Μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση

πίτα

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή του χρόνου!!!

Κάθε χρόνο μαζευόμαστε όλη η οικογένεια και οι συγγενείς στο σπίτι, για να γιορτάσουμε αυτήν τη μοναδική μέρα του χρόνου.

Όταν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα, μια πανδαισία  γεύσεων επικρατεί σε όλο το σπίτι η οποία σε βάζει σίγουρα σε αυτή τη σκέψη «Τι θεσπέσιο φαγητό ψήνεται σε αυτό τον παλιό, αρχοντικό ξυλόφουρνο ;»

Η απάντηση αποκαλύπτεται λίγα λεπτά αργότερα, όταν μέσα από αυτό τον παλιό, αρχοντικό, ξυλόφουρνο βγαίνει μία πεντανόστιμη  κιμαδόπιτα σαν εκείνη που ψήναμε στο χωριό όταν ήμασταν μικρά. Τότε όμως δεν καταλαβαίναμε τι ήταν αυτό που τρώγαμε, νομίζαμε ότι ήταν απλώς μία πίτα που περιείχε απλά φύλλο και κιμά και όχι ότι ήταν μία λαϊκή παράδοση του τόπου μας.

Τα  ήθη και τα έθιμα μας είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός, όπως μας έλεγε στο σχολειό ένας καλός, σοφός και μορφωμένος δάσκαλος που είχε αρκετή πείρα στο επάγγελμα του.

Αχ! Τι ωραία που ήταν τα χρόνια στο χωριό!!! Χρόνια ανέμελα , ξέγνοιστα δίχως τις έγνοιες της καθημερινότητας , τα άγχη  που προκαλούν οι μεγαλουπόλεις στους ανθρώπους και τις σκέψεις που προβληματίζουν τον καθένα από εμάς. Πόσο πολύ θέλω να γυρίσω σε αυτό το χωριό!!! Τώρα που είμαι στην πόλη με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής δεν μπορώ να νιώσω αυτή τη νοσταλγία, τη γαλήνη και την ηρεμία που εκπέμπει αυτό το καταπράσινο μέρος, το χωριό μου!!!

Εύχομαι τα επόμενα Χριστούγεννα να τα περάσω στο χωριό μου με πολλά και πολλές φορές περίεργα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων του τόπου μου!!!

Καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!!

Σχολιάστε

Top