Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι

Χιονάτη

Εικόνα: Κατερίνα Σταθώρη – Α3

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια βασίλισσα που ζήτησε να έχει μια κόρη λευκή σαν το χιόνι , τα χείλη της κόκκινα σαν το αίμα, τα μαλλιά της μαύρα σαν τον έβενο…». Η ευχή της βγαίνει αληθινή, ωστόσο, η βασίλισσα αρρωσταίνει και πεθαίνει κι ο βασιλιάς ξαναπαντρεύεται μια άλλη γυναίκα. Η νέα βασίλισσα, μια γυναίκα όμορφη αλλά υπερβολικά υπερήφανη, είχε έναν μαγικό καθρέφτη, στον οποίο κοιταζόταν και τον ρωτούσε: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα, ποια είναι η ωραιότερη σ” ολόκληρη τη χώρα;» . Ο καθρέφτης απαντούσε: «Κυρία Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη στην χώρα.»

Όταν όμως η Χιονάτη έγινε επτά χρονών, ο καθρέφτης απάντησε πως εκείνη τώρα ήταν η ωραιότερη. Η βασίλισσα οργισμένη διέταξε έναν κυνηγό να πάρει το παιδί στο δάσος και αφού το σκοτώσει, να φέρει πίσω την καρδιά της. Εκείνος, όμως, τη λυπήθηκε και δίστασε να την σκοτώσει. Της είπε να τρέξει μέσα στο δάσος για να ξεφύγει από τη βασίλισσα και έτσι, αντί της Χιονάτης, έφερε την καρδιά ενός γουρουνιού. Όταν ο κυνηγός έφτασε στο παλάτι έδειξε την καρδιά στη βασίλισσα. Τρέχοντας, η Χιονάτη έφτασε στο σπίτι επτά νάνων. Εκεί έφαγε, ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Μετά από λίγη ώρα, οι νάνοι έφτασαν στο σπίτι τους και την είδαν να κοιμάται. Η νύχτα πέρασε και την άλλη μέρα το κορίτσι ξύπνησε, και αφού τους είπε την ιστορία της και ζήτησε από τους νάνους να μείνει μαζί τους, αυτοί της είπαν πως αν καθαρίζει, στρώνει τα κρεβάτια, ράβει και πλέκει, τότε θα μείνει μαζί τους και θα έχει ό,τι θέλει. Η Χιονάτη δέχτηκε και έτσι έμεινε. Μια μέρα, η βασίλισσα κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και τον ρώτησε: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου στον τοίχο πάνω τώρα, ποια είναι η ωραιότερη σ” ολόκληρη την χώρα;» και ο καθρέφτης της απάντησε: «Κυρά Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη εδώ, μα πέρα από τα βουναλάκια, μαζί με τα επτά νανάκια, είν” η Χιονάτη από σένα χίλιες φορές ωραιότερη, όπως εγώ μπορώ να δω!». Έτσι, η βασίλισσα μεταμφιέστηκε σε γριά και πήγε στο σπίτι των νάνων για να σκοτώσει την Χιονάτη. Αφού κατάφερε να παζαρέψει και να πουλήσει στο κορίτσι κάποια μεταξένια κορδόνια δεσίματος του κορσέ, τα έδεσε πολύ σφιχτά σε αυτήν και εκείνη έπεσε κάτω αναίσθητη. Όταν οι νάνοι ήρθαν, έκοψαν τα κορδόνια και αυτή ζωντάνεψε. Μα ο καθρέφτης είπε στην βασίλισσα ότι η Χιονάτη ήταν ακόμα ζωντανή. Τότε, εκείνη ξανάρθε στο σπιτάκι, μεταμφιεσμένη σε γερόντισσα, αυτή τη φορά με μια δηλητηριώδη χτένα, την οποία έβαλε στα μαλλιά της Χιονάτης, κάνοντάς την να λιποθυμήσει ξανά. Αφού οι νάνοι την έσωσαν, η βασίλισσα, μαθαίνοντας πάλι για εκείνη, έφτιαξε τώρα ένα μήλο, μισό λευκό και καθαρό, μισό κόκκινο και δηλητηριασμένο. Έπειτα, με την μορφή αγρότισσας, πήγε στην καλύβα και προσέφερε την κόκκινη πλευρά του μήλου στο κορίτσι, τρώγοντας η ίδια την λευκή. Πριν βάλει μια μπουκιά στο στόμα της, η πριγκίπισσα έπεσε κάτω νεκρή.

