Οφέλη χρήσης ΤΠΕ στην εκπαίδευση

07da00e383d0881ed3ca8a8acbeba107_M

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο μάθημα είναι μία σύγχρονη μέθοδος διδασκαλίας κατά την οποία μαθητές και καθηγητές εξερευνούν έναν βιωματικό τρόπο μάθησης.

Με την μέθοδο αυτή το μάθημα δε μένει μόνο στο πλαίσιο της τάξης αλλά η τάξη ανοίγει τις πόρτες της στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά και ψηφιακά εργαλεία, εμπλουτίζοντας τις ψηφιακές γνώσεις και διευρύνοντας τους ορίζοντες των νέων. Επίσης, με την βοήθεια των δασκάλων, η άντληση πληροφοριών και η δημιουργική αφομοίωση των γνώσεων είναι άμεση και εύκολη. Μάλιστα, τα παιδιά συμμετέχουν σε πολλές ψηφιακές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πράγμα που τους μετατρέπει σταδιακά σε δημιουργικούς ενεργούς μαθητές και τους προετοιμάζει, ώστε να γίνουν οι αυριανοί δημιουργικοί – ενεργοί πολίτες του μέλλοντος.  Οι μαθητές προσαρμόζονται σε κάτι καινούργιο το οποίο μπορεί να τους κι αποκτούν ποικίλες δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν ακόμα και στη μελλοντική τους ζωή

Daslasi Music School of Veria3

Δείτε εδώ κι εδώ παραδείγματα αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας – λογοτεχνίας από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Μπορούν όμως όλοι να ανταπεξέλθουν σε αυτό; Οι νέες τεχνολογίες απαιτούν ειδικές γνώσεις που πολλοί –μαθητές και εκπαιδευτικοί δε τις διαθέτουν σε μεγάλο ποσοστό πράγμα που δυσκολεύει την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος.

Είναι όμως κοινώς γνωστό πως με λίγη θέληση και καλή διάθεση, όλα μπορούν να επιτευχθούν! Έτσι, με αισιοδοξία και πνεύμα συνεργασίας αντιμετωπίζουν και οι μαθητές αυτή την προοδευτική κίνηση, της οποίας σκοπός είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού μαθήματος και προσέλκυση του ενδιαφέροντος και της προσοχής των παιδιών προκειμένου να οδηγηθούμε σε επαναστατικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης προς όφελος πάντα των μαθητών.

Άννα Μα., μαθήτρια β΄ γυμνασίου

Σχολιάστε

Top