανικά των άλλων και γενικότερα της κοινωνίας. Επιπλέον, οι άνθρωποι θα έπρεπε να νιώθουν αυτοπεποίθηση και ασφάλεια με τον εαυτό τους όσο διαφορετικοί και να είναι.

Συνοψίζοντας, η εικόνα των ΜΜΕ και της τέχνης αλλά και τα μηνύματα που μεταφέρουν φορείς όπως η οικογένεια και η κοινωνία διαμορφώνουν τα κοινωνικά πρότυπα. Η στάση, ωστόσο, που πρέπει να κρατούν οι άνθρωποι ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά είναι να αγαπούν και να αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα τους. Γιατί ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε έναν κόσμο που το διαφορετικό γίνεται αποδεκτό και δεν παραγκωνίζεται;

Επιμέλεια: Αλβανίδου Γεωργία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης