Τα παιδία παίζει

Τον περασμένο μήνα εγώ με την τάξη μου επισκεφτήκαμε την Αρχαία Ολυμπία. Εκεί μάθαμε τα παιχνίδια που έπαιζαν στα αρχαία χρόνια.

 Στα πολύ παλιά χρόνια τα παιδιά έφτιαχναν μόνα τους τα παιχνίδια. Χρησιμοποιούσαν υλικά που έβρισκαν στη φύση όπως πέτρες, ξύλα, κόκαλα και δέρματα ζώων, χαλκό. Τα παιδιά έφτιαχναν παιχνίδια όπως τα αμαξάκια με ρόδες, κουδουνίστρες (πλαταγή ή σείστρο) πέτρινες κούκλες( πλαγγόνα), κουμπί (ίυγξ), κουνιά. Επίσης κατασκεύαζαν ομοιώματα ζώων ή ανθρώπων, σβούρες, κρίκους…

 Εκεί η αρχαιολόγος μας έδειξε από κοντά μερικά παιχνίδια από αυτά που έπαιζαν παλιά. Μας χώρισαν σε ομάδες και παίξαμε μαντηλάκι το οποίο είναι ένα παιχνίδι όπου όλοι  κάνουν  έναν κύκλο  και αυτός που έχει το μαντηλάκι το έριχνε δίπλα σε ένα παιδί και αυτό άρχιζε να κυνηγάει τα άλλα. Επίσης παίξαμε “τραβηχτό”, όπου είναι δύο ομάδες και προσπαθούν να τραβήξουν το σκοινί όσο πιο δυνατά γίνεται. Το τελευταίο που παίξαμε ήταν η τυφλόμυγα. Σε αυτό το παιχνίδι φόραγαν σε ένα παιδί ένα μαντήλι στα μάτια και όταν τον ακουμπούσαν τα άλλα παιδιά προσπαθούσε να βρει πιο ήταν. 

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα αγαλματάκια και εύχομαι όταν ξαναπάμε εκεί να παίξουμε και τα υπόλοιπα παιχνίδια. 

Φωτόπουλος Βασίλης, Γ2

 20240621_073128

1716745574578 (2)

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης