Η πολυ-γλωσσική μας αυτο-βιογραφία

Η πολυ-γωσσική μας αυτοβιογραφία

Στο άρθρο αυτό γράφουμε σχετικά με την επαφή μας με μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

 

Η δική μου πολύ-γλωσσική αυτοβιογραφία

Η ξένη γλώσσα που πρώτο άκουσα ήταν τα ελληνικά μου έκανε εντύπωση όταν τα πρώτο άκουσα γιατί δεν έμοιαζαν με τα αλβανικά που μιλούσα. Δεν δυσκολεύτηκα να μάθω την ελληνική γλώσσα δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο νόμιζα .

Τώρα μαθαίνω Αγγλικά που μου είναι πιο εύκολα γιατί μοιάζουν με τα αλβανικά .

Τα ελληνικά τα χρησιμοποιώ εκτός. σπιτιού και μερικές φορές με την οικογένεια μου.

Πλέον ξέρω να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ελληνικές ταινίες χωρίς αλβανικούς υπότιτλους.

Άιλα Τόσκα

 

Πώς πρωτογνώρισα τα αγγλικά

Όταν ήμουν μικρή ήξερα κάποιες λέξεις από τα αγγλικά. Μια μέρα άκουγα τον αδελφό μου που ήταν επτά χρονών να λέει αγγλικά στη δασκάλα των αγγλικών. Έλεγε μήλο, λουλούδι και τα λοιπά.

Μετά άρχισα να ξέρω περισσότερο αγγλικά παρά ελληνικά. Τα έλεγα και δε με καταλάβαινε σχεδόν κανένας. Εγώ δε μάθαινα άλλη ξένη γλώσσα.

Μια μέρα βαριόμουν και δεν ήξερα τι να κάνω. Έτσι όπως χάζευα βρήκα ένα βιβλίο αγγλικών του αδελφού μου. Το άνοιξα και βρήκα πολλές αγγλικές λέξεις και άρχισα να το διαβάζω. Μετά μου το άρπαξε ο αδελφός μου και μου είπε πως το χρειάζεται. Εγώ του είπα ότι θέλω να το διαβάσω.

Εμένα μου αρέσουν πολύ τα αγγλικά.

Ειρήνη Πετράκη

Η ξένη γλώσσα.

Η ξένη γλώσσα που ξέρω είναι τα γερμανικά.

Τα γερμανικά τα άκουσα από την ξαδέλφη μου και την αδελφή μου. Εντύπωση μου κάνει η προφορά και οι λέξεις που όταν τις διαβάζεις ακούγονται πολύ παράξενες αλλά είναι πανεύκολες.

Αυτή την γλώσσα την ακούω εδώ και τρία χρόνια και σιγά – σιγά μου μάθαινε και από λίγο η αδελφή μου.

Εκτός από τα λίγα γερμανικά που ξέρω, ξέρω πολύ καλύτερα αγγλικά, που τα καταλαβαίνω και καλύτερα.

Τα αγγλικά θα τα χρησιμοποιήσω παντού επειδή είναι διεθνής γλώσσα. Βέβαια δεν έχω διαβάσει ποτέ ένα ολόκληρο αγγλικό βιβλίο, αλλά ξέρω να διαβάζω ένα μικρό κειμενάκι. Δεν έχω δει επίσης ταινία αγγλικών χωρίς υπότιτλους, αλλά με υπότιτλους μου αρέσουν πολύ οι ταινίες αγγλικών.

Τα γερμανικά μου αρέσουν πολύ, αλλά θα ήθελα να ξέρω και άλλες ξένες γλώσσες όπως ολλανδικά, ιταλικά και γαλλικά.

Νίκη Λυγούρα

 

Τα Αγγλικά

Η ξένη γλώσσα που άκουσα και μαθαίνω είναι τα αγγλικά.

Μου έκανε εντύπωση ότι τα αγγλικά μοιάζουν με τα ελληνικά.

Η σχέση μου με τα αγγλικά είναι ότι βλέπω ταινίες αγγλικές, διαβάζω, γράφω και καταλαβαίνω τι εννοούν. Επίσης τα αγγλικά έχουν ίδιες λέξεις με τα ελληνικά, π.χ. telephone –τηλέφωνο, gastronomy –γαστρονομία, dialogue –διάλογος, energy –ενέργεια, program –πρόγραμμα και άλλες πολλές.

Αν και δεν μαθαίνω άλλες ξένες γλώσσες, θέλω να μάθω για να ταξιδέψω και να γνωρίσω τον κόσμο!!!

Ίωνας Μητροπανόπουλος

Γλωσσική αυτοβιογραφία

Η πρώτη ξένη γλώσσα που άκουσα είναι τα γαλλικά. Όταν ήμουν μωρό, από την μητέρα μου, άκουσα για πρώτη φορά τα γαλλικά. Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν κι άλλες γλώσσες στον κόσμο.

Η μητέρα μου είναι δασκάλα γαλλικών γι” αυτό με μαθαίνει να μιλάω και να γράφω γαλλικά.

Μαθαίνω αγγλικά και γαλλικά για να μπορώ να επικοινωνώ.

Τα γαλλικά θα τα χρησιμοποιήσω για να μιλάω με ανθρώπους από την Γαλλία, αλλά και από άλλες γαλλόφωνες χώρες.

