Τα πλεονεκτήματα των υπολογιστών στην εκπαίδευση

viomatiko ergastirio ESR

viomatiko ergastirio ESRΖούμε σε μια εποχή που όλα αναπτύσσονται, ανθίζουν και τα πάντα συνεχώς αλλάζουν προς το καλύτερο και πιο εύκολο για τη ζωή του ανθρώπου οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτήν την εξέλιξη σημαντικό ρόλο παίζει, φυσικά, η τεχνολογία που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τη σημερινή εποχή.  Επομένως λογική είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ποικίλα είναι τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει.

Τα οφέλη των υπολογιστών στην διδασκαλία είναι πολλά και σημαντικά και ένα από αυτά είναι ότι οι μαθητές αποκτούν πρόσβαση σε νέες πηγές γνώσης. Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης οι εμπλεκόμενοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν, μέσω του υπολογιστή, σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, σε λεξικά, να αναζητήσουν βιβλιογραφίες και έτσι ευκολότερα και από απόσταση μπορούν να εντοπίσουν πληροφορίες για οτιδήποτε. Έτσι μπορούν να βοηθηθούν οι μαθητές στα διάφορα μαθήματα και έτσι τέτοιες μέθοδοι διδασκαλίας κάνουν τη μάθηση πιο αποτελεσματική για τους περισσότερους.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι η αξιοποίηση υπολογιστών στη διδασκαλία αποτελεί ομολογουμένως έναν τρόπο διδασκαλίας. Ο υπολογιστής δεν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Οι καθηγητές προκειμένου να πετύχουν την προσοχή των μαθητών  στο μάθημά τους, αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα τους υπολογιστές, κάνοντας το μάθημα πιο διασκεδαστικό και ελκυστικό για τους μαθητές τους, οργανώνοντας βιωματικά σεμινάρια, συζητήσεις, διαλέξεις ακόμα και αναθέσεις εργασιών σε ομάδες μαθητών οι οποίοι μπορούν να συνεργάζονται εξ αποστάσεως με τη βοήθεια των ποικίλων συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων. Από αυτήν την νέα μέθοδο οι μαθητές επωφελούνται από την ποικιλία θεμάτων με τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή και είναι ελεύθεροι να εμβαθύνουν τις γνώσεις σε θέματα που τους κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον. Οπότε οι αντιδράσεις τους δεν είναι τίποτε άλλο από θετικές καθώς τους δίνεται η δυνατότητα στα μαθήματα που τους ελκύουν να ασχοληθούν και να αποκτήσουν περισσότερες  και πιο ουσιαστικές, για εκείνους, γνώσεις ενεργοποιώντας μάλιστα τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης.

 

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα αξιοποίησης ΤΠΕ στο μάθημα της γλώσσας – λογοτεχνίας.

Οι υπολογιστές και γενικότερα η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και ειδικότερα το τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντάς μας οφέλη τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, λοιπόν, τολμήστε να αξιοποιήσετε τις πολλαπλές δυνατότητες των ΤΠΕ στις τάξεις.

Χρύσα Ανθούλα, μαθήτρια β΄ γυμνασίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top