άσπρο - Αθανασία Χατζή Α1

Εικόνα: Αθανασία Χατζή – Α1

Οι νάνοι, μη μπορώντας να την συνεφέρουν, τη θρήνησαν για τρία μερόνυχτα και έπειτα, επειδή παρέμενε όμορφη, την έκλεισαν σε ένα γυάλινο φέρετρο και σκάλισαν με χρυσά γράμματα το όνομα και την καταγωγή της βασιλοπούλας. Τα χρόνια πέρασαν και ένα βασιλόπουλο που έφθασε στα βουνά, είδε την όμορφη κόρη πλέον να κείτεται στο φέρετρο. Τότε, εκείνος ζήτησε και οι νάνοι του έδωσαν το φέρετρο να το πάρει στο παλάτι του. Στη διαδρομή, ένας από τους στρατιώτες που κουβαλούσαν την κόρη σκόνταψε και το φέρετρο τραντάχτηκε, με αποτέλεσμα το κομμάτι του μήλου να ξεκολλήσει από τον λαιμό της Χιονάτης και εκείνη να ζωντανέψει.

Έτσι, αφού της εξήγησαν τι είχε γίνει, το βασιλόπουλο την πήρε μαζί του και την παντρεύτηκε. Η βασίλισσα, τόσο καιρό ήρεμη από την απάντηση του καθρέφτη ότι αυτή είναι η ωραιότερη και καλεσμένη στον γάμο, μόλις πριν φύγει για εκεί, κάνει την συνηθισμένη ερώτηση και ο καθρέφτης λέει: «Κυρά Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη εδώ, μα είν” η νεαρή Βασίλισσα χίλιες φορές ωραιότερη, όπως εγώ μπορώ να δω.» Έτσι, η Βασίλισσα καταφθάνοντας στον γάμο μαθαίνει για τη Χιονάτη και εκείνοι την τιμωρούν με δυο πυρακτωμένα παπούτσια, τα φοράει και χορεύοντας οδηγείται η ίδια στον θάνατο. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας, η Χιονάτη έζησε με τον πρίγκιπα και τους νάνους ευτυχισμένη για όλη την υπόλοιπη ζωή της.

άσπρο - Ανδρομάχη Παναγιώτα Δάνου Α1

Εικόνα: Ανδρομάχη-Παναγιώτα Δάνου – Α1

Αυτή είναι μία από τις πάρα πολλές ευρωπαϊκές εκδοχές της ιστορίας της Χιονάτης, με την οποία έχουν μεγαλώσει τόσες και τόσες γενιές. Ας σημειωθεί ότι οι γνωστοί Γερμανοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ συνέθεσαν πρώτοι αυτό το διαχρονικό έργο, όπως και τόσα άλλα. Όμως, ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αναγνώστης; Το παραμύθι αυτό μας διδάσκει να μην εμπιστευόμαστε εύκολα ανθρώπους που δε γνωρίζουμε, διότι ίσως είναι κακοπροαίρετοι και σίγουρα ούτε και να δεχόμαστε δώρα από αυτούς. Μάλιστα, ακόμη και αυτοί που γνωρίζουμε δεν είναι αυτονόητο ότι μας αγαπούν και μας σέβονται. Τι κι αν ανήκουν στο συγγενικό μας περιβάλλον; Από την άλλη βέβαια, στην περίπτωση των νάνων ισχύει το αντίθετο και αυτό δίνει μια ελπίδα στον άνθρωπο ότι ενδέχεται να συναντήσει στο δρόμο του- χωρίς να το περιμένει- και άλλους που θα τον βοηθήσουν ανιδιοτελώς. Εν κατακλείδι, ποτέ η ματαιοδοξία και η αδικία δεν οδήγησαν σε καλό αποτέλεσμα!

άσπρο - Ελένη Λάζου Β2

Εικόνα: Ελένη Λάζου – Β2

Ηλεκτρονικές πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A7%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF%CE%B9_%CE%95%CF%80%CF%84%CE%AC_%CE%9D%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9

https://www.sansimera.gr/biographies/34

Η παιδική ταινία:

https://www.youtube.com/watch?v=lR8kmiLvYBk

Συντάκτες:

Μάης Μανώλης, Μετάι Μικαέλα, Σίβι Αλέξανδρος

2 σχόλια στο "Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι"

  1. Γυμνασιο Πυθαγορίου

  2. Απλά τέλειο

Σχολιάστε

Top