Έχω διαβάσει κάποια παιδικά βιβλία γαλλικών, αλλά ποτέ δεν είδα μια γαλλική ταινία χωρίς ελληνικούς υπότιτλους, γιατί μιλούν πολύ γρήγορα.

Έτσι πρωτογνώρισα την πρώτη μου ξένη γλώσσα!

Ελισσώ Μπεβεράτου

 

Η πρώτη μου ξένη γλώσσα

Η πρώτη μου ξένη γλώσσα ήταν τα αγγλικά. Τα αγγλικά τα πρωτογνώρισα από την τηλεόραση. Στα αγγλικά μου έκανε εντύπωση ότι κάποιες από τις λέξεις είναι περίεργες και ότι προφέρονται διαφορετικά..

Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που μαθαίνω. Θα ήθελα να μάθω κι άλλες γλώσσες αλλά είναι πολύ δύσκολες. Έχουμε πολλές σχέσεις με τα αγγλικά επειδή δεν είναι τόσο δύσκολη σαν τις άλλες.

Πρώτη φορά που χρησιμοποίησα τα αγγλικά ήταν όταν ξεκίνησα το φροντιστήριο.  Στην αρχή εκεί έκλαιγα επειδή ήμουν πέντε χρόνων αλλά μετά συνήθισα. Επίσης έχω διαβάσει πολλά αγγλικά βιβλία, και ταινίες και τις έχω δεις χωρίς υπότιτλους. Επειδή ξέρω καλά αγγλικά.

Αυτή είναι η αγαπημένη μου γλώσσα. Εκτός από τα Ελληνικά, επειδή η Ελλάδα είναι η χώρα μου, και άλλες γλώσσες είναι ωραίες. Σίγουρα θα χρησιμοποιήσω τα αγγλικά για το μέλλον ή και μια άλλη γλώσσα.

Γιώργος Ταρνάρας

 

Η επαφή μου με την ιταλική γλώσσα

Την πρώτη φορά που άκουσα ιταλικά, ήταν από ένα φίλο του μπαμπά μου, τον Μάρκο, όταν είχαμε πάει στην Γερμανία. Μου έκανε τεράστια εντύπωση, όταν τον άκουσα να μιλάει και ήθελα να μάθω και εγώ.

Δεν έχω σχέση με την ιταλική γλώσσα και μπορώ μόνο να διαβάζω πολύ λίγο. Δεν μαθαίνω ιταλικά, αλλά θα ήθελα γιατί μου αρέσουν πάρα, μα πάρα πολύ! Έχω και γείτονες που μιλάνε ιταλικά, έναν Έλληνα τον Σωτήρη και την Ιταλίδα γυναίκα του, την Αντωνία. Εγώ όμως μαθαίνω αγγλικά.

Την ιταλική γλώσσα θα την χρησιμοποιούσα για να μιλάω με τον φίλο του μπαμπά, τον Μάρκο, και για να μπορώ να βλέπω ιταλικές ταινίες, αν και έχω δει λίγες,

Απόστολος Τσιγάρας

 

Πώς έμαθα αγγλικά!

Η ξένη γλώσσα που πρωτογνώρισα είναι τα αγγλικά τα οποία τα άκουσα στο σπίτι που συνεννοούνταν η μαμά μου με τον μπαμπά μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος ομιλίας.

Η σχέση μου με τα αγγλικά είναι πάρα πολύ καλή .Επίσης μου αρέσει να μαθαίνω και να γράφω σε αυτή τη γλώσσα.

Θα τα χρησιμοποιώ όταν διαβάζω κάποιο βιβλίο όπως επίσης και όταν παρακολουθώ κάποια ταινία που έχει αγγλικούς υπότιτλους.

Ειρηναίος Φωτεινός

 

Η Ξένη γλώσσα

Η πρώτη ξένη γλώσσα που άκουσα ήταν τα αγγλικά. Την άκουσα από ταινίες, από το σχολείο μου και από τους γονείς μου. Εντύπωση μου έκαναν τα πάντα, για παράδειγμα οι λέξεις και ο τρόπος που τα έλεγαν οι γονείς μου κτλ.

Η σχέση μου είναι ότι μιλάω, διαβάζω και γράφω. Δεν μαθαίνω κάποια άλλη γλώσσα γιατί θεωρώ ότι τα αγγλικά θα μου χρειαστούν πολύ και τώρα και στο μέλλον.

Θα την χρειάζομαι στην καθημερινή ζωή μου και στα παιχνίδια που παίζω . Γενικά διαβάζω πολλά βιβλία στα αγγλικά και μου αρέσει Παρακολουθώ σπάνια αγγλικές ταινίες χωρίς να διαβάζω υπότιτλους.

Δέσποινα Χατζηγιάννη

 

Η ξένη γλώσσα

Στο σχολείο έχω ακούσει τα αγγλικά από δύο δασκάλες. Σε αυτή τη γλώσσα μου έκανε εντύπωση που μάθαμε τις χώρες και τις πρωτεύουσές τους.

Μαθαίνω αγγλικά μόνο στο σχολείο και ακούω αγγλικά από ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά δεν τα καταλαβαίνω.

Θα ’θελα να μάθω και να μιλάω αγγλικά, γιατί ονειρεύομαι ότι θα ταξιδέψω στην Αμερική.

Μου φαίνεται ενδιαφέρουσα γλώσσα και θα ήθελα να τη μάθω.

Γιώργος Τζουλάκης.

 

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης