Πάσχα στο Τολό

Image by Andreas Mueller from Pixabay

Φέτος το Πάσχα πήγα με τους γονείς μου στο Τολό Αργολίδας. Το Τολό είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στο Ναύπλιο. Εκεί υπάρχουν κάποια έθιμα που είχα την ευκαιρία να δω.

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην παραλία του Τολού περιμένοντας με ανυπομονησία τον Επιτάφιο. Εκεί κάθε χρόνο αυτή τη μέρα οι άνθρωποι περνούν τον Επιτάφιο μέσα από την θάλασσα. Μπαίνουν από το λιμάνι και διασχίζουν την θάλασσα μέχρι την άκρη της παραλίας. Αυτή είναι μια μεγάλη απόσταση και είναι πολύ δύσκολο να κρατούν τόσο βάρος στις πλάτες τους. Όμως μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι έδειχναν σαν να μην ένιωθαν καθόλου κούραση. Η εικόνα ήταν μαγική με τον φωτισμένο Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα και τις βαρκούλες να ρίχνουν φωτοβολίδες.

Την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα έχουν και ένα άλλο έθιμο. Καίνε τον Ιούδα στη θάλασσα. Έχουν φτιάξει μια σχεδία πάνω στην οποία έχουν τοποθετήσει μια μεγάλη κούκλα. Γύρω από αυτή πλέουν καράβια που ρίχνουν φωτοβολίδες και γυριστά πυροτεχνήματα. Έμοιαζαν σαν κορδέλες ρυθμικής γυμναστικής. Στη θάλασσα είχαν ρίξει και πολλά φωτάκια που μέσα στο σκοτάδι λαμπύριζαν. Ακουγόταν δυνατά μια έντονη μουσική και ξαφνικά ο Ιούδας άρχισε να καίγεται. Πολύχρωμα πυροτεχνήματα κάλυψαν τον ουρανό. Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό.

Το φετινό Πάσχα ήταν για εμάς μια πανέμορφη εμπειρία και εύχομαι να περάσουμε τόσο όμορφα και του χρόνου.

Ειρήνη Πετράκη

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης