Η επανάσταση των μνημείων

Αφιέρωμα: Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Η επανάσταση των μνημείων

Ένα διήγημα από τη Φανή Πρέκα (Α4)

Στο 2055 οι άνθρωποι έχουν υποτιμήσει πλήρως όλα τα ιστορικά μνημεία ολάκερου του κόσμου. Αφήνουν την όξινη βροχή να τα καταστρέφει, τα βανδαλίζουν και δεν τα τιμούν όπως πρέπει. Όμως τα μνημεία έχουν κι αυτά ζωή, και δεν τους αρέσει καθόλου αυτό που γίνεται … Έτσι αποφάσισαν να επαναστατήσουν!

Εκείνο το βράδυ, όλα τα μνημεία του κόσμου συγκεντρώθηκαν για να πάρουν τη μεγάλη απόφαση …  Όλα ήταν εκεί! Ο Παρθενώνας, η Αγία Σοφία, ο Πύργος του Άιφελ και εκατοντάδες ακόμα! Το συμβούλιο άρχισε, και τον λόγο πήρε ο Καθεδρικός Ναός της Μόσχας.

Κ.Ν.Μ.: Αγαπητά μνημεία, σας κάλεσα εδώ, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα! Οι άνθρωποι μας έχουν ξεχάσει εντελώς!

Ήχησε παντού ένα κύμα απογοήτευσης … Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Αγία Σοφία.

Α.Σ.: Σιωπή! Δεν έχουμε πολύ χρόνο! Πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα! Όποιος έχει κάποια καλή και σοβαρή πρόταση ας ανέβει στο βάθρο!

Τον λόγο πήρε ο Παρθενώνας και δειλά σήκωσε τον κίονά του.

Π.: Προτείνω να επαναστατήσουμε! Να γίνουμε αόρατοι! Έτσι οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είμαστε γι΄ αυτούς και θα επανορθώσουν!

Όλοι χειροκρότησαν … ζητωκραυγές ακούστηκαν.

Α.Σ.: Η απόφαση πάρθηκε! Θα κάνουμε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Σχέδιο: Δανάη Αδαμάκη Α1 

Σχέδιο: Δανάη Αδαμάκη Α1

Έτσι κι έγινε. Όλα τους με το χάραμα έγιναν αόρατα! Οι άνθρωποι αναρωτήθηκαν πολύ. Τρία μερόνυχτα τώρα έχουν εξαφανιστεί τα Μνημεία! Αποφάσισαν να οριοθετήσουν τις περιοχές όπου βρίσκονταν, να θεσπίσουν αυστηρούς νόμους που απαγόρευαν τον βανδαλισμό και προστάτευαν το περιβάλλον. Το σχέδιο ευόδωσε. Τα μνημεία επανεμφανίστηκαν! Για να το γιορτάσουν, άνθρωποι και μνημεία καθιέρωσαν παγκόσμια ημέρα Μνημείων, η οποία γιορτάζεται στις 17 Απριλίου. Από τότε οι άνθρωποι φρόντιζαν τα Μνημεία και διέδιδαν την ιστορία τους. Τέλος, έζησαν τα Μνημεία καλά κι εμείς οι άνθρωποι καλύτερα σε έναν πλούσιο – από μνημεία – και πολιτισμένο κόσμο …

Σχολιάστε

Top